Jaka Blažič je postal najkoristnejši igralec 2. kroga Evropskega pokala. Foto: KK Cedevita Olimpija
Jaka Blažič je postal najkoristnejši igralec 2. kroga Evropskega pokala. Foto: KK Cedevita Olimpija

Cedevita Olimpija je po odigranih petih krogih v skupini D pri treh zmaga in dveh porazih. Ljubljančani so na dobri poti, da si zagotovijo eno od prvih štirih mest, ki vodijo v drugi del oziroma med šestnajst najboljših ekip v Evropskem pokalu.

Blažič MVP drugega kroga
Najboljši igralec tekme v Tofas Spor Salonu je bil Jaka Blažič, ki je s 33 točkami in statističnim indeksom 39 z enomesečno zamudo postal MVP drugega kroga. Slovenski reprezentant je za dve točki metal 6/8, za tri 4/7, proste mete pa je izvajal brezhibno (9/9).

Po poškodbi Arslana Turki igrali le s sedmerico
Zmaji so kljub slabi obrambi, ki je tekmecu v prvem polčasu dovolila kar 54 točk, izkoristili velike kadrovske težave v turški ekipi. V kadru so imeli le osem igralcev, nov šok pa so doživeli že v 9. minuti. Veteran Ender Arslan, ki je v sezoni 2006/07 navduševal tudi v Tivoliju, je bil na parketu le 25 sekund, nato pa je zapustil parket zaradi poškodbe.

Kendrick Perry in soigralci bodo v sredo lovili četrto zmago v skupčini D. Foto: KK Cedevita Olimpija
Kendrick Perry in soigralci bodo v sredo lovili četrto zmago v skupčini D. Foto: KK Cedevita Olimpija

Bursaspor držal priključek do odmora
Turki so odlično odprli srečanje, Kenny Kadji je s trojko povišal na 10:4. Zmaji so se zbrali ob koncu prve četrtine, ko sta bila Edo Murić in Roko Ukić natančna izza črte in po 10 minutah je imela Olimpija točko naskoka (27:26).

V drugi četrtini se je razigral Perry, ki je z dvema trojkama poskrbel za vodstvo Ljubljančanov z 51:46. Xavier Munford je odgovoril s trojko in dodatnim prostim metom po osebni napaki Ivana Marinkovića. Kljub slabši obrambi so izbranci Jurice Golemca vseeno vodili po prvem polčasu. Jaka Blažič je postavil izid polčasa z metom za tri točke z levega kota. Olimpija je odšla na odmor s prednostjo štirih točk (58:54).

Šov Blažiča v drugem polčasu
Olimpija je širši nabor igralcev izkoristila v kombinaciji z nekoliko tršo obrambo in hitrejšim ritmom igre v drugem polčasu. Z delnim izidom 11:2 je povedla z 79:68 tri minute pred koncem tretje četrtine.

Zadnjo četrtino je Jarrod Jones odprl s trojko, Olimpija pa je imela po košu Marinkovića pet minut pred koncem že 16 točk naskoka (95:79). Blažič je bil neustavljiv, v zadnji četrtini je nanizal 12 točk.

Zmaji v drugem polčasu nadigrali oslabljene Turke

V sredo še ena tekma v isti dvorani
Tekma bi morala biti na začetku oktobra v Stožicah, a je tedaj odpadla zaradi okužbe z novim koronavirusom v ljubljanski zasedbi. Bursaspor je že pripotoval v Slovenijo, sprva pa so mu pripisali dve točki, ker Olimpija zaradi odrejene karantene ni prišla na tekmo.

Vodstvo tekmovanja je nato zaradi okužb v številnih ekipah spremenilo pravilo in tako je tekma dobila nov termin, najlažje pa je, ker klub, zaradi katerega obračun ni bil odigran po prvotnem terminu, krije celotne stroške organizacije, vključno s potovanjem tekmecev in vseh drugih deležnikov tekme, da je izvedena kar v Bursi pred rednim dvobojem 7. kroga, ki bo v sredo ob 18.00.

Blažič verjame v še eno zmago
"Pomembna zmaga, a svojega dela v Turčiji še nismo končali. V sredo nas čaka še ena tekma, ki bo zame še pomembnejša. Ne smemo se sprostiti in nadaljevati v takem slogu. Bursaspor nima na voljo popolne ekipe, manjka jim nekaj košarkarjev, in to moramo izkoristiti. Zagotovo bomo v sredo bolj sveži in verjamem v še eno zmago,” je poudaril Blažič.

Tudi trener Golemac je bil zelo zadovoljen: "Zagotovo srečanje ni bilo tako lahko, kot kaže rezultat. Bursaspor ima težave s poškodbami, manjkajo jim igralci v rotaciji. A kljub temu imajo v moštvu individualno kakovost in talent, kot smo videli na začetku srečanja, ko so z lahkoto dosegali koše. Mi moramo izboljšati obrambo in popraviti osnovne napake."

Preložena tekma 2. kroga:
CEDEVITA OLIMPIJA – BURSASPOR
104:88 (27:26, 31:28, 27:22, 19:12)
Blažič 33 (6/8 za dve, 4/7 za tri, prosti meti 9/9), Perry 15 in 7 podaj, Jones 13 (3/5 za tri), Hopkins 10, Murić in Brown po 9, Marinković 8, Ukić 7; Munford 25 (4/7 za dve, prosti meti 11/11), Batuk 17 (5/9 za tri), Kadji 13, Savas in Jones po 12, Ilyasoglu 6, Akdamar 3.


7. krog, sreda ob 18.00:
BURSASPOR – CEDEVITA OLIMPIJA
PROMITHEAS PATRAS – DOLOMITI E. TRENTO
Ob 20.00:
NANTERRE – GRAN CANARIA

Lestvica:                          
DOLOMITI E. TRENTO        5  5 0 10
GRAN CANARIA              5  4 1  9
CEDEVITA OLIMPIJA         5  3 2  8
PROMITHEAS PATRAS         5  2 3  7
NANTERRE                  5  1 4  6
BURSASPOR                 5  0 5  5