Tobey je že opravil prvi trening v slovenskem dresu. Foto: KZS
Tobey je že opravil prvi trening v slovenskem dresu. Foto: KZS

Mike Tobey je prav danes prejel slovensko državljanstvo in se je Sloveniji že pridružil na pripravah.

Tobey ima 213 centimetrov in 116 kilogramov, igra na položaju centra. S košarko se ukvarja že od malih nog, nase pa je opozoril na univerzi v Virginiji. Odlične igre ter predanost košarki so mu prinesle mesto v ameriški reprezentanci do 19. leta starosti, ki je leta 2013 postala svetovni prvak.

Tobey s prisego. Foto: KZS
Tobey s prisego. Foto: KZS

Zadnja leta igra v Španiji
Leta 2016 se je prijavil tudi na nabor igralcev za Ligo NBA ter se preizkusil v ekipah Utah Jazz ter Charlotte Hornets in s slednjimi tudi podpisal profesionalno pogodbo. Košarkarska pot ga je še isto sezono vodila v Španijo, kjer je nekaj tekem igral za Valencio, naslednje leto preživel na Tenerifu in zadnje tri sezone znova nosil dres Valencie.

Pozna priljubljenost košarke
"Zelo sem navdušen nad priložnostjo, da bom lahko zaigral za slovensko reprezentanco. Vem, kako pomembna je košarka v Sloveniji in s kako bogato zgodovino se reprezentanca lahko pohvali. Na igrišču ter zunaj njega sem pripravljen dati vse od sebe ter ekipi pomagati na kakršen koli način," je ob tem povedal 26-letnik.

Erjavec se je zahvalil
Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec pa je ob tem povedal: "Iskreno se zahvaljujem Vladi Republike Slovenije, Ministrstvu za notranje zadeve, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Olimpijskemu komiteju Slovenije na čelu s predsednikom Bogdanom Gabrovcem ter vsem drugim, ki so pripomogli, da je Mike Tobey po izredno hitrih postopkih prejel slovensko državljanstvo. Verjamem, da se bo hitro vklopil v izbrano vrsto in pripomogel k uspešnim igram slovenske reprezentance, saj gre za fanta z odličnimi značajskimi lastnostmi ter igralskimi sposobnostmi."