Slovenske centre bo z vso silo napadla dvojica Andersen - Marić. Foto: EPA
Slovenske centre bo z vso silo napadla dvojica Andersen - Marić. Foto: EPA
Memi Bečirovič
Kakšne taktične možnosti bo tokrat uporabil Memi Bečirovič? Foto: Reuters
Košarkarji pričakujejo Avstralce

Seveda številni navijači, tudi v Carigradu, upajo na prvo. Selektorju Memiju Bečiroviču pred jutrišnjo tekmo (ob 17.00 na TV SLO 2) nekaj težav povzroča zlasti poškodba Uroša Slokarja: "Uroš bo poskusil zvečer trenirati. Samo Udrih nima več problemov, zvečer bo že treniral. Pri njem je poškodba sanirana," poudarja Bečirovič, ki je svoje nasprotnike že spoznaval v kar dveh pripravljalnih tekmah konec julija na Kitajskem.

"Gre za eno tekmo, na kateri moraš pokazati dobro fizično in mentalno pripravljenost. Če tega nimaš, ni važno, kdo je na drugi strani. Enostavno ne moreš uspeti. Prepričan sem, da se bomo dobro pripravili na Avstralijo, in zato verjamem v zmago."

Manj (uporabnih) igralcev, več izkušenj
Za razliko od Slovenije imajo Avstralci nekoliko krajšo klop - vse se vrti okoli peterke Mills, Andersen, Marić, Ingles in Nielsen - imajo pa zato precej več izkušenj na svetovnih prvenstvih. Turčija je zanje že deseto, ob tem, da so bili trikrat četrti na olimpijskih igrah (1988, 1996, 2000) ter peti in sedmi na svetovnih prvenstvih (1994, 1990).

Šli čvrsto v tekmo in z lahkoto zmagali
"Avstralija ni naivna ekipa. Ima dva igralca iz lige NBA, močnejši so za Marića, ki na Kitajskem ni igral, in če ste gledali tista srečanja na turnirju Borislava Stankovića, ste videli, da so nas v prvi tekmi premagali, ker se jim nismo fizično zoperstavili. V finalu je bilo povsem drugače, saj smo šli čvrsto v tekmo in z lahkoto zmagali," pravi Primož Brezec.

Treba bo začeti moško
Tudi Sani Bečirović ključ do zmage vidi v agresivni, čvrsti igri. "Če vidijo, da se jim tekmec podredi, kot se je nam zgodilo na prvi tekmi na Kitajskem, potem so še dvakrat bolj nevarni. Treba bo začeti moško, čvrsto in vseh štirideset minut nadaljevati v takšnem ritmu."

Ekipa z odličnimi igralci zunaj in znotraj rakete
"So trda ekipa z odličnimi igralci tako na zunanjih položajih kot pod košem. Marić je bil letos statistično gledano najboljši center evrolige, Andersen igra v ligi NBA in vsi vemo, kako dober je, zraven pa je še Nielsen, igralec, ki sicer po statističnih podatkih ne izstopa, je pa zato zelo koristen za ekipo," pravi kapetan Jaka Lakovič.

OSMINA FINALA
Sobota ob 17.00:
SRBIJA - HRVAŠKA (1)
Ob 20.00:
ŠPANIJA - GRČIJA (2)
Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA (4)
Ob 20.00:
TURČIJA - FRANCIJA (3)
Ponedeljek ob 17.00:
ZDA - ANGOLA (5)
Ob 20.00:
RUSIJA - NOVA ZELANDIJA (6)
Torek ob 17.00:
LITVA - KITAJSKA (7)
Ob 20.00:
ARGENTINA - BRAZILIJA (8)

Košarkarji pričakujejo Avstralce