Zmaji z Mangokom Mathiangom dobivajo zelo kakovostnega centra. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji z Mangokom Mathiangom dobivajo zelo kakovostnega centra. Foto: www.alesfevzer.com

28-letni in 208 centimetrov visoki košarkar je bil velika želja Jurice Golemca. Veliko upov so v Ljubljani polagali vanj, saj je gre za centra, ki je pravi gospodar pod obročema. Namreč pred prihodom k Olimpiji je bil s povprečjem 10,6 skoka na tekmo prvi skakalec turške lige, v dresu Bahçeşehirja pa je dodajal še 12,7 točke. Toda tik pred prvo uradno tekmo sezone se je hudo poškodoval, ko si je zlomil golenico in mečnico desne noge. Vodstvo kluba je nemudoma reagiralo in pripeljalo Jarroda Jonesa, ki se je izkazal kot dobra okrepitev, a gre za drugačen tip igralca, krilnega centra z odličnim metom z razdalje, odsotnost Mathianga pod samim obročem pa se je moštvu zelo poznala.

Zdaj je okreval po operaciji, s klubom pa se je dogovoril za nadaljnje sodelovanje. "Izredno zadovoljni in srečni smo, da smo se uspeli z Mangokom Mathiangom dogovoriti vse o podaljšanju sodelovanja. Žal nam je, da ga v sezoni 2020/21 nismo videli na parketu skupaj s preostalimi košarkarji Cedevite Olimpije, zato pa z optimizmom zremo v prihajajočo sezono, ko se bo Mangok nam, navijačem in vsem košarkarskim navdušencem predstavil v polni moči. Mangok je človek širokega nasmeha, ki je, čeprav ni na igrišču v Ljubljani preživel niti sekunde, dokazal, da gre za močno osebo, ki je svoj čas, ki ga je preživel z nami, uporabil za rehabilitacijo po težki poškodbi. Veselimo se dne, ko bo končno oblekel naš dres tudi na uradni tekmi in navduševal navijače s svojo energijo, ki jo lahko prinese naši ekipi," je povedal športni direktor Olimpije Sani Bečirović.

Pred turško epizodo je igral za Cremono, s katero je osvojil italijanski pokal. Po šolanju na univerzi Louisville je sicer na štirih tekmah oblekel dres Charlotte Hornetsov, vmes pa igral tudi v razvojni ligi za Greensboro Swarm. Mathiang je rojen v južnosudanski prestolnici Džubi, že v otroštvu pa je zapustil nemirno domovino in se preselil v Avstralijo. Zaigral je tudi že za avstralsko izbrano vrsto. Po Aronu Baynesu in Mitchu McCarronu je tretji Avstralec v zmajevem gnezdu.