Delnice slovenskih deklet v Evropi kotirajo vse višje. Foto: www.alesfevzer.com
Delnice slovenskih deklet v Evropi kotirajo vse višje. Foto: www.alesfevzer.com

38. evropsko prvenstvo bo med 17. in 27. junijem v Valencii v Španiji in Strasbourgu v Franciji. V lov za naslov prvakinj se bo podalo 16 reprezentanc.

Pred ponedeljkovim žrebom so sodelujoče reprezentance razporejene v štiri kakovostne bobne. Slovenke, ki imajo tudi nov vzdevek – rakete, so glede na trenutno Fibino jakostno lestvico, na kateri še naprej zasedajo 30. mesto (18. med evropskimi reprezentancami), in rezultate v zadnjem obdobju uvrščene v drugi kakovostni boben. To je vsekakor nova vzpodbuda za izbranke selektorja Damirja Grgića, saj so bile še pred dvema letoma na Fibini lestvici na 63. mestu ter so se v žreb podale iz četrtega bobna.

V prvem bobnu so Španija, Francija, Srbija, Belgija, v drugem bobnu Švedska, Rusija, Slovenija, Italija, v tretjem bobnu Belorusija, Češka, Črna gora, Turčija, v četrtem bobnu pa Slovaška, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Grčija. Gostiteljici prvenstva sta imeli možnost izbrati reprezentanco, ki bo igrala v posamezni državi. Francija je izbrala Belgijo, ki bo tako igrala v Strasbourgu, a v drugi skupini kot Francija, saj sta uvrščeni v isti kakovostni boben. Španija je izbrala Slovaško.

"Vsekakor je izredno lepo videti, da smo uvrščeni v drugi kakovostni boben. To je novo lepo priznanje za naše dobro delo v zadnjem obdobju. Naredili smo velik premik naprej in dokazali, da le kontinuirano delo daje rezultate. Ne smemo se obremenjevati z nasprotniki. Ne glede na to, kakšno skupino bomo na žrebu dobili, je naš cilj jasen: napredovanje iz skupine in v izločilnih bojih skušati izboljšati rezultat z zadnjega evropskega prvenstva," je sporočil selektor Grgić.

Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so Slovenke v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti pozneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto.