Leandro Barbosa je v Phoenixu igral tudi skupaj z Goranom Dragičem. Zdaj je prestopil k Torontu. Foto: EPA
Leandro Barbosa je v Phoenixu igral tudi skupaj z Goranom Dragičem. Zdaj je prestopil k Torontu. Foto: EPA
Tiago Splitter
Tiago Splitter je blestel pod evropskimi obroči, zdaj se bo preizkusil še v NBA-ju. Foto: EPA
Marcelinho Huertas
Marcelinha je slovenska javnost spoznala v Tivoliju v dresu Caje Laboral. Foto: EPA
Alex Garcia
Alex Garcia je včasih igral tudi v Ligi NBA. Foto: EPA
Ruben Magnano
Ruben Magnano bo poskušal dober rezultat doseči še z Brazilci. Foto: MMC RTV SLO


Do zdaj je Brazilija, ki je na lestvici Fibe na 14. mestu, nastopila prav na vseh 15 svetovnih prvenstvih. Dve je celo gostila. Obakrat je prvenstvo potekalo v Riu de Janeiru. Leta 1954 so Brazilci pred svojimi gledalci osvojili drugo mesto, čez pet let so v Čilu prvič postali svetovni prvaki in naslov ubranili pred domačo publiko leta 1963. V Urugvaju 1967 in na Filipinih 1978 so osvojili še brona, v Ljubljani 1970 pa srebro. Dvakrat so bili tudi četrti.

Predstavitev tekmecev Slovenije:
-
ZDA - Vse razen naslova bi bilo novo razočaranje

Številni Brazilci legende svetovnih prvenstev
Do teh uspehov so Brazilijo pripeljali nekateri odlični košarkarji. V prvi vrsti sta tu član Hiše slavnih Mednarodne košarkarske zveze Amaury Pasos in Wlamir Marques, ki sta bila v svoji karieri izbrana za najboljša posameznika svetovnega prvenstva. Odigrala sta osrednji vlogi pri obeh naslovih prvaka. Marques je skupaj s Krešimirjem Ćosićem košarkar z največ medaljami s prvenstev. V Hiši slavnih je mesto dobil tudi izjemni center Ubiratan Pereira. Največ točk na svetovnih prvenstvih je dosegel neverjetni strelec Oscar Schmidt. Omeniti velja še Marcela de Souzo, Luisa Menona in Zennyja de Algodaa.
Aktualni ameriški prvaki
Poleg uspehov na svetovnih prvenstvih se je Brazilija s treh olimpijskih iger vrnila z bronom (1948, 1960, 1964), štirikrat pa je postala ameriška prvakinja, nazadnje lani. V polfinalu so Brazilci najprej s 73:65 ugnali Kanadčane. V finalu so bili v napeti tekmi z 61:60 boljši od Portorika, ki je v polfinalu izločil favorizirane Argentince. Na obeh odločilnih srečanjih je bil zelo razigran Leandro Barbosa, ki je bil z 21,1 točke na tekmo za Luisom Scolajem drugi strelec prvenstva.
Selektor že olimpijski prvak
Brazilija si od prihajajočega prvenstva veliko obeta. Selektor je že dokazal, da je velik strokovnjak, ki je sposoben osvajati medalje. Ruben Magnano je s svojo domovino Argentino pred šestimi leti postal olimpijski prvak v Atenah.
V Turčiji bodo nastopili trije košarkarji, ki si kruh služijo v Ligi NBA. Pod košem bosta udarno dvojico tvorila Anderson Varejao iz Cleveland Cavaliersov in Tiago Splitter, eden najboljših centrov v Evropi zadnjih let, ki pa bo v prihodnji sezoni nosil dres San Antonio Spursov. Zaradi poškodbe bo moral SP izpustiti sicer odlični center Denverja Nene. Namesto njega je Magnano vpoklical Joaa Paula Batisto. Tu je potem še branilec Barbosa, ki je iz Phoenix Sunsov poleti prestopil k Toronto Raptorsom.
Drugi že dokazali svojo vrednost
Poleg igralcev iz najmočnejše lige na svetu je v reprezentanci še nekaj dobrih igralcev. Organizator igre Marcelinho Huertas je dokazal svoje znanje v španskem prvenstvu, nazadnje pri Caji Laboral, Alex Garcia se je dokaj uspešno že preizkusil v Ligi NBA, nekoliko manj Marcus Vinicius, Guilherme Giovannoni je dobro igral za bolonjski Virtus, da pa se Brazilcem ni treba bati za prihodnost, je zraven komaj 18-letni Raul Neto.