Slovenci so leta 2017 pokorili celotno Evropo. Foto: Reuters
Slovenci so leta 2017 pokorili celotno Evropo. Foto: Reuters

Evropsko prvenstvo bodo med 1. in 18. septembrom prihodnje leto tretjič zaporedoma gostile štiri države. Skupinski del bo v Pragi, Tbilisiju, Kölnu in Milanu. Štiri najboljše reprezentance iz posamezne skupine bodo napredovale v izločilne boje, ki jih bo gostil Berlin.

Gostiteljice prvenstva so si pred žrebom skupin lahko izbrale po eno partnersko reprezentanco, ki pa ni smela biti iz istega kakovostnega bobna. Tako je znano, da bodo Italijani v svoji dvorani gostili Estonijo, Gruzija je dosegla partnerstvo s Turki, Nemci bodo v skupinskem delu zanesljivo igrali z Litvo, v skupini s Čehi pa bodo Poljaki.

Omenjena partnerstva košarkarskih zvez deloma vplivajo tudi na slovensko usodo pri žrebu skupin. Slovenija na tekmece čaka v tretjem kakovostnem bobnu. Glede na to, da sta vanj poleg Hrvaške uvrščeni še Poljska in Turčija, je že jasno, da Slovenci v prvem delu prvenstva ne bodo igrali v Tbilisiju (tam bo igrala Turčija) ali v Pragi (tam bo igrala Poljska). Kot mogoči destinaciji tako ostajata Köln in Milano.

V prvem bobnu so Španija, Srbija, Grčija in Francija, v drugem Litva, Rusija, Italija in Češka, v tretjem Poljska, Hrvaška, Turčija in Slovenija, v četrtem Nemčija, Ukrajina, Finska in Gruzija, v petem Belgija, Madžarska, Izrael in Velika Britanija, v šestem pa BiH, Nizozemska, Estonija in Bolgarija.