Žiga Samar je v prvem polčasu dosegel devet točk, v nadaljevanju pa je dosegel le še en koš. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Samar je v prvem polčasu dosegel devet točk, v nadaljevanju pa je dosegel le še en koš. Foto: www.alesfevzer.com

Po spodbudni tretji četrtini (25:13) so Slovenci slabo krenili v zadnjo četrtino in več kot tri minute niso dosegli točke, gostje pa so z delnim izidom 0:10 prevzeli pobudo. Minuto in 49 sekund pred koncem je Žiga Samar pri zaostanku osmih točk zgrešil trojko in Izrael je tekmo varno pripeljal do konca. Slovence je zdelala tudi trebušna viroza (Žiga Samar, Gregor Glas, Aleksej Nikolić, Leon Stergar in Saša Ciani so imeli po vrnitvi iz Estonije trebušne težave), morda je zato v zaključku zmanjkalo moči. Gregor Glas je bil s 26 točkami prvi strelec tekme.

Slovenija je na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah nastopala s pomlajeno reprezentanco, saj je bil med Sekulićevimi izbranci le en izkušenejši košarkar – Aleksej Nikolić. Kakšnih simpatij navijačev za svoje predstave ni požela, k sreči pa si je Slovenija že prej priborila nastop na SP-ju. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah nastopala s pomlajeno reprezentanco, saj je bil med Sekulićevimi izbranci le en izkušenejši košarkar – Aleksej Nikolić. Kakšnih simpatij navijačev za svoje predstave ni požela, k sreči pa si je Slovenija že prej priborila nastop na SP-ju. Foto: www.alesfevzer.com

Po odličnem začetku Slovenci zastali
Začetna postava Slovenije (Žiga Samar, Aleksej Nikolić, Blaž Mahkovic, Rok Radović, Jurij Macura) je po štirih minutah poskrbela za lepo vodstvo (11:2), nadaljevanje pa ni bilo več tako navdihnjeno. Zadnjih 13 točk v uvodni četrtini so dosegli gostje in po 10 minutah vodili s 16:22. Gostje so (ob boljšem metu za tri točke) v drugi četrtini ohranjali minimalno prednost.

Spodbudna tretja četrtina in slaba četrta
Ob polčasu (38:42) sta bila pri Slovencih prva strelca Žiga Samar (9) in Gregor Glas (8). Nimrod Levi (trojke 3/5) je za Izrael dosegel 11 točk. V tretji četrtini so Slovenci zaigrali sproščeno in naredili preobrat. Gregor Glas je s protinapadom v 25. minuti izenačil na 45, nato pa s trojko poskrbel za vodstvo z 51:49. Prednost osmih točk (63:55) je pomenila lepo popotnico pred zadnjo četrtino, v katero pa je Slovenija vstopila neprepričljivo, Izrael pa je z nizom desetih točk tehtnico nagnil v svojo korist. Zadnjo četrtino so gostje, ki so bili precej boljši pri trojkah (na koncu 13/27; Slovenci 8/26), dobili s 16:32.

Sekulić: Imeli smo preveč vzponov in padcev v igri
"Izpolnili smo osnovni cilj, ki je bil uvrstitev na svetovno prvenstvo, žal pa nam zadnjih dveh tekem ni uspelo dobiti. Imeli smo željo, a nas je viroza na poti iz Estonije precej zdelala. Pred tekmo z Izraelom tako rekoč nismo trenirali. Imeli smo preveč vzponov in padcev v igri. Zlasti padci so bili hudi in boleči. Kljub dvema porazoma so se mladi igralci predstavili v dobri luči, dali so vse od sebe in dokazali, da ima Slovenija lepo prihodnost. Dobili so bogate izkušnje, seveda pa jih čaka še veliko dela," je poudaril selektor Aleksander Sekulić.

Sorodna novica Kullamae spomnil na nesrečne epizode slovenske košarke

Srbija z zanesljivo zmago na SP-ju
Pred zadnjim krogom kvalifikacij je bilo znanih enajst od dvanajstih evropskih reprezentanc, ki bodo zaigrale na SP-ju. Iz naše skupine sta to ob Sloveniji Nemčija in Finska ter še Francija, Grčija, Italija, Latvija, Litva, Španija, Črna gora in Gruzija.

Za zadnje mesto sta se potegovali Srbija in Belgija. Srbi so v dvorani Aleksandra Nikolića odpravili Britance s 101:83 in s tem potrdili nastop na svetovnem prvenstvu. Aleksa Avramović je dosegel 20 točk, Luka Mitrović jih je dodal 15.

Slovenija bo predtekmovanje na svetovnem prvenstvu igrala na Okinavi na Japonskem. Četrtfinale in zaključni boji bodo v Manili na Filipinih. Svetovno prvenstvo bo trajalo od 25. avgusta do 10. septembra, žreb skupin pa bo 29. aprila.

Znani vsi potniki na svetovno prvenstvo

Na prvenstvo, ki ga organizirajo Filipini, Japonska in Indonezija, se je Slovenija uvrstila iz skupine J skupaj s Finsko in Nemčijo.Iz Evrope bodo na SP nastopile še reprezentance Črne gore, Francije, Grčije, Gruzije, Italije, Latvije, Litve, Srbije in Španije. Slednja brani tudi naslov izpred štirih let na Kitajskem.Na prvenstvu ne bo nastopila takratna finalistka Argentina. Iz ameriškega dela kvalifikacij namreč na mundial potujejo Brazilija, Dominikanska republika, Kanada, Mehika, Portoriko, Venezuela ter ZDA.Iz azijskega dela kvalifikacij je to uspelo Avstraliji, Iranu, Jordaniji, Kitajski, Libanonu in Novi Zelandiji. Ob tem bosta tam kot gostiteljici nastopili še reprezentanci Filipinov in Japonske.Na SP bo nastopilo tudi pet afriških izbranih vrst, in sicer Angola, Egipt, Južni Sudan, Kapverdski otoki ter Slonokoščena obala.

Glas in Samar dobro vodila mlado generacijo, ki pa je popustila v zadnji četrtini

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023, SKUPINA J, Koper:
SLOVENIJA – IZRAEL
79:87 (16:22, 22:20, 25:13, 16:32)
1500; Glas 26, Nikolić 12, Samar in Mahkovic po 11, Ciani in Klavžar po 6, Radović 4, Macura 2, Stergar 1; Levi 20, Yaacov in Timor po 18, Blayzer 11.

Prosti meti: 19/25; 18/28.
Met za dve točki: 18/34; 15/33.
Met za tri točke: 8/26 (Glas 4, Nikolić 2, Samar, Mahkovic); 13/27 (Levi 5, Timor 4, Blayzer, Zalmansson, Yacov, Ginat).
Skoki: 34 (25 + 9); 38 (26 + 12).

FINSKA – NEMČIJA 81:87

ŠVEDSKA – ESTONIJA 71:72

Lestvica:                         
NEMČIJA *        12 10 2 +106  22 
FINSKA *         12  9 3  +44  21 
SLOVENIJA *      12  7 5  +36  19 
--------------------------------- 
ŠVEDSKA          12  5 7  -20  17 
ESTONIJA         12  4 8 -107  16 
IZRAEL           12  3 9   -4  15 
     * - na svetovnem prvenstvu