Bodo Slovenke na evropskem prvenstvu čez dve leti igrale pred domačimi navijači, podobno kot moška reprezentanca leta 2013? Foto: www.alesfevzer.com
Bodo Slovenke na evropskem prvenstvu čez dve leti igrale pred domačimi navijači, podobno kot moška reprezentanca leta 2013? Foto: www.alesfevzer.com

Člani izvršnega odbora Košarkarske zveze Slovenije so na 50. redni seji sprejeli sklep, da strokovna služba KZS-ja pripravi vso potrebno dokumentacijo za oddajo kandidature za organizacijo prvenstva. Mednarodna košarkarska zveza Fiba je rok za oddajo dokumentacije postavila na 5. maj. Na KZS-ju računajo na podporo vlade, kar je eden izmed številnih pogojev v obsežnem Fibinem razpisu za organizacijo prvenstva.

IO KZS-ja je na seji potrdil poročilo programa dela za leto 2020, poročila organov in komisij za leto 2020 in načrt dejavnosti članskih reprezentanc za to koledarsko leto. Prav tako so člani sprejeli in potrdili tekmovalni pravilnik, tekmovalne propozicije in registracijski pravilnik košarke 3x3 ter v komisijo za košarko 3x3 potrdili dva dodatna člana. To sta Andrej Petrović in Gašper Ovnik, ki sta se pridružila predsedniku komisije Maticu Vidicu, Borisu Majerju, Alešu Kuncu in Simonu Rožniku.

Prav tako je potekala tudi obsežna debata o tekmovanju mlajših starostnih kategorij za prihajajočo sezono 2021/22. Večina mladih košarkarjev in košarkaric je namreč zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, izgubila več mesecev treningov. Tako je strokovni svet na temo starostnih kategorij pod okriljem KZS-ja v zadnjem času opravil več razgovorov in posvetovalnih sestankov s širšo skupino strokovnih delavcev, v katero je bilo vključenih več kot 30 trenerjev, ter pripravil analizo in predloge za nekaj dopolnitev tekmovanj mlajših starostnih kategorij.

Damir Grgić objavil širši spisek igralk
Selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance Damir Grgić je objavil širši seznam igralk pred pripravami na evropsko prvenstvo. Košarkarice se bodo na svoj tretji zaporedni nastop na EP začele pripravljati 12. maja.

Slovenke bodo treninge začele na Rogli, do odhoda v Strasbourg pa bodo predvidoma opravile 28 dni priprav. Selektor Grgić je na širši spisek kandidatk za nastop na EP uvrstil 23 košarkaric. Poleg nosilk reprezentančne igre je na spisku tudi nekaj mladih košarkaric, ki vse bolj trkajo na vrata članske izbrane vrste.

Na seznamu so Nika Barič (Birevim Elezig), Tina Cvijanovič (Delser LSB Videm), Blaža Čeh (Cinkarna Celje), Elma Dautović (Joventut Badalona), Merisa Dautović (Maribor), Lea Debeljak (Cinkarna Celje), Shante Marie Evans (Artego Bydgoszcz), Zala Friškovec (KSC Szekszard), Sara Garič (Cinkarna Celje), Teja Goršič (Hannover), Tina Jakovina (Kangoeroes Mechelen), Mojca Jelenc (Cinkarna Celje), Gala Kramžar (Triglav), Aleksandra Krošelj (Kangoeroes Mechelen), Eva Lisec (Dinamo Kursk), Sara Meden (Ježica) Teja Oblak (USK Praga), Annamaria Prezelj (Quesos El Pastor), Eva Rupnik (Rheinland Lions Köln), Maruša Seničar (Cinkarna Celje), Tina Trebec (Montbrison), Sara Vujačić (Advisoria Marasme) in Urša Žibert (Tosama Ledita).

Dokončen načrt priprav in razpored pripravljalnih tekem bo štab reprezentance uskladil v prihodnjem tednu. S