Jaka Blažič je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme. Foto: Fiba
Jaka Blažič je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme. Foto: Fiba

Dončić se je reprezentanci pridružil v torek, a proti Hrvaški še ni igral. Slovenija je tako tekmo na Reki začela v postavi Jaka Blažič, Žiga Dimec, Gregor Glas, Edo Murić in Luka Rupnik. Hrvati so vodili večji del prve četrtine, največ z 20:14. Slovenci so se do odmora približali le na točko zaostanka (21:20). Blažič je prispeval sedem točk.

Slovenski košarkarji na Reki ugnali Hrvate

Slovenci na odmor odšli s +6
Hrvaška je na začetku druge četrtine ohranjala nekaj točk naskoka, nato pa so Slovenci preobrnili potek tekme. Miha Lapornik je s trojko Slovenijo približal le na -2 (34:32). Slovenci so bili še bliže malo pozneje, ko je trojko iz težkega položaja zadel še Luka Rupnik (38:37). Odličen slovenski niz je z zabijanjem nadaljeval Žiga Dimec za 41:40. Slovencem je uspel delni izid 9:2. A to še ni bilo vse. Razpoloženi Lapornik je dodal še eno trojko za 46:40 ob polčasu. Pri Sloveniji je bil z desetimi točkami najučinkovitejši Klemen Prepelič. Blažič in Rupnik sta jih dodala po devet. Pri Hrvaški pa Mario Hezonja šest.

Luka Dončić na torkovem treningu v Stožicah. Na Reki ga še ni bilo v postavi slovenske reprezentance, pač pa je tekmo spremljal s tribun dvorane športnega centra Zamet. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić na torkovem treningu v Stožicah. Na Reki ga še ni bilo v postavi slovenske reprezentance, pač pa je tekmo spremljal s tribun dvorane športnega centra Zamet. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija povedla s +18
Slovenija je tudi po odmoru nadaljevala odlično. Rupnik je s trojko poskrbel za 54:43, kar je bila najvišja prednost na tekmi do takrat. Hrvaški selektor Veljko Mršić je moral vzeti minuto odmora. A ta ni pomagala. Razpoloženi Slovenci so polnili hrvaški koš. V 26. minuti je Zoran Dragić zaključil protinapad za 64:47, tako da je moral Mršić svoje varovance znova poklicati k sebi. Slovenci so nadaljevali odlično, četrtino so končali s trojko Jakoba Čebaška in košem Matica Rebca za 76:58 po treh četrtinah. Varovanci Aleksandra Sekulića tudi v zadnji četrtini niso popuščali, tako da so tekmo mirno pripeljali do konca. Slovenija se je na 34 medsebojnem obračunu s Hrvaško veselila še 15. zmage.

Slovenske trojke 13/26
Blažič je bil na koncu z 20 točkami najboljši strelec tekme. Prepelič jih je dodal 14, Rupnik pa 13. Slovenci so zelo dobro metali trojke (13:26).

Blažič: Dobili potrditev, da smo na pravi poti
"Spodbudna zmaga pred nadaljevanjem priprav. Dobili smo potrditev, da smo na pravi poti in moramo nadaljevati v tem slogu. Igra še ni na ravni, kot jo pričakujem, a postopoma skozi treninge bomo prišli tja, kot si vsi želimo. Vsak dan se nam priključi kakšen nov igralec, treba bo tudi njih vključiti v sistem. Selektor je že naredil dobre zametke, kakšna bo reprezentanca, kakšne bodo vloge posameznikov,"
je po tekmi dejal Blažič.

Z. Dragić: Izgubili smo skok. Ko se priključijo Dončić, Tobey in Čančar bo drugače.
Podobno mnenje ima tudi Dragić: "Danes se nismo toliko ozirali na rezultat. Vsekakor smo hoteli zmagati, delali pa smo predvsem na taktiki, da se vključimo v igro, na 'timingu' bloka in podobno. Tekma je bila zanimiva, izgubili smo skok, a nam še manjka par igralcev. Ko se priključijo Dončić, Tobey in Čančar bo drugače."

Reprezentanci se bosta v petek ob 20.00 pomerili še v Stožicah.


KOŠARKA (M)

PRIPRAVLJALNI TEKMI

REKA

HRVAŠKA – SLOVENIJA
80:94 (21:20, 19:26, 18:30, 22:18)
Bilan in Šakić po 11, Hezonja 10, Rogić in Šamanić 9, Ukić 8; Blažič 20, Prepelič 14, Rupnik 13, Z. Dragić 11, Murić 10, Lapornik 8, Dimec 7, Rebec 5, Čebašek in Kosi 3.
Prosti meti: 19/29; 13/19
Met za dve: 17/39; 21/43
Met za tri: 9/20; 13/26
Skoki: 43; 32

Petek ob 20.00 (Stožice):
SLOVENIJA – HRVAŠKA