Če ne bo poškodb, bo Luka Dončić igral na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Če ne bo poškodb, bo Luka Dončić igral na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

Gostitelji si po pravilih Fibe in komercialnem ključu lahko izberejo eno reprezentanco za skupinski del. Japonci so si zaželeli Slovenijo, ki jo bo vodil Luka Dončić. Eden najboljših košarkarjev na svetu je že potrdil, da bo igral na SP-ju in za Japonce je bil to zadosten signal, da so si izbrali Slovence.

To pomeni, da bo Slovenija na SP-ju, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra, igrala v Okinavi. Filipini bodo v skupinskem delu gostili ZDA, v Indoneziji, ki sicer ne bo igrala SP-ja, pa bo nastopala reprezentanca Kanade.

Erjavec: Gre za svojevrstno priznanje Sloveniji

"To, da je Japonska izmed številnih košarkarskih velesil prav nas izbrala za partnerko skupinskega dela na svetovnem prvenstvu, je novo veliko priznanje za slovensko košarko. S pridobljeno vozovnico za Azijo so fantje v novembrskem ciklu res naredili izjemen posel in lahko se le veselimo prihajajočega koledarskega leta," je za KZS povedal predsednik zveze Matej Erjavec.

"Pred reprezentanco sta resda še zadnji tekmi kvalifikacij, a s klicem japonske košarkarske zveze in Fibe se je vodstvo reprezentance že začelo ukvarjati tudi s projektom SP. Ekipi bomo zagotovili vrhunske pogoje za delo, prav tako pa sem prepričan, da bodo med pripravami vrhunske košarke deležni tudi slovenski navijači. Komaj čakamo na žreb 29. aprila, da izvemo, kdo vse nam bo družbo delal v Okinavi," je še dodal predsednik KZS-ja.

Štiri skupine na Filipinih, po dve na Japonskem in v Indoneziji

Žreb bo na sporedu 29. aprila v Manili. Bobne s preostalimi reprezentancami bodo določili po zadnjem ciklu kvalifikacij na podlagi uvrstitev na Fibini lestvici ter geografskih načel.

Drugič bo na SP-ju v košarki nastopalo 32 reprezentanc, 17 jih je že znanih. Poleg gostiteljic Filipinov in Japonske ter Slovenije in Kanade so to še Finska, Nemčija, Latvija, Italija, Španija, Litva, Francija, Grčija, Slonokoščena obala, Nova Zelandija, Avstralija, Libanon in Kitajska. ZDA si morajo nastop še zagotoviti.

Izžrebali bodo osem skupin s po štirimi reprezentancami. Štiri bodo igrale na Filipinih, po dve na Japonskem in v Indoneziji. Napredovali bosta po najboljši dve ekipi iz vsake skupine. V drugem delu se bodo tvorile štiri skupine s po štirimi ekipami. Po dve najboljši napredujeta v četrtfinale. Od tam naprej potekajo izločilni boji, ki bodo na Filipinih.

Slovenska izbrana vrsta bo četrtič nastopila na SP-ju po letu 2006, 2010 in 2014. Najboljši izid je dosegla v Španiji pred osmimi leti, ko je bila sedma.