Chris Paul je pri 36 letih odigral prvo finalno tekmo. Phoenix je navdušil že avgusta lani v mehurčku v Orlandu, ko je dobil vseh osem tekem, a je malce zmanjkalo za preboj v končnico. Trener Monty Williams je po prihodu Paula čutil, da je ekipa sposobna za velike podvige. Foto: Reuters
Chris Paul je pri 36 letih odigral prvo finalno tekmo. Phoenix je navdušil že avgusta lani v mehurčku v Orlandu, ko je dobil vseh osem tekem, a je malce zmanjkalo za preboj v končnico. Trener Monty Williams je po prihodu Paula čutil, da je ekipa sposobna za velike podvige. Foto: Reuters

Ostrostrelec Devin Booker je 16 od 27 točk dosegel v prvem polčasu, center DeAndre Ayton se je izkazal z 22 točkami in 19 skoki. 16.557 gledalcev je bilo navdušenih. Evforija v Arizoni se stopnjuje. Pred dvema letoma so Sunsi zbrali le 19 zmag in zasedli zadnje mesto na Zahodu. Kar enajst let zapored niso igrali v končnici, letos pa meljejo vse pred seboj. V uvodnem krogu so izločili branilce naslova LA Lakerse s 4:2, potem ko so zaostajali z 1:2 v zmagah, Paul pa je igral s poškodovanim ramenom. Številni strokovnjaki so napovedali, da je bil to finale pred finalom.

Devin Booker je do odmora zbral 16 točk. Foto: Reuters
Devin Booker je do odmora zbral 16 točk. Foto: Reuters

Uspešna vrnitev Antetokounmpa
Zvezdnik Milwaukeeja Giannis Antetokounmpo se je poškodoval na četrti tekmi konferenčnega finala proti Atlanti. Počival je na peti in šesti tekmi, njegovi soigralci pa so se zares izkazali. Stanje levega kolena se je precej izboljšalo in pripravljen je bil za igro. Na parketu je bil 35 minut, zbral je 20 točk in 17 skokov. Najboljši strelec Bucksov je bil Khris Middleton z 29 točkami, petkrat je zadel izza črte.

16 točk Bookerja do odmora
Prvi polčas je bil zelo izenačen, nobeni ekipi se ni uspelo odlepiti. Sunsi so z delnim izidom 12:4 povedli s 57:49 ob odmoru po trojki Mikela Bridgesa. V prvem delu je bil najbolj razigran Booker s 16 točkami.

Sunsi na krilih Paula do 20 točk naskoka
Paul se je razigral v tretji četrtini, ko je nanizal 16 točk. Najprej je zadel trojko z leve strani, Brook Lopez pa je nad njim naredil nešportno osebno napako, saj je stopil preveč naprej in Paul je pristal na njegovem stopalu. Zvin levega gležnja ni bil hud, zadel je še dodatni prosti met. Ta akcija je še podžgala navijače, take evforije v Arizoni ni bilo niti leta 1993 v nepozabnem finalu proti Chicagu. Paul je še dvakrat zadel za tri točke in Sunsi so povedli z 88:68.

Milwaukee se je približal, preobrata pa ni zmogel
Middleton je odgovoril z dvema trojkama ob koncu tretje četrtine (92:76). Milwaukee je ujel pravi ritem v napadu na začetku zadnje četrtine. Z delnim izidom 16:9 so Bucksi ujeli priključek osem minut pred koncem (101:92) po trojki Bryna Forbsa.

Giannis Antetokounmpo se je hitro vrnil na parket. Foto: Reuters
Giannis Antetokounmpo se je hitro vrnil na parket. Foto: Reuters

Trener Sunsov Monty Williams je v končnici stavil na oba zvezdnika. Booker je končal uspešen niz Milwaukeeja s trojko, nato se je izkazal s košem iz težkega položaja za 110:99. Paul je ušel Antetokounmpu, spravil žogo skozi obroč in izsilil še osebno napako Grka. Tri minute pred koncem je povišal na 113:99 in tekma je bila odločena.

Paul: Manj treninga in videoanaliz je včasih več
"Na začetku tekme sem zgrešil nekaj odprtih metrov. V tretji četrtini sem našel pravi ritem v napadu. Soigralci mi zaupajo. Pred tekmo sem trenerju Williamsu rekel, da je bilo dovolj videoanaliz in treningov. Manj je včasih več. Vso sezono smo se pripravljali za ta trenutek. To je bila šele prav tekma, moramo ostati zbrani," je poudaril Paul.

Budenholzer: Antetokounmpo ima še veliko rezerve
"Paul je izjemen igralec. Težko je najti pravi obrambo, saj je izjemen v pick-and-roll igri. Pogledal si bom posnetek tekme. Ključno bo, da mu na naslednjih tekmah ne bomo dovolili metov z njegovih najljubših položajev. Za nas je pomembno, da se je Antetokounmpo vrnil. Prepričan sem, da ima še veliko rezerve. Tokrat je igral 35 minut, večkrat sem ga vprašal, ali se dobro počuti," je povedal trener Milwaukeeja Mike Budenholzer.

Phoenix ostal brez Šarića
Hrvat Dario Šarić si je na prvi tekmi finala poškodoval vezi desnega kolena. Finalna serija je za Šarića že zaključena.

Šarić se je poškodoval pri trku s centrom Milwaukeeja Brookom Lopezom ob koncu prve četrtine in je že pri odhodu v slačilnico potreboval pomoč. Kasnejši zdravniški pregledi so pokazali, da gre za resnejšo poškodbo. V končnici je Šarić za Phoenix v povprečju dosegel 4,8 točke, 2,6 skoka in igral 11,1 minute.

Abdul-Jabbar zagotovil Milwaukeeju naslov pred pol stoletja
Obe ekipi sta bili ustanovljeni leta 1968. Do zdaj sta po dvakrat igrali v finalu. Phoenix še čaka na prvi naslov, Milwaukee pa ga je osvojil že po treh letih po ustanovitvi. To je bilo leta 1971, ko je bil MVP finala Lew Alcindor oziroma Kareem Abdul-Jabbar, kot se je preimenoval po prehodu v islam. Leta 1974 so Bucksi znova prišli do finala, a so izgubili sedmo tekmo proti Bostonu.

Phoenix klonil v finalu v letih 1976 in 1993
Sunsi so v finalu leta 1976 izgubili proti Bostonu z 2:4 v zmagah. Precej bolj je ljubiteljem Lige NBA v spominu ostala finalna serija junija 1993, ko so Sunsi izgubili proti Chicagu z 2:4 v zmagah. Blestela sta Kevin Johnson in Charles Barkley. Karizmatični strokovni komentator televizijske postaje TNT je v zgodovino odšel kot eden najboljših igralcev v zgodovini brez naslova prvaka. MVP finala je bil tretjič zapored Michael Jordan, odločilno trojko na šesti tekmi pa je zadel John Paxson 3,9 sekunde pred zadnjim piskom sirene.

Prvič po juniju 2010 bo finale minil brez dveh glavnih superzvezdnikov – LeBrona Jamesa in Stephena Curryja. Obeta se napeta finalna serija. Sedma tekma, če ta sploh bo, bo na sporedu 23. julija, torej na dan odprtja olimpijskih iger v Tokiu.


Finale, prva tekma:
PHOENIX – MILWAUKEE 1:0
118:105 (30:26, 27:23, 35:26, 26:29)
16.557; Paul 32 (12/19 iz igre, 4/7 za tri) in 9 podaj, Booker 27 (8/21 iz igre, 1/8 za tri, prosti meti 10/10), Ayton 22 (8/10 iz igre) in 19 skokov, Bridges 14, Johnson in Payne po 10, Craig 2, Crowder 1; Middleton 29 (12/26 iz igre, 5/12 za tri), G. Antetokounmpo 20 (6/11 iz igre, prosti meti 7/12) in 17 skokov, B. Lopez 17 (3/5 za tri), Holiday 10, Connaughton 8, Tucker 7, Forbes 6, Portis 5, Teague 3.

Druga tekma, petek ob 3.00:
PHOENIX – MILWAUKEE

Tretja tekma, ponedeljek ob 2.00:
MILWAUKEE – PHOENIX

Četrta tekma, četrtek, 15. julija, ob 3.00:
MILWAUKEE – PHOENIX


Peta tekma, nedelja, 18. julija, ob 3.00:
PHOENIX – MILWAUKEE

Šesta tekma, sreda, 21. julija, ob 3.00:
MILWAUKEE – PHOENIX

Sedma tekma, petek, 23. julija, ob 3.00:
PHOENIX – MILWAUKEE

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.