Srb Igor Kokoškov je lani postal prvi v Evropi rojeni glavni trener v zgodovini Lige NBA. Foto: Reuters

"Po obsežni preveritvi sem se odločil, da je najboljše, da gremo naprej v drugi smeri," je v izjavi za javnost zapisal generalni menedžer Phoenixa James Jones in dodal: "Želim se zahvaliti Igorju za delo v pretekli sezoni in mu želim vse najboljše v njegovih prihodnjih podvigih."

Brez pravega vpliva ob dilemi Ayton Dončić
Z izkupičkom 16 zmag in 63 porazov se je končala epizoda prvega v Evropi rojenega glavnega trenerja v Ligi NBA, ki je predtem popeljal Slovenijo do zlata na Eurobasketu 2017. Po letih dela v vlogi pomočnika so v Arizoni zaupali glavno trenersko mesto Kokoškovu, a hkrati je imel 47-letni Srb ob lanskem naboru zelo omejeno besedo. Sunsi so kot prvi raje kot Luko Dončića izbrali center DeAndreja Aytona, ki je igral študentsko košarko za Univerzo Arizono. Ravno manko pravega organizatorja igre je bila glavna hiba Phoenixa, da bi postal konkurenčnejši na močnem Zahodu.

Phoenix je imel še pred kratkim presežek organizatorjev igre, zdaj sicer obetavnemu moštvu krvavo manjka ravno , ki bi jih spremenil v pravo konkurenčno moštvo. A predvsem v oči bije organizacijski kaos in nenehno spreminjanje načrtov. Foto: Reuters

Sprememba načrta - v boj z Lakersi za Williamsa
Najboljši insajder Lige NBA Adrian Wojnarowski je zapisal, da so pri Phoenixu resno mislili, da bo Kokoškov še drugo sezono vodil Phoenix, zlasti ker so v drugem delu sezone Sonca prikazala viden napredek, sam srbski trener pa v ZDA uživa sloves dobrega taktika, ne nazadnje so Sunsi zadnje mesto lige prepustili New York Knicksom.

A Phoenix slovi kot klub, ki redno menja načrte in tudi trenerje. V lanski sezoni so zamenjali trenerja po le treh tekmah sezone, v zadnjih 4 sezonah pa so imeli štiri različne trenerje, zdaj iščejo sedmega šefa stroke v zadnjih osmih letih.

Menedžment Sunsov se vključuje v boj z LA Lakersi za podpis trenerja Montyja Williamsa, zdajšnjega pomočnika pri Philadelphii. Če bodo 76ersi napredovali proti Brooklynu, imajo Jezerniki za ta teden že rezerviran sestanek za iskanega strokovnjaka, poroča ESPN.

Kar 18 let pomočnik, vmes pa prvak s Slovenijo
Kokoškov, ki ima sicer tudi ameriški potni list, je bil pred epizodo v Phoenixu pomočnik trenerja pri ekipah Los Angeles Clippers (2000‒2003), Detroit Pistons (2003‒2008), Phoenix Suns (2003‒2013), Cleveland Cavaliers (2013‒2014), Orlando Magic (2015) in Utah Jazz (2015‒2018). V obdobju pri Utahu je vzporedno prevzel tudi vodenje reprezentance Slovenije in jo na evropskem prvenstvu leta 2017 z Goranom Dragićem in Lukom Dončićem v glavni vlogi popeljal do naslova prvaka. Po odhodu Kokoškova je slovenska reprezentanca zapadla v hudo krizo in je v kaosu kvalifikacij za SP 2019 ostala daleč od uvrstitve na svetovno prvenstvo.