27-letni Klemen Prepelič je bil minulo sezono najboljši strelec Lige ACB v rednem delu tekmovanja, v povprečju je dosegel 22,3 točke na tekmo. Foto: David Grau - Joventut
27-letni Klemen Prepelič je bil minulo sezono najboljši strelec Lige ACB v rednem delu tekmovanja, v povprečju je dosegel 22,3 točke na tekmo. Foto: David Grau - Joventut

Slovenski ostrostrelec je po odlični sezoni pri Joventutu iz Badalone (v rednem delu je bil najboljši strelec španskega prvenstva) skoraj hkrati dobil ponudbi Valencie in Fenerbahčeja, odločil pa se je, da ostane v Španiji. "Mislim, da je bila Valencia zame, pa tudi za ženo Tamaro in otroka, daleč najboljša možnost. Za igralca to pomeni korak naprej v karieri. Valencia v tem trenutku zagotovo spada med deset najboljših evropskih ekip," je Prepelič povedal za TV Slovenija. Vabljeni k branju celotnega pogovora.

Klemen, čestitke za odlično sezono, ki ste jo končali s presežki. Kako ste zadovoljni z njo?
Zelo sem zadovoljen. Pred sezono sem iskal najboljšo možnost, pri kateri bi mi trener namenil vlogo vodje na igrišču, s čimer bi si povrnil samozavest. Skupaj z agentom sva zadela v polno z izbiro Joventuta. Na vsaki tekmi sem igral po 27, 28 minut in imel čisto proste roke. Mogoče je malo grenkega priokusa pustilo dejstvo, da smo imeli v državnem prvenstvu niz sedmih zaporednih zmag od oktobra do decembra, potem pa se je vse skupaj malo obrnilo navzdol, ko smo pri Baskonii izgubili za le eno točko. Po nekaj težavah z odhodi in poškodbami igralcev smo v Španiji izgubili stik z najboljšimi osmimi ekipami, a se vseeno uvrstili na zaključni turnir. Tam smo se dobro borili, upirali smo se vsem ekipam, tudi proti Barceloni izgubili le za štiri točke. Treba je upoštevati, da smo bili nekoliko bolj izkušeni le jaz, Alen Omić in Oliver Stević, dodali so nam kar pet igralcev iz mlajših selekcij kluba. Mislim, da smo lahko na koncu s prikazanim več kot zadovoljni.

Sorodna novica Prepelič ostaja v Španiji in se seli v Valencio

Lepo je videti Klemna Prepeliča, ki si spet veliko upa na igrišču. To se po navadi zgodi takrat, ko imate žogo v rokah dovolj časa.
Odkar sem prišel na to igralsko raven, govorim, da je samozavest najpomembnejši člen vsakega košarkarja. Kot že rečeno, jaz sem pred sezono iskal natanko to. Že v pripravljalnih tekmah pred sezono se je videlo, da bo to to. Španska liga je med vsemi domačimi ligami najmočnejša v Evropi. In biti del najboljše peterke v španskem prvenstvu je ogromna čast, imena ob meni to samo potrjujejo. Vsekakor pa gredo vse zasluge ekipi – soigralcem, trenerju in vodilnim v klubu, ki so mi dali to vlogo.

Izkazalo se je, da vam je ta izredno hitra španska košarka zelo pisana na kožo.
Že v Madridu so bile akcije zelo dobro postavljene, ampak preprosto nisem dobil priložnosti, da bi jih izkoristil. Zavedam se, da je bilo to po eni strani normalno. Tranzicijska igra, ki se igra v Španiji, mi zelo ustreza. Zelo podobno smo igrali z Igorjem Kokoškovom na evropskem prvenstvu in vemo, kaj se je tam zgodilo. Tudi zato ostajam v Španiji.

Vsekakor pa si bom sezono zapomnil po svojih individualnih dosežkih in grenkem priokusu, da bi s klubom lahko naredili korak naprej. A ne glede na vse je bila sezona zelo zelo uspešna.

Klemen Prepelič

V Španiji ste košarkarji sezono končali z zaključnim turnirjem v Valencii. Pred tem je bilo veliko povedanega o tem, da je to mogoče prenagljeno, da igralci preveč tvegate poškodbe, da je bila prisilna prekinitev predolga. Pa je vseeno šlo?
Mislim, da na našo srečo ni bilo nobene poškodbe. Vsi smo se bali tega, sploh igralci, ki so imeli zelo dobro sezono in še niso imeli podpisanih novih pogodb. Jaz sem takrat že vedel, da se v Real ne bom vrnil in sem bil pravzaprav brez pogodbe. Ob tem se tudi košarkarski trg še ni čisto zagnal. Bilo je ogromno klicev iz Rusije in Turčije, vsem je bilo zanimivo, ampak zaradi morebitnih zapletov zaradi koronavirusa preprosto nihče ni želel tvegati. Nismo vedeli, kaj vse se lahko zgodi na takem turnirju. Tudi jaz sem se bal, ampak sem si rekel, če bom razmišljal o težavah, se bodo še prej zgodile. Prve tekme na turnirju sicer nisem igral, naslednje tri sem odigral maksimalno, na zadnji tekmi, ko že nismo imeli več možnosti za napredovanje, pa sem se dogovoril s trenerjem, da igram manj, on pa da prednost mlajšim. To so upoštevali in na koncu iz Badalone odhajam v zelo dobrih odnosih in zna se zgoditi, da se bom še kdaj vrnil tja.

Kaj vam bo po taki sezoni ostalo najbolj v spominu? Izjemno težke razmere v Španiji, ki jo je virus močno ohromil, prisilno prekinjena sezona ali vendarle odlični rezultati?
Neka mešanica vsega. Nihče si ni želel, da bi se sezona tako končala. Mi smo jo sicer končali in ob tem vsa čast španski košarkarski zvezi in Ligi Endesa za izjemno organizacijo. Težko je sicer bilo biti zaprt, nekateri so bili v karanteni po 14 ali celo 19 dni. Prevladalo je to, da smo bili vsi željni košarke in dokazovanja. Tisti treningi na začetku so bili pusti, malo igre ena na nič, dva na nič, brez kakršnega koli stika. Vsa ta testiranja in tudi nova pravila so bila za Špance tudi izjemno velik finančni zalogaj. Kljub vsemu se je končalo zelo uspešno, pokazali so, da se da kljub koronavirusu pripraviti dober turnir. Tudi vse ekipe so prišle dobro pripravljene. Vsekakor pa si bom sezono zapomnil po svojih individualnih dosežkih in grenkem priokusu, da bi s klubom lahko naredili korak naprej. A ne glede na vse je bila sezona zelo zelo uspešna.

Kokoškov si je želel Prepeliča pri Fenerbahčeju

Valencia je verjetno eden najlepših krajev v Evropi, kjer lahko igraš košarko. Zelo verjetno žal to pomeni, da ne bom mogel pomagati reprezentanci. Poskušal se ji bom sicer pridružiti na vsaj kakšni tekmi, če bom le lahko ujel zadnji dan priprav ali zadnji let pred tekmo. Ali bo to šlo, je sicer drugo vprašanje.

Klemen Prepelič

Vedno smo veseli, ko Slovenec podpiše za kak velik evroligaški klub, hkrati pa žalostni, ker vemo, kaj to pomeni za reprezentanco.
Mislim, da je bila Valencia zame, pa tudi za ženo Tamaro in otroka, daleč najboljša možnost. Za igralca to pomeni korak naprej v karieri. Valencia v tem trenutku zagotovo spada med deset najboljših evropskih ekip, je nekako na meji, da bi se uvrščala v končnico v evroligi, gotovo pa je med štirimi najboljšimi ekipami v Španiji. Želim si, da bi se borili za vse naslove v španskem prvenstvu, v evroligi pa je prvi cilj, da se uvrstimo med najboljših osem. Finančno je to zelo trden klub, o mestu pa mi ni treba izgubljati besed. Valencia je verjetno eden najlepših krajev v Evropi, kjer lahko igraš košarko. Zelo verjetno žal to pomeni, da ne bom mogel pomagati reprezentanci. Poskušal se ji bom sicer pridružiti na vsaj kakšni tekmi, če bom le lahko ujel zadnji dan priprav ali zadnji let pred tekmo. Ali bo to šlo, je sicer drugo vprašanje, se bom pa v klubu vsaj skušal pogovarjati tudi o tem.

Kaj se je zgodilo s ponudbo s Fenerbahčejem? So si vas Turki, potem ko je Željka Obradovića tam nasledil Igor Kokoškov, res želeli?
Tudi sam sem bil presenečen. V četrtek sem okoli štirih popoldne dobil prvo ponudbo Valencie. To smo sicer malo prilagodili, že isti večer so se v popravkih strinjali. Le kaki dve uri po njihovi prvi ponudbi pa sem dobil ogromno sporočil, da bo moja prihodnja destinacija Carigrad. Nič nisem vedel o tem, preveril sem in videl, da se pogovarjajo z Igorjem Kokoškovom. Seveda sva se z Igorjem slišala, rekel je, da žal časovnica ni bila dobra, da smo se zgrešili za le nekaj dni. Tudi Fenerbahče bi bil zelo dobra možnost zame, ampak v zadnjih dveh letih sem se naučil, da ni dobro preskakovati stopnic, da je treba iti korak za korakom. Po taki sezoni v Joventutu je Valencia zame najboljša možna izbira.

To hkrati pomeni, da je končana vaša zgodba z Realom iz Madrida. Real je bil prvi, ki vam je dal tako veliko priložnost v evropski košarki, v tej sezoni pa vas je posodil Badaloni.
Tudi Valencia je želela z dogovorom počakati, dokler ne bo z Realom vse opravljeno. Ustno smo zgodbo z Realom končali že pred dvema mesecema, 28. junija pa smo tudi uradno prekinili pogodbo. Seveda sem bil že pred tem v stikih z drugimi klubi. Valencia je pokazala ogromno zanimanja že prav od začetka, tako trener kot direktor sta izrazila željo, da me pripeljejo kot prvo okrepitev. Zelo hitro smo se dogovorili, vse skupaj ni trajalo niti dva dneva. Vsi smo srečni in zadovoljni. Z Realom je končano, gremo v nove kraje.