Anthony Davis je bil neustavljiv na prvi tekmi finala Zahoda. V Los Angeles je prišel po prstan in že v prvi sezoni ima lepo priložnost. Foto: Reuters
Anthony Davis je bil neustavljiv na prvi tekmi finala Zahoda. V Los Angeles je prišel po prstan in že v prvi sezoni ima lepo priložnost. Foto: Reuters

Nuggetsi, ki so spisali zgodovino Lige NBA, ko so se proti Utahu in LA Clippersom vrnili po zaostanku z 1:3 v zmagah, so bili popolnoma nemočni. Prvo četrtino so dobili z 38:36, nato pa so Lakersi prevzeli pobudo in ob koncu tretje četrtine so povedli že s 103:79.

LeBron James si je v drugi četrtini zvil levi gleženj, a poškodba ni hujša. Nadaljeval je tekmo in prispeval 15 točk in 12 podaj. Osem minut pred koncem je zapustil parket ob visoki prednosti Lakersov in že pred koncem srečanja odšel v garderobo.

Kentavious Caldwell-Pope in Markieff Morris sta bila po trikrat natančna izza črte. Dwight Howard, ki je proti Houstonu le sedel na klopi, je dosegel 13 točk, Rajon Rondo pa je odlično vodil igro, z natančnimi podajami je razigral soigralci in dosegel tudi najatraktivnejši koš na tekmi z lebdečim polaganjem iz strani prek table.

Nikola Jokić si je že v drugi četrtini nabral tri osebne napake in do konca prvega polčasa je sedel na klopi. Odlični center in Jamal Murray sta prispevala po 21 točk, a Nuggetsi tokrat niso bili niti blizu preobrata, ki so ga zrežirali na zadnjih treh tekmah polfinala Zahoda proti LA Clippersom.

Lakersi do odločilne prednosti v drugi četrtini
V prvi četrtini je Denver držal priključek, Murray je s trojko prehitel sireno za vodstvo Nuggetsov po 12 minutah (36:38). Na začetku druge četrtine so Lakersi z delnim izidom 17:1 prišli do odločilne prednosti. Markieff Morris je zadel dve zaporedni trojki, James pa je sijajno vodil igro. Jokić je prejel tretjo osebno napako že sedem minut pred odmorom. Lakersi so ob odmoru vodili s 70:59.

Denver tokrat ni bil blizu preobrata
Nuggetsi so pravi specialisti za druge polčase, a tokrat so jih Jezerniki v tretji četrtini popolnoma nadigrali. Davis je nanizal kar 14 točk, prednost je vseskozi naraščala in po 36 minutah je na semaforju pisalo 103:79. Sredi zadnje četrtine je kazalo na polom Denverja pri izidu 120:93, a so nato rezervisti Lakersov z ležerno igro v obrambi v zadnjih minutah pustili, da se Nuggetsi približajo.

Lakersi so igrali prvo tekmo konferenčnega finala po letu 2010. V zadnjih šestih sezonah sploh niso igrali v končnici. Proti Portlandu in Houstonu v uvodnih krogih letošnje končnice so izgubili prvo tekmo, tokrat pa so bili zbrani od prve minute.

"Denver je bil v končnici izjemen v drugem polčasu. Niso se kar tako dvakrat vrnili po zaostanku z 1:3 v zmagah. Zavedamo se, da je to šele prva tekma in nič še ni odločeno," je poudaril Davis.

Vogel: Giannis je imel odlično sezono, a zame je MVP LeBron
Trener Lakersov Frank Vogel je bil malce presenečen, ko je izvedel, da je Giannis Antetokounmpo drugič zapored postal MVP rednega dela sezone.

Jamal Murray, ki je bil v življenjski formi proti Utahu in Clippersom, je tokrat dosegel 21 točk. Foto: Reuters
Jamal Murray, ki je bil v življenjski formi proti Utahu in Clippersom, je tokrat dosegel 21 točk. Foto: Reuters

"Giannis je bil odlično sezono, vendar mislim, da James sam nosi ekipo. Zame je LeBron MVP, je pravi vodja ekipe, najboljši podajalec lige in najzaslužnejši za naše številne zmage v rednem delu in tudi v končnici. Vem, kako poteka to glasovanje. LeBrona seveda precej bolj zanima nekaj večjega, individualne nagrade so postranskega pomena," je dejal Vogel, ki je seveda pomislil, da je ključno osvojiti šampionski prstan. MVP finala je bil James že trikrat (2012, 2013 in 2016), lahko pa postane prvi košarkar, ki bi mu uspelo prejeti to nagrado s tremi različnimi ekipami.

Jamesa glasovanje novinarjev razjezilo
Na novinarski konferenci po tekmi so Jamesa vsi spraševali o glasovanju za MVP-ja rednega dela. Ginnis Antetokounmpo, ki je že na dopustu po polomu Milwaukeeja proti Miamiju, je prejel 962 glasov, James pa 752. Zvezdnika Lakersov je najbolj presenetilo, da ga je le 16 novinarjev uvrstilo na prvo mesto, preostalih 85 se je odločilo za Grka.

"Razjezilo me je glasovanje za najkoristnejšega igralca rednega dela. Le 16-krat sem bil uvrščen na prvo mesto od 101 možnih glasov. Priznam seveda, da je imel Giannis izjemno sezono in zaslužil si je nagrado. Večkrat sem bil že začuden nad sistem glasovanja. Velikokrat sem končal na drugem mestu v Ligi NBA. MVP sem bil štirikrat v rednem delu, a zdaj sem že četrtič drugi. Zame je seveda pomembnejša današnja zmaga. Odlično se počutim," je povedal James.

Finale, Zahod, prva tekma:
LA LAKERS (1) – DENVER (3) 1:0
126:114 (36:38, 34:21, 33:20, 23:35)
Davis 37 (12/21 iz igre) in 10 skokov, Caldwell Pope 18 (3/5 za tri), James 15 (6/11 iz igre), 12 podaj in 6 skokov, Howard 13, Kuzma 11, Ma. Morris 9 (3/4 za tri), Green 8, Rondo 7, Caruso 5, Smith 3; Jokić (8/14 iz igre) in Murray (3/5 za tri) po 21, Porter Jr. 14 in 10 skokov, Grant in Plumlee po 9, Daniels in Mo. Morris po 8, Dozier in Craig po 6, Millsap in Harris po 5, Bol 2.

Finale, Vzhod, tretja tekma, nedelja ob 2.40:
MIAMI (5) – BOSTON (3) 2:0

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.