Foto: STA
Foto: STA

Ti ukrepi ruske in beloruske košarkarje med drugim izključujejo iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji leta 2023.

To pomeni, da so iz skupin H in B že znani vsi uvrščeni v drugi del kvalifikacij. V skupini H, v kateri je tekmovala Rusija, so to Italija, Islandija in Nizozemska, v skupini B, v kateri je bila Belorusija, pa Grčija, Turčija in Velika Britanija.

Prav tako ruske košarkarice ne bodo smele nastopiti na letošnjem svetovnem prvenstvu v Avstraliji, njihovo mesto bodo zasedle košarkarice iz Portorika.

Rusijo so izključili tudi s SP-ja v košarki 3 x 3, ki bo med 21. in 26. junijem v Antwerpnu v Belgiji. V moškem delu turnirja bo Rusijo zamenjala Slovenija, v ženskem pa Izrael.

Slovenci bodo igrali v predtekmovalni skupini D skupaj z Belgijo, ZDA, Avstrijo in Egiptom. Prvouvrščena reprezentanca se bo uvrstila neposredno v četrtfinale, druga in tretja pa bosta odigrali dodatno tekmo za preboj med najboljših osem proti tekmecem iz skupine A.

Na prejšnjem SP-ju pred tremi leti so slovenski košarkarji v Amsterdamu v četrtfinalu izgubili proti poznejšemu prvaku ZDA in zasedli končno sedmo mesto. Leta 2016 in 2018 so na prvenstvih na Kitajskem in na Filipinih osvojili bron.

Ukrepi Fibe so posledica ruske invazije v Ukrajini. Enako odločitev bo najbrž sprejel upravni odbor, ki vodi evropski del Fibe, in rusko reprezentanco izključil z letošnjega evropskega prvenstva, ki bo septembra. Rusija bi morala igrati v predtekmovalni skupini A v Tbilisiju.