Foto: Reuters
Foto: Reuters

Že dalj časa je jasno, da bo Wembanyama prvi izbor, vprašanje je bilo le, kateri klub bo srečnež, da ga bo lahko izbral. Liga NBA že dolgo ni tako težko pričakovala prihod novinca, kot je to v primeru 219 centimetrov visokega 19-letnika iz Nanterra. Ameriški mediji, ki jih je francoski dragulj s svojo vsestranskostjo pri ekstremni višini popolnoma prevzel, pišejo, da je bilo nazadnje toliko pozornosti namenjene LeBronu Jamesu, ki je v ligo prišel pred natanko 20 leti.

Sorodna novica Blokira kot Gobert, zadeva pa kot Durant

Spursi bodo tretjič izbirali prvi. Najbolj prepoznavna košarkarja v zgodovini teksaške franšize sta bila številki ena, leta 1987 David Robinson in leta 1997 Tim Duncan. Oba visoka košarkarja sta bila izjemna, oba sta postala najkoristnejša igralca rednega dela, skupaj pa sta osvojila dva prstana. Duncan je zatem še tri. V dresu San Antonia je sicer navduševal najboljši francoski košarkar vseh časov, Tony Parker. Ostroge so imele skupaj z Detroitom, ki je imel najslabši izkupiček v ligi, in Houstonom 14-odstotne možnosti za pridobitev prvega izbora. "Preprosto neverjeten dan. Za franšizo, za navijače in celotno organizacijo. Navdušeni smo nad prihodnostjo," je dejal generalni menedžer San Antonia. Brian Wright.

Drugi bo izbiral Charlotte, tretji Portland, četrti Houston in peti Detroit. Že peto leto zapored je brez prvega izbora ostala ekipa z najslabšim rezultatom v rednem delu. Šesti bo Orlando, sedma Indiana, osmi Washington, deveti Utah in deseti Dallas. Mavericksi, ki so imeli tri odstotke možnosti za prvi izbor, so z desetim mestom zadržali izbor. Če bi jim sreča obrnila hrbet in bi dobili poznejšega, bi ga oddali New Yorku, kot je bilo dogovorjeno ob prestopu Kristapsa Porzingisa. Pričakovati je, da bo Dallas zdaj letošnji izbor skušal uporabiti v menjavi za kakšnega uveljavljenega košarkarja.