Foto: EPA
Foto: EPA

Pred tednom dni je v dresu francoske reprezentance debitiral suhljati 18-letnik, ki pa je že dobro poznan v svetu košarke. Tako pričakovanega prihoda v Ligo NBA namreč še ni bilo, od Ziona Williamsona, če ne kar LeBrona Jamesa pa ni bilo tako zacementiranega prvega izbora nabora, kot je v primeru leta 2023.

S svojo vsestranskostjo je Wembanyama edinstven in prava košarkarska senzacija. Visok je kar 220 centimetrov – razpon rok ima več kot 240 cm –, a se po parketu giblje lahkotno in zelo hitro. Za tako ekstremno višino je neverjetno spreten, ob tem ima mehko roko in lahko zadeva tako rekoč z vseh položajev, hkrati pa je z dobrim občutkom tudi izvrsten bloker. Zdi se, kot bi ga nekdo ustvaril v računalniški igrici, kjer ni omejitev. Edini pomislek za prihodnost je le njegovo zdravje.

Janis in LeBron: Nihče še ni videl česa takega

Brez dvoma je torej znana številka ena prihodnjega nabora. Eden izmed klubov Lige NBA bo tako nagrajen za slabšo sezono, ko bo lahko izbral neverjetno talentiranega francoskega mladeniča. Wembanyamo, ki ima tudi kongovske korenine, nestrpno pričakujejo na največjem košarkarskem odru, še pred prihodom pa je že postal zvezdnik v ZDA. Liga NBA bo v svoji aplikaciji prenašala tekme njegovega Metropolitansa, ki je medtem tudi gostoval v ZDA, kjer se je pomeril z ekipo razvojne lige. Dogodek je požel ogromno pozornosti, Wembanyama pa je pokazal svoj neizmeren potencial.

S svojo edinstvenostjo je košarkarski fenomen. Če so zaradi veščin pri takšni višini na primer Kristapsa Porzingisa poimenovali samorog, je James Wembanyamo, ki ga je opisal kot generacijskega talenta, označil kar za vesoljca: "V zadnjih letih so vsi samorogi, ampak on je bolj vesoljec. Nihče še ni videl nekoga, ki bi pri tej višini igral tako graciozno in v takem ritmu.” Repertoar košarkarskih veščin francoskega najstnika je neverjetno širok. Tako rekoč zna vse. Lahko vodi žogo kot branilci, meče z razdalje, si sam kreira met, prodira, igra s hrbtom proti košu …

Wembanyama prihaja iz športne družine. Oba starša sta visoka več kot 190 cm. Preden se je popolnoma posvetil košarki, je treniral tudi nogomet in judo. Foto: Fiba
Wembanyama prihaja iz športne družine. Oba starša sta visoka več kot 190 cm. Preden se je popolnoma posvetil košarki, je treniral tudi nogomet in judo. Foto: Fiba

Tako kot vsak talentiran mladenič se tudi Wembanyama ne more izogniti primerjavam z drugimi košarkarji. Glede na vse fizične predispozicije, ki jih unovči tako v obrambi kot napadu, so ga nekateri predstavili kot hibrid Kevina Duranta in Janisa Andetokunmba. Ne le, da ima več napadalnih adutov od Grka, je še večje čudo narave. "Pripravite se na njegov prihod. Nikoli v življenju še nisem videl česa takega. Je višji kot Gobert, lahko pa blokira kot Rudy. Hkrati lahko zadeva kot Durant. Poleg tega ima res dober značaj. Če bo ostal zdrav, bo zares vrhunski košarkar," je o njem povedal Greek Freak, ko je bil gost na YouTubovi oddaji Serga Ibake How Hungry Are You?

Wembanyama pred dvema letoma na gostovanju v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Wembanyama pred dvema letoma na gostovanju v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Košarko igra kot šah

"Na naboru nameravam biti številka ena. Ne pričakujem nič drugega, saj vem, da delam za to. Želim biti sam svoj. Ustvariti svoj lik. Nekega dne bi rad postal igralec, ki se ga ne da braniti. Igralec, ki se zna prilagoditi vsem situacijam, vsestranski tako v napadu kot v obrambi. Košarko rad igram kot šah – želim predvideti vsako potezo nasprotnika in imeti pravi odgovor," je glede primerjav v intervjuju za L'Equipe dejal Wembanyama, ki sicer rad gleda in se uči tako od Janisa kot Duranta, je pa tudi velik oboževalec pokojnega Kobeja Bryanta.

Pred tednom dni je prvič zaigral za francosko reprezentanco in ob visoki zmagi nad Litvo prispeval 20 točk in devet skokov. Selektor Litve Kestutis Kemzura se je po tekmi kljub visokemu porazu pošalil. Dejal je, da njegovi varovanci, kadar je bil v raketi Victor, sploh niso videli obroča. Nato se je Francija poigrala še z Bosno in Hercegovino, proti kateri je dal pa 19 točk. "Victor je podoben kot Arvydas Sabonis. Sicer ni tako močan, a podobnih veščin. Arvydas je bil kot gora, Victor pa je zelo suh, a oba sta višja kot 220 cm in izjemno tehnično podkovana," je ob gostovanju v Litvi za BasketNews razlagal francoski selektor Vincent Collet.

Les Blues so si s tema zmagama že zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu, kjer bo Wembanyama eden glavnih zvezdnikov turnirja in hkrati adutov izbrane vrste, ki bo imela pod obročem ob defenzivnem specialistu Rudyju Gobertu še enega izvrstnega orjaka, Joela Embiida. Mundial na Filipinih, v Indoneziji in na Japonskem bo ogrevanje aktualnih evropskih in olimpijskih podprvakov za največji cilj generacije – olimpijske igre v Parizu 2024, kjer ambicije gostiteljev segajo do zlata.

Letos igra le francosko prvenstvo

Wembanyama je trenutno vse podredil osebnemu cilju, ki ga predstavlja Liga NBA. Potem ko je že dve leti člansko košarko igral pri Nanterru – tedaj je tudi v Evropskem pokalu gostoval v Stožicah –, je lansko preživel pri francoskem evroligašu Asvelu. Toda s klubom, ki ga v vlogi predsednika vodi do zdaj najboljši francoski košarkar vseh časov Tony Parker, je poleti prekinil pogodbo. Sezono je sicer predčasno končal zaradi poškodbe, tako da ni odigral ključnih tekem za naslov prvaka.

Lani je v Evroligi v povprečju dosegal 6,5 točke in 3,8 skoka. V francoski ligi je vpisoval po 8,3 točke in 4,5 skoka, letos pa je v državnem prvenstvu statistiko močno popravil. Foto: EPA
Lani je v Evroligi v povprečju dosegal 6,5 točke in 3,8 skoka. V francoski ligi je vpisoval po 8,3 točke in 4,5 skoka, letos pa je v državnem prvenstvu statistiko močno popravil. Foto: EPA

Zdravstveno stanje mu je preprečilo tudi sodelovanje na septembrskem EuroBasketu, je pa moči s Colletom združil v klubu. Odločil se je za Metropolitans, ki letos igra le državno prvenstvo. Tako je pritisk manjši, ni niti natrpanega urnika z evropskimi tekmami, časa za treniranje, kar je za mlade košarkarje ključno, pa je dovolj. Metropolitans je trenutno v francoski ligi pri šestih zmagah in enem porazu. Wembanyama je z 21,3 točke drugi strelec, z 8,9 skoka pa drugi skakalec prvenstva. V povprečju podeli skoraj tri blokade na tekmo, kar je seveda daleč največ v ligi.

Luka Dončić, Nikola Jokić, Janis, zdaj je Evropejec še Embiid, vsi navdušujejo in pobirajo priznanja v NBA-ju. Zdaj bodo evropski superzvezdniki dobili družbo. Čeprav na najvišji evropski klubski ravni ni pokazal tako učinkovitih predstav, kot so jih nekateri na čelu z Dončičem pred njim, je vseeno že poskrbel za neke vrsto evforijo v NBA-ju. Kdor ga je videl igrati, razume, zakaj je navdušenje tako, saj je potencial res neverjeten. Pri taki višini tako kompletnega košarkarja dejansko še ni bilo. Če bo le ostal zdrav, bo zagotovo nov evropski superzvezdnik. O tem sploh ni dvoma.