Tri sedmice, dva asa. S čim bosta v Miamiju postregla Goran Dragić in Luka Dončić? Foto: AP
Tri sedmice, dva asa. S čim bosta v Miamiju postregla Goran Dragić in Luka Dončić? Foto: AP

Kar bi se moralo zgoditi že 13. februarja v Teksasu, a je padlo v vodo zaradi poškodbe Dragića, se bo v noči na petek, pol ure čez polnoč, ko se bosta drugič v sezoni pomerila Miami in Dallas. Srečanje bo posebno tudi zaradi velikega števila navijačev, ki so na Florido trumoma prišli iz Slovenije. Nihče ne ve, koliko natančno jih bo. Zagotovo jih bo več kot tisoč, morda tudi dva tisoč, nekateri pa operirajo še z višjimi številkami. Vsekakor bo to največji obisk slovenskih navijačev na tekmi onstran Atlantika.

Ogled tekme in štiri dni v Miamiju za 600 evrov
Organiziranega navijaškega sektorja v American Airlines Areni ne bo. Slovenci so vstopnice za tekmo kupovali v lastni režiji in bodo razpršeni po celotni dvorani. Kot je za MMC povedal eden izmed njih, ga bo štiridnevni obisk Miamija z ogledom tekme stal nekaj več kot 600 evrov. Od tega je dobrih 100 evrov odštel za vstopnico v prvem ringu za košem. Paketi so bili tudi cenejši.

Slovenske navijače so opazili tudi ameriški mediji in televizija ESPN namerava danes pred tekmo o njih narediti poseben prispevek blizu dvorane American Airlines. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske navijače so opazili tudi ameriški mediji in televizija ESPN namerava danes pred tekmo o njih narediti poseben prispevek blizu dvorane American Airlines. Foto: MMC RTV SLO

Od Amsterdama do Carigrada
Slovenci so sicer znani po množičnih odhodih na športne prireditve v tujino. Začelo se je leta 2000, ko je slovenske nogometaše v Amsterdamu podpiralo približno 10.000 Slovencev, nadaljevalo 2005, ko je okoli 5.000 Slovencev preplavilo Beograd v času evropskega košarkarskega prvenstva. Slovenci so množično romali tudi na nogometna SP-ja v Južno Korejo (2002) in Južnoafriško republiko (2010). Vrhunec veselja pa je bil zagotovo Carigrad 2017 s 7.000 Slovenci na tribunah dvorane Sinan Erdem, ko so slovenski košarkarji osvojili naslov evropskega prvaka.

Ko sta prijatelja prvič na nasprotnih bregovih
Goran Dragić in Luka Dončić sta prvo tekmo skupaj odigrala prav v pripravah na evropsko košarkarsko prvenstvo avgusta 2017 na pripravljalnem dvoboju proti Madžarski. A na parketu sta bila skupaj že desetletje prej, ko je nadobudni Luka delal družbo svojemu očetu Saši na treningih in tekmah Olimpije. Iz tistih časov izvira tudi fotografija, ko Luka proslavlja naslov Ljubljančanov v družbi očeta, Gorana Dragića, Marka Milića, Jasmina Hukića in drugih.

Takrat nihče ni niti pomislil, da bo Dončić v naslednjih desetih letih opustošil Evropo, še manj, da bo pri 19 letih v svoji prvi sezoni postal eden najbolj prepoznavnih košarkarjev v Ligi NBA. S svojim sostanovalcem na pripravah in EP-ju Dragićem sta stkala nerazdružljive vezi, ki so se ne nazadnje tudi pozlatile. Velika prijatelja bosta v noči na petek v Miamiju prvič igrala drug proti drugemu. In ko si na košarkarskem igrišču nasproti stojita prijatelja, sta motiv in želja po dokazovanju še toliko večja.

Slovenski navijači se v dneh pred tekmo zbirajo predvsem v lokalu
Slovenski navijači se v dneh pred tekmo zbirajo predvsem v lokalu "Rakija Lounge" na aveniji Collins pri obali v predelu South Beach. Pred tremi leti sta ga odprla priseljenca iz Bosne in Hercegovine ter Makedonije, ki sta prej delala na turističnih križarkah. Rakija Lounge danes pred tekmo gosti tudi predstavitev Slovenije, slovenskih vin in hrane. Foto: MMC RTV SLO

Trojni dvojček Dončića na zadnjih dveh tekmah
Iz rezultatskega vidika je srečanje veliko pomembnejše za Miami, ki se krčevito bori za končnico (36:38). Dallas ima na zahodu le sedem zmag manj, a ga to uvršča na predzadnje mesto. Mavericksi se "trudijo" izgubljati, saj so z mislimi že pri majski loteriji, ki bi jim lahko prinesla visok izbor na naboru, slabši izkupiček pa pomeni več možnosti za boljše izhodišče. Čeprav je Dallas na zadnjih 13 obračunih slavil le dvakrat, pa Luka Dončić blesti. Na zadnjih dveh tekmah je dosegel trojni dvojček, še posebej je bil odmeven prvi v visoki zmagi (126:91) nad branilcem naslova Golden Statom.

Dončić v svoji uvodni sezoni v Ligi NBA v povprečju dosega 21,1 točke, 7,6 skoka in 5,9 podaje na tekmo, tako da je naziv novinec leta tako rekoč že oddan.

Slovenski navijači množično v Miami

Čakajoč na zmajev izbruh
Takega povprečja Dragić v 13 sezonah Lige NBA ni imel nikoli. Za organizatorjem igre Miamija ni ravno posrečena sezona. Decembra je moral na operacijo kolena in po vrnitvi zanj ni bilo več prostora v prvi peterki. Zlati kapetan slovenske košarkarske reprezentance je marca presegel mejo 20 točk v zmagah nad San Antoniem in Milwaukeejem, na zadnjih treh tekmah pa se je ohladil in skupaj vknjižil le 11 točk. V tej sezoni je odigral le 28 tekem, v katerih je v povprečju dosegal 13,9 točke, 4,1 podaje in 2,8 skoka. Brez dvoma bo "Dragon" proti Dončiću in pred slovenskimi navijači v nekem drugem filmu, tistem s priokusom nepozabnega Carigrada.

Moja odločitev je jasna. Ne vem, zakaj vsi novinarji pritiskate in pritiskate. Rekel sem, da sem končal reprezentančno kariero, in to zdaj drži kot pribito. Telo ne zdrži več, prav tako nima smisla, da komu drugemu jemljem mesto, če z glavo nisem pri stvari. To je to.

Goran Dragić za EkipoSN

In idealen razplet za slovenske navijače v Miamiju? "Zmaga Miamija, Goran prvi strelec Heatov in trojni dvojček Dončića," si želijo v en glas.

Zadnji dvoboj Wada in Nowitzkega
Medtem ko je slovenska javnost razumljivo povsem osredotočena na dvoboj Dragića in Dončića, pa Američani v ospredje postavljajo zadnje srečanje superzvezdnikov Dwyana Wada in Dirka Nowitzkega, junakov velikega finala leta 2011, ko je Dallas osvojil naslov.