Luka Dončić je vpisal drugi trojni dvojček v seriji, je pa prvič na dvobojih z Minnesoto dal manj kot 30 točk. Foto: Reuters
Luka Dončić je vpisal drugi trojni dvojček v seriji, je pa prvič na dvobojih z Minnesoto dal manj kot 30 točk. Foto: Reuters

Luka Dončić se z Wiltom Chamberlainom uvršča na deveto mesto večne lestvice. Statistiko je napolnil s 15 skoki in desetimi podajami, z 28 točkami pa je bil prvi strelec Mavericksov, toda iz igre je metal 7/12, za tri pa 4/11, pri tem pa je dve trojki zgrešil v končnici obračuna, ko je Dallas lovil zaostanek. 16 točk je dodal Kyrie Irving, ki prav tako ni imel strelskega večera. Njegov met je bil 6/18. KAI je 15. tekmo v karieri, s katero bi se serija lahko končala, prvič izgubil. Na splošno gostitelji niso bili strelsko razpoloženi, saj so iz igre metali 42-odstotno, veliko pa so metali predvsem izza črte, a niso bili natančni, saj je bila trojka le 35-odstotna.

V noči na petek ob 2.30 po slovenskem času bo v Minneapolisu peta tekma, na kateri bo imel Dallas drugo zaključno žogo za tretjo uvrstitev v finale v zgodovini kluba. Foto: Reuters
V noči na petek ob 2.30 po slovenskem času bo v Minneapolisu peta tekma, na kateri bo imel Dallas drugo zaključno žogo za tretjo uvrstitev v finale v zgodovini kluba. Foto: Reuters

Manj je bilo igre po globini, v obarvanem delu pri obroču pa je Minnesota dala deset točk več. Dobro je izkoristila izgubljene žoge Dallasa in po njih dosegla 30 točk, enkrat več od tekmeca. Ob odsotnosti Derecka Livelyja je dobila skok, bolj razigrani pa so bili tudi gostujoči strelci – 53 % iz igre in 42 % za tri. Z 29 točkami je blestel Anthony Edwards, ki mu je le podaja zmanjkala do trojnega dvojčka. Ant je 38 sekund pred koncem potrdil zmago Volkov, ki so morali končnico odigrati brez Karla-Anthonyja Townsa, saj je imel šest osebnih napak. KAT se je predtem izkazal s 25 točkami, 20 jih je dal v drugem polčasu.

"Prevzemam odgovornost za poraz. Nisem prinesel dovolj energije. Moramo biti boljši in misli že usmeriti na naslednjo tekmo. Verjeli smo do konca, znova je bilo izenačeno, a tokrat se nam ni izšlo. Zmagali smo na treh tekmah, a treba je dobiti štiri. Ni pomembno, koliko tekem bo, glavno je le to, da zmagamo na štirih," je po tekmi dejal Dončić. V zgodovini Lige NBA še nobena ekipa ni zapravila vodstva v seriji s 3:0. Ko je Boston v finalu Vzhoda pometel z Indiano, je bil to že 155. primer uspešnosti takšnega vodstva. Celticsi bodo torej morali še nekaj časa počakati na tekmeca v velikem finalu, ki se bo v TD Gardnu začel 6. junija.

Dončić je v peti minuti srečanja s petimi zaporednimi točkami izenačil na 10:10. Do takrat je dosegel kar osem točk, dvakrat je zadel tudi izza črte. Po prvi minuti odmora na tekmi so Volkovi silovito odgovorili s serijo 10:0. Gostitelji skoraj štiri minute niso zadeli, strelski mrk pa je s prostima metoma prekinil Luka. Mavsi so zgrešili kar devet zaporednih metov iz igre, Minnesota pa je naredila delni izid 14:2. Jaden Hardy in Josh Green sta nato približala svoje moštvo s trojkama, po prvi četrtini pa so gostje vodili s 27:20. Dallas je v prvih 12 minutah iz igre metal le 28-odstotno. Dončić je dal deset točk (3/8 iz igre), na drugi strani pa kar 14 Edwards.

Že v prvi četrtini je na parket stopil Maxi Kleber, ki je zaigral prvič po 3. maju. Potem ko se ni izšel poskus z Dwightom Powellom, je ob odsotnosti Livelyja v rotacijo z Danielom Gaffordom Kidd raje vključil nemškega košarkarja. Mike Conley je takoj na začetku druge četrtine zadel izza črte, na kar so Teksašani odgovorili z 9:0. Volkovi so nato znova malce pobegnili, Luka pa je takoj po vrnitvi na parket zadel izza črte. Nato je zrežiral serijo 11:0, med katero je dvakrat na trojki našel Derricka Jonesa, ki je izenačil, štiri minute pred koncem pa je slovenski zvezdnik Dallas popeljal v vodstvo. Vmes je izsilil tretji osebni napaki Edwardsa in Rudyja Goberta, toliko pa jih je imel tudi Towns. Ob polčasu je bil rezultat 49:49.

Gafford in Dončić sta skupaj v prvih štirih minutah dosegla deset točk in Dallas je povedel za štiri. Dobri dve minuti pozneje je bilo +4 za Minnesoto, ki je odgovorila s serijo 8:0. Pet minut pred koncem tretje četrtine je svojo peto osebno napako naredil Towns, ki je v napadu s komolcem grdo udaril Washingtona, Chris Finch je s trenerskim izzivom zahteval pregled, a je bil ob tem neuspešen, je pa zaradi protesta prejel tehnično napako. Zatem je s svojo prvo trojko v petem poskusu izenačil P. J. Washington. Zaključek četrtine je pripadel gostom, ki so na krilih Edwardsa povedli za pet (73:78). Ant pa je tako kot Gobert v končnici četrtine prejel četrto osebno napako.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>. Foto: Sofascore
Grafiko zagotavlja sofascore.com. Foto: Sofascore

Hardy, ki je bil zelo razigran v končnici tretje četrtine, je zadnjo odprl s trojko, po minuti igre pa je Gafford z zabijanjem izenačil. Po dveh uspešnih napadih Goberta, ki je dal pet zaporednih točk, sta nato American Airlines Center na noge dvignila Dončić in Jones z atraktivnim "alley-oopom". Finch je po košu Irvinga takoj vzel minuto odmora, po kateri je Gafford dvakrat ustavil Townsa, Luka pa je izenačil. Kar nekaj časa sta se moštvi menjavali v vodstvu, nato pa je bil KAT dvakrat zapored uspešen za tri in Volkovi so pet minut pred koncem povedli s 95:90.

Takoj po Kiddovi minuti odmora se je žoga po Dončićevem metu izza črte odvrtela z obroča, tri minute pred koncem pa je Luka zgrešil še trojko za izenačenje. Na drugi strani je bil z razdalje natančen Towns, Edwards pa je bil ob vstopu v zadnji dve minuti hitrejši od sirene za +8. Dončić je pri metu za tri izsilil osebno napako Townsa, zadel vse tri proste mete, Irving pa je pred začetkom zadnje minute približal na -3, toda ko je ostalo 38 sekund do konca, je bil s polrazdalje natančen Edwards. Nato je Irving izgubil žogo in srečanje je bilo odločeno, čeprav je 13 sekund pred koncem Dončić zadel neverjeten met skoraj s sredine. Ob tem je Edwards naredil osebno napako, toda Ljubljančanu se je na črti prostih metov zatresla roka.


Končnica, Zahod, finale

Četrta tekma:
DALLAS (5) – MINNESOTA (3) 3:1
100:105 (20:27, 29:22, 24:29, 27:27)
Dončić 28 (7/21 iz igre, 4/11 za tri, 10/12 PM), 15 skokov in 10 podaj v 41 minutah, Irving 16 (6/18 iz igre), Hardy 13, Gafford 12, Washington 10, Jones 9, Green in Exum po 5, Kleber 2; Edwards 29 (11/25 iz igre) in 10 skokov, Towns 25 (4/5 za tri), Conley 14, Gobert 13 in 10 skokov, McDaniels 10, Reid in Alexander-Walker po 6, Anderson 2.


Vzhod, finale

Končana serija:
Indiana (6) – BOSTON (1) 0:4

Dallasu manjkalo prave energije, Dončić se je posul s pepelom