Annamaria Prezelj je bila s 23 točkami prva slovenska strelka. Foto: www.alesfevzer.com
Annamaria Prezelj je bila s 23 točkami prva slovenska strelka. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je na tretji kvalifikacijski tekmi vpisala še tretjo zmago. Odsotnost kapetanke Nike Barič in Tine Jakovine, ki sta imeli pozitiven izvid testa na okužbo s koronavirusom, se varovankam Damirja Grgića ni poznala. Že v soboto si lahko zagotovijo tretji zaporedni nastop na evropskem prvenstvu, ki bo junija 2021 v Franciji in Španiji.

Košarkarice zlahka zmagale in ohranile svežino

Najboljša slovenska strelka je bila s 23 točkami Annamaria Prezelj, 21 jih je dodala Shante Evans, 16 Aleksandra Krošelj, 12 pa Teja Oblak. Na Kreti bodo Slovenke igrale še z Grčijo, ki so jo v kvalifikacijah že premagale (70:64), boljše pa so bile tudi od Bolgarije (64:72). Tako so v skupini A v zanesljivem vodstvu.

Februarja 2021 sledi še zadnji kvalifikacijski cikel, slovenske košarkarice pa bodo tekmi proti Bolgariji in Islandiji igrale doma, saj je prav ta teden Košarkarska zveza Slovenija dobila gostiteljstvo enega od februarskih mehurčkov.

Z indeksom 29 je bila statistično najboljša posameznica tekme Evans, ki je prispevala 21 točk, sedem skokov in pet podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Z indeksom 29 je bila statistično najboljša posameznica tekme Evans, ki je prispevala 21 točk, sedem skokov in pet podaj. Foto: www.alesfevzer.com

Grgićeva vrsta je bila pričakovano nekaj razredov boljši tekmec, srečanje pa je bilo praktično odločeno že v prvem polčasu. Že v prvi četrtini so visoko vodile z dvomestno prednostjo. Po polovici srečanja, ko so povedle za 27, pa so dale toliko točk, kot so jih Islandke na celotni tekmi. V drugem delu so Slovenke nekoliko popustile, a vseeno povečale prednost. Drugi polčas so dobile za devet.

"Čestitke igralkam in celotnemu štabu reprezentance. Tekmo so nadzorovali od prve do zadnje minute in pokazali, da smo veliko boljša reprezentanca od Islandije. Imamo tri zmage v žepu, v soboto pa nas čaka že prva zaključna žogica za uvrstitev na EP. Veseli me, da smo danes ohranili svežino, ki jo bomo potrebovali v soboto, ko bo tekma zagotovo bolj napeta in izenačena," je povedal selektor Grgić.

Teja Oblak, tokratna kapetanka, pa je dodala: "Mislim, da smo dobro nadzirale potek tekme od začetka do konca. Res je, da smo imele na trenutke nekaj padcev v igri, a glede na to, da eno leto nismo igrale skupaj, je bilo vse skupaj zadovoljivo. Borile smo se do konca, zmagale smo z veliko razliko, kar pa je na koncu tudi najbolj pomembno."

Košarkarice so misli že usmerile proti Grčiji

Kvalifikacije za EP 2021, skupina A, Iraklion, 3. in 4. krog;
SLOVENIJA – ISLANDIJA
94:58 (30:17, 28:14, 19:17, 17:10)
Prezelj 23, Evans 21, Krošelj 16, Oblak 12, Lisec (15 skokov) in Debeljak po 7, Cvijanović in Dautović po 3, Seničar 2; S. R. Hinriksdottir 23, T. K. Jonsdottir 10, B. S. Hinriksdottir 8, Amundadottir 6, Henningsdottir 5, H. Jonsdottir 4, Sigurdardottir 2.

GRČIJA – BOLGARIJA 73:66

Sobota:
SLOVENIJA – GRČIJA (ob 19.00)
ISLANDIJA – BOLGARIJA
Vrstni red: Slovenija 6, Grčija 5, Bolgarija 4, Islandija 3.

Na EP se uvrstijo zmagovalci skupin in pet najboljših drugouvrščenih.