Jerry West je bil izjemen igralec in še boljši generalni menedžer. V letih 1995 in 2004 je bil izbran za direktorja leta v Ligi NBA. Foto: AP
Jerry West je bil izjemen igralec in še boljši generalni menedžer. V letih 1995 in 2004 je bil izbran za direktorja leta v Ligi NBA. Foto: AP

191 cm visoki košarkar je vso kariero igral za LA Lakerse. Med letoma 1960 in 1974 so se Jezerniki devetkrat uvrstili v veliki finale, naslov pa so osvojili le leta 1972. Leta 1969 je bil edini MVP finala v zgodovini Lige NBA, ki je igral za poraženo ekipo. Lakersi so kljub njegovim sijajnim predstavam izgubili sedmo tekmo proti Bostonu.

Na naboru Lige NBA leta 1979 so imeli Lakersi prvi izbor. Jerry West se je zavzel za Earvina
Na naboru Lige NBA leta 1979 so imeli Lakersi prvi izbor. Jerry West se je zavzel za Earvina "Magica" Johnsona. To je bila sanjska poteza, ki je napolnila vitrine kluba Že v prvi sezoni je Johnson postal MVP finala, ko so Lakersi premagali Philadelphio s 4:2 v zmagah. Foto: AP

Še vedno ima v lasti dva rekorda finalnih tekem
Še vedno je na prvem mestu Lige NBA po doseženih točkah v finalu (1679). LeBron James jih je dosegel 117 manj. West je 31-krat presegel 30 točk na finalnih tekmah, kar je prav tako rekord.

Med letoma 1976 in 1979 je bil trener Lakersov. Kareem Abdul-Jabbar in soigralci so se najdlje prebili leta 1977, ko igrali v finalu Zahoda.

Osem naslovov v direktorski vlogi
Precej bolje se je znašel v pisarni. Najprej je bil glavni skavt Jezernikov, potem pa je leta 1982 postal generalni menedžer. To je bilo "showtime" obdobje v Los Angelesu, ko so Magic Johnson, James Worthy in Jabbar navduševali s hitro in domiselno igro.

Velik uspeh mu je uspel leta 1996, ko je v Los Angeles privabil udarni dvojec. Shaquille O'Neal je prišel iz Orlanda, na naboru pa so Jezerniki dobili Kobeja Bryanta (West se je dogovoril za menjavo igralcev s Charlottom - Lakersi so dobili Bryanta, Vlade Divac pa je okrepil Sršene). West se je podpisal pod šest naslovov (1980, 1982, 1985, 1987, 1988 in 2000).

Silhueto Westa so upodobili v uradnem znaku Lige NBA. Foto: EPA
Silhueto Westa so upodobili v uradnem znaku Lige NBA. Foto: EPA

Med letoma 2002 in 2007 je bil generalni menedžer Memphisa, nato pa med letoma 2011 in 2017 direktor Golden Stata. Bojevniki so osvojili naslov v letih 2015 in 2017. V zadnjih sedmih letih je bil svetovalec v upravnem odboru pri LA Clippersih.

Silver: West je bil košarkarski genij
"Jerry West je bil košarkarski genij. Zaznamoval je Ligo NBA več kot 60 let. Bila sva prijatelja in veliko sem se naučil od njega. Ne le o košarki, amak predvsem o življenju
," je zapisal komisar Lige NBA Adam Silver, ki je izrekel sožalje ženi Karen in celotni družini.

Sloviti Michael Jordan je v izjavi zapisal: "Zelo sem užaloščen zaradi novice o Jerryjevi smrti. Bil je pravi prijatelj, mentor, dojemal sem ga vedno kot velikega brata, čigar prijateljstvo in znanje sem cenil. Dolgo sem sanjal o tem, da bi se lahko soočil z njim na parketu, a bolj, ko sem ga poznal, bolj sem si želel, da bi bil njegov soigralec. Delila sva veliko skupnih stvari v najinem pristopu do košarke, za vedno ga bomo pogrešali."

LeBron James je na družbenem omrežju X delil svoje občutke: "Iskreno bom pogrešal najine pogovore, moj dragi prijatelj! Moje misli in molitve gredo k tvoji čudoviti družini! Ljubim te za vedno, Jerry! Počivaj v miru v nebesih, moj fant!"