"To so najboljši občutki," je Luka Dončić dejal na novinarski konferenci o zadeti zmagoviti trojki. Foto: AP

1,8 sekunde je ostalo do konca, ko je slovenski košarkarski virtuoz prejel žogo, prišel mimo Dillona Brooksa in Jonasa Valančiunasa ter s 'floaterjem' izza črte, ko je že izgubil ravnotežje, prehitel sireno. Imenitna poteza je obkrožila košarkarski svet, na Twitterju pa sta navdušenje delila tudi superzvezdnika LeBron James in Steph Curry. 22-letni Ljubljančan je v sicer kratki, a izjemno uspešni profesionalni karieri že ničkolikokrat osupnil s potezami in rekordi, ki jih podira, vedno pa je tudi on tisti, ki v ključnih trenutkih prevzema odgovornost in odloča. Tudi v Ligi NBA.

Sorodna novica "Luka, ali se šališ?" Čudežen "floater" Dončića izza črte za zmago ob sireni

Že v Evropi, kjer se je kot najstnik prebil v prvo ekipo madridskega Reala in kmalu tudi prevzel dirigentsko palico slovite zasedbe, je iz tedna v teden navduševal z domiselnimi potezami in vragolijami. Od podaj za hrbtom in med nogami do neverjetnih metov, ko je na primer na derbiju proti Barceloni zadel čez celo igrišče. Hkrati pa je bil izjemno učinkovit in se je v Ligo NBA podal s popotnico, s kakršno se ni še noben evropski igralec do zdaj.

Vse te bravure je z evropskih parketov prenesel tudi na največji košarkarski oder, kjer vsaka takšna poteza odmeva še toliko bolj. Zaradi vseh teh čarobnih mojstrovin so ga poimenovali Luka Magic, toda Dončić, čeprav se, kot smo velikokrat zapisali in prebrali, igra košarko, ni le zabavljač, ampak je velik zmagovalec in košarkar, ki je razvil tudi izjemen instinkt, saj ne podleže pritisku in takrat, ko je najbolj potrebno, pokaže največ. Upa si prevzeti odgovornost in poskusiti v najbolj kritičnih trenutkih tudi z meti iz tako zahtevnih položajev.

Dončić z neverjetno trojko prehitel sireno v Memphisu

Jasno je, da je pri vsakem takem poskusu, kot je po tekmi z Memphisom tudi sam priznal, potreben kanček sreče. Toda vse skupaj ni samo sreča ali naključje, saj Luka, ki ima neverjeten občutek za žogo, pogosto zadeva mete, ki se marsikomu zdijo nemogoči. "Včasih boš zadel, drugič boš zgrešil. To moraš vzeti v zakup. Najpomembnejše je, da mi v takih trenutkih ekipa zaupa," je dejal Dončić.

"Imeli smo Houdinija, ki nas je rešil. Zadnja akcija je bila neverjetna. V takem trenutku potrebuješ čudež in enostavno se zgodi. Luki je uspel eden teh posebnih metov, ki ga dolgo ne bomo pozabili. Posebna zmaga. Preprosto pričakuješ, da bo zadel takšne mete, saj mu ves čas uspevajo. Ko dobi žogo v roke, verjame, da je vse mogoče," je navdušeno o svojem varovancu razlagal Rick Carlisle. Trener Dallasa je priznal, da je bil zaradi Lukovih zadetih metov tudi ob kar nekaj denarja: "Ne morem vam povedati, koliko denarja sem izgubil s stavami proti njemu in njegovim metom s sredine. Enkrat v Ciudadu de Mexicu sem mu plačal v pesih, ker sem bil tako jezen. Ne stavim več z njim."

Luka je že nekajkrat v karieri ob zvoku siren zadeval trojke. Res pa je, da še nobena ni bila iz tako nemogočega položaja. Poleg cirkuškega meta proti Memphisu je letos odločil tekmo z imenitno trojko že proti Bostonu. Konec februarja je v bistvu z dvema natančnima metoma izza črte v zadnjih 15 sekundah preprečil preobrat Keltov v American Airlines Centru. Za 110:107 je nekoliko z leve strani prehitel sireno prek Kembe Walkerja in Aaron Nesmitha.

Iz praktično enakega položaja kot proti Bostonu je zadel verjetno do zdaj svoj najbolj sloviti met. Konec avgusta lani je odločil podaljšek v mehurčku v Orlandu, s čimer so Mavsi izid v zmagah v prvem krogu končnice proti LA Clippersom izenačili na 2:2. 3,7 sekunde je ostalo do konca. Luka je prejel žogo, malce preigraval, nato pa prek roke Reggieja Jacksona sijajno zadel za 135:133.

Decembra, v svoji prvi sezoni, ko je bil šele dva meseca v NBA-ju, je navdušil s trojko ob pisku sirene v Portlandu. Jalen Brunson je podal iz avta, ko je ostalo le še 0,6 sekunde. Povsem v kotu je našel Luko, ki je v visokem loku zadel, s čimer je Dallasu prinesel podaljšek, ki pa so ga gostitelji dobili s 121:118.

Marca prav tako leta 2018 je s trojko prehitel sireno tudi v Evroligi. Bilo je ob zadnjem gostovanju v Beogradu proti Crveni zvezdi. Šest sekund je bilo še časa, ko je dobil žogo, s preigravanjem povsem iz igre vrgel Ognjena Dobrića in nato s korakom nazaj zadel za tri za zmago z 82:79. Pozneje se je še vrnil v Beograd, kjer je Real kot MVP rednega dela in Final Foura popeljal do evropskega naslova.