Aleksander Sekulić je trenersko pot začel pri Slovanu, s Krko pa je leta 2012 osvojil naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je trenersko pot začel pri Slovanu, s Krko pa je leta 2012 osvojil naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Imenovanje 42-letnega košarkarskega strokovnjaka je na korespondenčni seji potrdil izvršni odbor KZS-ja. Sekulić bo izbrano vrsto prvič vodil že ta mesec v nadaljevanju kvalifikacij za EuroBasket 2022.

Sekulić bo poskušal Slovenijo popeljati na EP 2022

Dogovor z grškim strokovnjakom Dimitrisom Itudisom, ki je bil želja vodilnih na KZS-ju, je torej padel v vodo. "Po številnih pogovorih, ki sva jih s predsednikom Matejem Erjavcem opravila z Itudisom, smo na koncu vsi prišli do zaključka, da ni realno, da bi, kljub obojestranski želji, sklenili sodelovanje. Tako smo rešitev poiskali znotraj obstoječega štaba," je poudaril generalni sekretar KZS-ja Rašo Nesterović in dodal:

"Sekulić dobro pozna igralce in tudi sam sistem. Znanja, energije in želje po dokazovanju mu ne manjka. Prepričan sem, da se bo izkazal tudi kot glavni trener. Igralci mu zaupajo in verjamem, da bodo to novembra in februarja pokazali tudi na igrišču."

In kako potem? Bi lahko takrat Itudis prevzel krmilo članske reprezentance in jo vodil v kvalifikacijah za olimpijske igre? "Žal tudi spomladi na izbor selektorja ne bo vplival le športni vidik, temveč na žalost še naprej takratna situacija v evropski in svetovni košarki," je sklenil Nesterović.

Prejšnji selektor Rado Trifunović ni bil uspešen, zdaj pa se bo na selektorski klopi poskusil še nekdo, ki je ustroj reprezentance spoznal kot pomočnik trenerja. Foto: www.alesfevzer.com
Prejšnji selektor Rado Trifunović ni bil uspešen, zdaj pa se bo na selektorski klopi poskusil še nekdo, ki je ustroj reprezentance spoznal kot pomočnik trenerja. Foto: www.alesfevzer.com

Konec novembra v Stožicah z Ukrajino in Madžarsko
Pred slovensko izbrano vrsto sta v kvalifikacijah za EP 2022 še dva tekmovalna cikla. Prvi že med 23. novembrom in 1. decembrom, ko bodo Stožice gostile Fibin "mehurček" skupine F. Slovensko izbrano vrsto na domačem parketu čakata obračuna z Ukrajino (28. novembra) in Madžarsko (30. novembra).

Prihodnje leto se bodo Slovenci pomerili še z Avstrijo (19. februarja) in Ukrajino (21. februarja). Gostitelji februarskega turnirja še niso znani. V dozdajšnjem delu kvalifikacij so Slovenci odigrali dve tekmi in bili ob porazu proti Madžarski (75:77) in zmagi nad Avstrijo (85:78) polovično uspešni.

Sekulić bo seznam reprezentantov predvidoma razkril 18. novembra, so sporočili s KZS-ja.

Vedno sem bil z velikim veseljem del reprezentančne zgodbe in že komaj čakam, da se s fanti čez dobra dva tedna zberemo. Po dolgem premoru so bili fantje lačni košarke, kar je opazno tudi v teh uvodnih mesecih klubskih tekmovanj.

Aleksander Sekulić

Leta 2012 državni prvak s Krko
42-letni Aleksander Sekulić je trenersko pot začel pri Slovanu, deloval je tudi pri Triglavu, Krki ter tudi Škofji Loki in Kopru Primorski. S Krko je leta 2012 osvojil naslov državnega prvaka. Jeseni 2017 ga je klubska trenerska pot prvič popeljala na tuje, saj je postal pomočnik trenerja v Nymburku na Češkem, kjer to vlogo opravlja še danes.

Tudi Sekulićeva trenerska reprezentančna pot ima bogato zgodovino. Leta 2006 je sodeloval z reprezentanco do 20 let in se na evropskem prvenstvu v Izmirju veselil bronaste kolajne. Istega leta je postal tudi članski pomočnik selektorja Aleša Pipana.

V članski reprezentanci je bil pomočnik še Božidarju Maljkoviću, na poti do naslova evropskih prvakov Igorju Kokoškovu ter nazadnje Radovanu Trifunoviću. Samostojno je vodil mladi reprezentanci do 18 in 20 let ter leta 2018 tudi člansko B-zasedbo.

Zadovoljen s trenutno formo reprezentantov
"Vodstvu KZS-ja se zahvaljujem za zaupanje. Vodenje članske reprezentance je izjemna čast ter hkrati tudi velika obveza in odgovornost, ki se ju dobro zavedam. Vedno sem bil z velikim veseljem del reprezentančne zgodbe in že komaj čakam, da se s fanti čez dobra dva tedna zberemo. Po dolgem premoru so bili fantje lačni košarke, kar je opazno tudi v teh uvodnih mesecih klubskih tekmovanj. Reprezentanti v svojih sredinah kažejo dobre predstave in le želim si, da bodo formo obdržali še naprej ter, kar je najpomembneje, ostali zdravi," je povedal Sekulić.