So športniki, ki imajo v srcih navijačev posebno mesto. Takšen je tudi legendarni košarkar Dušan Hauptman. 25 let po koncu kariere so pod strop Stožic dvignili njegov dres. Podobno čast sta od Olimpijinih igralcev že doživela Ivo Daneu in Marko Milić. Foto: www.alesfevzer.com
So športniki, ki imajo v srcih navijačev posebno mesto. Takšen je tudi legendarni košarkar Dušan Hauptman. 25 let po koncu kariere so pod strop Stožic dvignili njegov dres. Podobno čast sta od Olimpijinih igralcev že doživela Ivo Daneu in Marko Milić. Foto: www.alesfevzer.com

Hauptman je za Olimpijo igral kar 16 sezon med letoma 1982 in 1998. V tem času je osvojil sedem naslovov slovenskega državnega prvaka in šest pokalnega zmagovalca. Najlepši je spomin na leto 1994, ko je Olimpija osvojila evropski pokal, pa seveda na leto 1997 in nastop na turnirju Final four.

"Dule trica" je bil vedno zvest zeleno-belemu dresu, navijači so ga imeli radi tudi zato, ker je bil vedno zelo preprost in dostopen.

Zaradi 62-letnega Hauptmana je bila tekma 17. kroga Lige ABA med Cedevito Olimpijo in Budućnostjo košarkarski praznik, na katerem niso manjkali nekdanji Hauptmanovi soigralci in trener Zmago Sagadin.

Hauptmana je počastila tudi navijaška skupina Green Dragons, ki ne hodi več na košarkarske tekme zadnja leta. Tokrat so navijači naredili izjemo, v Stožicah so se številčno zbrali, za Hauptmana so priredili pravi navijaški spektakel.

"Vesel sem, da je prišlo toliko nekdanjih soigralcev, Green Dragonsi, prijatelji, družina ... Vsi moji so na tej tekmi in to je tisto ... Ne znam povedati, kako veliko mi to pomeni," je v pogovoru za Val 202 povedal Hauptman.

"Dolga leta sem bil profesionalni košarkar, šestnajst let v Olimpiji (igralska kariera + pet let trener, funkcionar), tako rekoč polovico svoje delovne kariere sem preživel pri Olimpiji. Vesel sem, da je Olimpija prepoznala mojo angažiranost. To je nekaj, kar za posameznika v kolektivnem športu pomeni največ – da klub prepozna delo igralca v svojem klubu in ga potem zaznamuje z dvigom dresa."

Zaupal je tudi recept, kako 16 let ostati pri enem klubu: "Zdaj ko pogledam, se sam sebi čudim, kako sem zdržal ... Verjetno so tu trma, zaljubljenost v košarko, šport, podpora najbližjih, kluba. Vsakič sem dal vse od sebe in verjetno je to ključ, da sem 16 sezon odigral v Olimpiji na neki visoki ravni."

Podal je tudi pogled na košarko nekoč in danes. "Ko danes gledam za nazaj, imam v glavi oziroma vidim, kot da hodimo po igrišču. Danes so atleti, skačejo do vrha table, zabijajo, sprintajo ... v fizičnem smislu je to neprimerljivo. Preciznost je tudi mnogo večja. Skratka, vse je šlo gor. In vesel sem, da Slovenija in slovenski klubi uspevajo v tem, da so konkurenčni evropskim. Mislim predvsem na reprezentanco. Slovenija je danes tako rekoč v vrhu evropske košarke. Sam si pa osebno želim, da bi Cedevita Olimpija v bližnji prihodnosti prišla v Evroligo."

Spektakel za Dušana Hauptmana v Stožicah
Duletovo desetko dvignili pod strop Stožic
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Hauptman: Čustva se hitro naberejo, sploh pa zdaj, ko sem ranljiv