Josh Nebo se bo v torek boril za final four Evrolige v Atenah proti Panathinaikosu. Foto: EPA
Josh Nebo se bo v torek boril za final four Evrolige v Atenah proti Panathinaikosu. Foto: EPA

V zadnjih dneh so se pojavile vesti o pridobljenem slovenskem potnem listu košarkarja Maccabija. 26-letnik iz Houstona je to sezono eden ključnih igralcev Maccabija iz Tel Aviva v Evroligi. V povprečju dosega 11,1 točke, 7,1 skoka ter 0,9 blokade na tekmo.

To sezono je odigral 38 tekem za Izraelce, vseh 34 v rednem delu in štiri v končnici. Odločilna peta tekma proti Panathinaikosu v četrtfinalu ga v gosteh skupaj s soigralci čaka v torek ob 20.15.

207 cm visoki center je igral na univerzi St. Francis med 2015 in 2017, pozneje pa še za Texas A&M med 2017 in 2020. V Evropo je prišel v sezoni 2020/21 in najprej oblekel dres Hapoela Eilata v Izraelu. Sezono pozneje je bil član Žalgirisa, pred tekmovalnim obdobjem 2022/23 pa se je preselil v Tel Aviv k Maccabiju.

"Tako vodstvo Košarkarske zveze Slovenije kot štab moške članske reprezentance na čelu s selektorjem Aleksandrom Sekulićem so v izjavah večkrat poudarili, da je na mestu naturaliziranega košarkarja v zasedbi izbrane vrste več možnih scenarijev," so za STA zapisali v odzivu na vprašanja o novi naturalizaciji košarkarja.

"Poleg Mike Tobeyja in Jordana Morgana, ki sta v zadnjih letih prispevala ogromno za slovensko reprezentanco, se je tako pojavila tudi možnost nove košarkarske naturalizacije," so dodali.

Glede na to, da postopki še potekajo, o konkretnih imenih pri KZS-ju še ne morejo govoriti, športno javnost pa bodo po razpletu pravočasno obvestili, so še dodali.

Bližajo se olimpijske kvalifikacije v Atenah
Slovensko reprezentanco v začetku julija čaka kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki bodo med 26. julijem in 11. avgustom v Parizu.

Varovanci selektorja Sekulića se bodo v skupinskem delu najprej pomerili proti Hrvaški in Novi Zelandiji. V drugi skupini igrajo Egipt, Dominikanska republika in Grčija. Najboljši dve zasedbi se uvrstita v polfinale. Na OI potujejo le zmagovalci turnirja v Grčiji.

Slovenija bo pred tem odigrala še tri pripravljalne tekme. V Litvi bo gostovala 22. in 25. junija, tri dni pozneje pa se bo doma pomerila z Brazilijo.