Slovenke so brez poraza osvojile zlato medaljo. Foto: Fiba
Slovenke so brez poraza osvojile zlato medaljo. Foto: Fiba

Lea Bartelme je dosegla 22 točk, od tega štiri s črte prostih metov v zadnjih 22 sekundah. Ajša Sivka jih je prispevala 20, Zoja Štirn 15. Med strelke sta se s po tremi točkami vpisali še Hana Ovčina in Špela Brecelj.

Ekipo so sestavljale še Manca Marolt, Živa Mišjak Cujnik, Tjaša Turnšek, Tanja Valančič, Alina Žitek, Kim Žibert in Ula Krenk.

Sivka in Bartelme sta bili izbrani v idealno peterko evropskega prvenstva. Sivka je tudi MVP turnirja v Konyi.

Ajša Sivka je v finalu dosegla 20 točk in si prislužila naziv najkoristnejše igralke turnirja Foto: Fiba
Ajša Sivka je v finalu dosegla 20 točk in si prislužila naziv najkoristnejše igralke turnirja Foto: Fiba

Varovanke Ernesta Novaka so odlično odprle tekmo in si v prvi četrtini priigrale devet točk prednosti. V drugi so Francozinje vseskozi topile prednost, tako da so Slovenke na odmor odšle le s točko naskoka.

V tretji četrtini sta se reprezentanci izmenjevali v vodstvu, nobena ekipa si ni priborila več kot tri točke plusa. Francozinje so zadnjo četrtino odprle s petimi zaporednimi točkami, vendar so Slovenke takoj ujele priključek. Sledile so skoraj štiri minute brez doseženega koša.

1:44 pred koncem je Sivka zadela trojko za vodstvo 58:56. V naslednjem slovenskem napadu je Bartelme izsilila osebno napako in zadela en prosti met. Po še enem neuspešnem francoskem napadu je Bartelme 22 sekund pred koncem zadela en prosti met za 60:56.

Slovenija je nato sicer izgubila žogo in Franciji dovolila znižanje na 60:58, toda Bartelme je po prekršku hladnokrvno zadela dva prosta meta za 62:58. Pet sekund pred koncem so Francozinje s trojko znižale na minus ena. Bartelme je po osebni napaki zadela en prosti met za 63:61, Franciji pa je nato zmanjkalo časa.

Slovenija je dobila vseh sedem tekem. Slovenke so v predtekmovanju premagale Finsko (84:54), Nemčijo (59:54) in Češko (78:67), v osmini finala so bile boljše od Izraela (84:63), v četrtfinalu od Madžarske (76:60), v polfinalu pa od Srbije (89:65).

"Res neverjetno, kaj nam je uspelo, igrali smo res dobro skozi celoten turnir, iz tekme v tekmo smo rasli in na najbolj pomembni tekmi pokazali neverjetno zrelost. Čestitke dekletom za vse kar so prikazale, nagrajene so za vsa leta odpovedovanj preko poletja in za ves čas, ki ga vlagajo v treninge. Zahvalil bi se tudi neverjetnemu štabu, ki je delal pozno v noč analize in taktiko, da smo bili lahko uspešni na igrišču," je za KZS povedal trener Ernest Novak.

Veliko veselje Slovenk na zmagovalnem odru. Foto: Fiba
Veliko veselje Slovenk na zmagovalnem odru. Foto: Fiba

Finale:
SLOVENIJA
– FRANCIJA
63:61 (23:14, 12:20, 15:15, 13:12)
Bartelme 22 (7/10 za dve, 1/4 za tri), Sivka 20 (3/6 za dve, 3/5 za tri) in 12 skokov, Štirn 15, Brecelj in Ovčina po 3; Kaboum Biamou 12 (5/8 za dve) in 11 skokov, Dursus in Pitarch Granel po 10, Cleante 8, Colas 7, Angloma in Kane po 6, Saulnier 2.