Če parafraziramo Biblijo, bi lahko rekli: telo je slabo, a duh je voljan. Luka Dončić ima le dva dni časa, da se vsaj malo regenerira po vseh naporih in udarcih, ki jih dobiva od Oklahomine obrambe. Naslednja tekma bo v (v Dallasu) v noči na torek ob 3.30 po slovenskem času. Foto: Reuters
Če parafraziramo Biblijo, bi lahko rekli: telo je slabo, a duh je voljan. Luka Dončić ima le dva dni časa, da se vsaj malo regenerira po vseh naporih in udarcih, ki jih dobiva od Oklahomine obrambe. Naslednja tekma bo v (v Dallasu) v noči na torek ob 3.30 po slovenskem času. Foto: Reuters
Sorodna novica Dallas s serijo 16:0 in z izjemnim bojem postavil temelje drugi zmagi

Košarkarji Dallasa so na tretji tekmi polfinala Zahodne konference proti Oklahoma Cityju zmagali s 105:101 in vodijo z 2:1 v zmagah. V domačem American Airlines Centru so dobili skok z 48:41. V odločilnih minutah so sicer dopustili, da so gostje dobivali skok v napadu, a vseeno ohranjali prednost nekaj točk. Zmago je z zadetim prostim metom potrdil Luka Dončić, ki je dosegel 22 točk in zbral 15 skokov.

Sodniški kriterij je dvigal veliko prahu. Tekmo je namreč zaznamovala agresivna košarka, sodniki so dopuščali veliko grobosti, žrtev je bil pogosto Luka Dončić. Oklahomina obramba na čelu z Luguentzem Dortom mu ni pustila dihati, če je bilo treba, sta ga pokrivala po dva igralca. Ali celo trije. Prejel je številne udarce, sredi predzadnje minute je ob brezbrižnosti Dorta (z Dončićem sta se borila za odbito žogo) padel na hrbet.

Ob načetem Dončiću v napadu blestel P. J. Washington

Boleč padec na hrbet je še najmanjša težava
"Vse, predvsem pa koleno," je odgovoril Dončić na vprašanje, kaj ga boli. Pogosto se je držal za poškodovano koleno. O incidentu v predzadnji minuti je povedal: "Padel sem naravnost na hrbet, a to je še najmanjša težava. Udarec, ampak – bo bolje v dveh dneh."

Trener Mavsov Jason Kidd poudarja, da se njegovi varovanci znali prilagoditi na fizično igro. "Od marca smo tega vajeni, naša ekipa je tako sestavljena, da se zna prilagoditi in kljubovati grobosti. Zdržali so do konca in če bo treba, se bodo temu prilagodili tudi na naslednji tekmi."

V tretji četrtini je Oklahoma povedla s 55:65, Dallas pa je odgovoril z delnim izidom 16:0. "Ustavili smo se, nato pa spet leteli po parketu. Opravili smo dobro delo v obrambi, zadeli nekaj košev, kar je dvignilo našo energijo. A moramo se zavedati, da nismo naredili še ničesar in da moramo ostati lačni zmag."

Grafiko zagotavlja sofascore.com
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Povprečje na zadnjih treh tekmah 23,3
Dončićev učinek v napadu je v končnici upadel. Če je imel v rednem delu (bil je najboljši strelec sezone) povprečje 33,9, je na devetih tekmah končnice povprečje padlo na 27,7 točke (ob 41-odstotnem metu iz igre in 26-odstotnem za tri točke). Če gledamo le serijo proti Oklahomi je povprečje doseženih točk še nižje, 23,3 na treh tekmah. Ker Oklahoma pazi tudi na Irvinga, je toliko pomembnejše, da odgovornost prevzamejo preostali. Na zadnjih dveh tekmah je bil razigran P. J. Washington. Včeraj je prispeval 27 točk, v četrtek 29, ob tem pa se izkazal tudi v obrambi. "Verjamem vanj. Zadeval je s krila, dosegel pet trojk, bil agresiven in samozavesten," je sovrstnika, ki je k Dallasu pred tremi meseci prišel iz Charlotta, pohvalil Dončič.

Novinec se ni zmedel
V zadnji četrtini je nekaj izjemnih potez uspelo Kyrieju Irvingu (skupaj 22 točk, od tega osem v zadnji četrtini). Oklahoma je na koncu zasuk iskala z osebnimi napakami nad Dereckom Livelyjem. 20-letni novinec v Ligi NBA ni klonil pod pritiskom, med drugim je tri minute in pol pred koncem zadel oba prosta meta za vodstvo 98:92. Skupaj je zadel osem od svojih 12 prostih metov. Zelo spodbudno, če vemo, da je v redni sezoni zadel le polovico prostih metov (50,6 odstoten met).

Naslednji dvoboj serije z OKC-jem bo v American Airlines Centru v noči na torek ob 3.30 po slovenskem času. Statistično gledano je Dallas v precejšnji prednosti (ekipa, ki povede z 2:1, napreduje v skoraj 74 odstotkih), seveda pa se igralci podobno kot trener Kidd zavedajo, da je pot do uspeha še dolga. "Zelo težko bo. Ničesar še nismo naredili. Dobili smo dve tekmi, moramo pa štiri. Moramo le v takšnem ritmu naprej," pravi Dončić.