Kako bo slovenski selektor Memi Bečirovič opravil z misijo Turčija 2010? Foto: MMC RTV SLO
Kako bo slovenski selektor Memi Bečirovič opravil z misijo Turčija 2010? Foto: MMC RTV SLO
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je lani na evropskem prvenstvu Hrvatom nasul 27 točk, kdo jih bo letos? Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Sani Bečirovič
Koliko niti v slovenski igri bo v rokah Bečirovičevega sina Sanija? Foto: MMC RTV SLO
Doma ostajata Z. Dragić in Murić
Košarkarji želijo odpraviti še zadnje napake

Govor je seveda o Erazmu Lorbku, selektor slovenske košarkarske reprezentance pa v zdajšnji zasedbi njemu primerne zamenjave ni našel. Očitno bo treba poiskati drugačne rešitve. Če ne (že) na prvih dveh tekmah proti Tuniziji, ko se bo slovenski stroj še ogreval, in ZDA, pa potem na tretji proti Hrvaški, ki bo po Bečirovičevem mnenju ključna. V Kranjski Gori, kjer košarkarji stopnjujejo formo, je pohvalil zlasti vzdušje v reprezentanci in obljubil: "Želimo biti pravi takrat, ko bo to najbolj potrebno, in to bo na svetovnem prvenstvu."

Igra slovenske reprezentance še ni takšna, kot si želimo. Katere stvari želite še izpiliti v Kranjski Gori?
Mislite na predzadnjo ali zadnjo tekmo? Ker zadnja je že bila takšna, kot si želim. V splošnem pa še ni. Hvala bogu, da ni v pripravljalnem obdobju takšna, ker potem bi bil zaskrbljen. Stopnjujemo formo. Želimo biti pravi takrat, ko bo to najbolj potrebno, in to bo na svetovnem prvenstvu.

Vas skrbi slab met nekaterih košarkarjev?
Ne, ne skrbi me. Nismo še nič delali pri metu, zdaj v Kranjski Gori smo šele začeli delati iz preprostega razloga: imamo takšen razpored. Torej Tunizija in ZDA, šele nato prihaja ključna tretja tekma s Hrvaško in ravno tako stopnjujemo formo za tekmi z njimi in Brazilci.

Vedno se na spletnih forumih ob pripravljalnih tekmah pojavi fenomen "selektorjev iz fotelja". Lani so po turnirju v Sevilli že skorajda menjali selektorja Zdovca. Se vi z njimi obremenjujete?
Nimam pojma. Ne vem, kaj se dogaja. V Sloveniji imamo ogromno selektorjev, navijači mislijo, da je to lahek posel. Treba je počakati do konca in potem delati sklepe. Najlažje pa je po pripravljalnih tekmah predstavljati določene ugotovitve, ki pa se potem obrnejo na glavo.

Vam je po vseh teh pripravljalnih tekmah žal za odhod Bena Udriha? Če bi ga zdaj še imeli, bi mu pa morda vendarle ponudili priložnost od začetka?
Ne. Spoštujem te fante, ki so tu in dajejo vse od sebe. Odrekajo se poletju in zadovoljen sem s temi, ki so tu.

Ameriški novinarji opozarjajo na, citiram, "pod košem počasna, a visoka" Brezca in Slokarja. Kaj pa vi menite, kako se boste lotili ZDA? Se že pripravljate nanje?
Zdaj je v ospredju prva tekma. Vemo, da so Američani favoriti, tako da se lahko oni ukvarjajo z nami. Njihove izjave imajo nekakšno težo, naše bi imele manjšo. Počakajmo na tekmo, pa bomo videli, kakšno je stanje.

Kaj ima ta reprezentanca pozitivnega in česa nima? Kaj ji je treba dodati?
Pozitivna je klima. Fantje so pridni, delavni, trudijo se. Je pa res, da smo bili tudi razdvojeni, eni na Kitajskem, drugi doma. Potem je trajalo, da smo se ujeli in prišli do neke igre. Manjka nam igralec, ki je ostal doma, mislim, da veste, o kom govorim, torej: blizu koša, da reši situacijo ena na ena. Tudi lani se je žoga spustila do enega igralca, ko je bila težava v sami igri.

Sprva je bil kot cilj začrtan četrtfinale, vi ste nato po odpovedih omenjali osmino finala. S čim boste zadovoljni v Turčiji?
Gremo postopno. V skupini bi bilo dobro dobiti čim boljši položaj in nato zmagati v osmini finala. V četrtfinalu odločajo malenkosti.

Imate začetno peterko že v glavi?
Vedno znova se poudarjajo te začetne peterke. To je brez veze, imamo 12 igralcev. Tista peterka, ki konča tekmo, je najboljša, ne pa tista, ki jo začne. Jaz lahko začnem.

Kaj pa potem končna?
Sami jo lahko naštejete, pa ne boste zgrešili.

Koliko se lahko analizira igra tekmecev?
Trenutno se ukvarjamo s Tunizijo in Hrvaško, poznamo tudi Iran, saj smo z njim igrali. Lazič spremlja Brazilijo na turnirju v Franciji. Imamo dober "skavting", smo dobro pripravljeni. Treba se je pripraviti najprej na Tunizijo in Hrvaško.

Doma ostajata Z. Dragić in Murić
Košarkarji želijo odpraviti še zadnje napake