Grke zdaj čakajo Španci, v primeru uspeha pa bi se za polfinale pomerili najverjetneje s Srbi. Foto: EPA
Grke zdaj čakajo Španci, v primeru uspeha pa bi se za polfinale pomerili najverjetneje s Srbi. Foto: EPA
Kevin Durant, Hamed Haddadi
Še najlažjo pot do polfinala imajo vsaj na papirju Američani. Foto: Reuters

Medvedjo uslugo so si naredili Grki, ki so proti Rusiji kalkulirali in izgubili, misleč, da se bodo s 3. mestom v skupini izognili Španiji. Načrte jim je prekrižala Nova Zelandija, ki je s potrebnimi 12 točkami razlike premagala Francijo in Špance v krogu ekip z enakim številom zmag potisnila na 2. mesto. Francozi ne samo, da so zapravili priložnost za drugo mesto v skupini, ampak so s porazom končali na 4. mestu (če bi izgubili za 11, bi bili 3.) in za "nagrado" v osmini finala dobili gostitelje Turke.

Trnova pot do polfinala
Zgornja četrtina tabele je tako dobila nepričakovano podobo. Med štirimi moštvi, ki bodo izluščile enega polfinalista, so namreč vse tri reprezentance, ki so osvojile medalje na prejšnjem evropskem prvenstvu. V prvem dvoboju se bo favorizirana Srbija pomerila s sosedo Hrvaško, v drugem pa bo Španija v ponovitvi finala s prejšnjega svetovnega prvenstva igrala s preračunljivimi Grki. Obe reprezentanci sta pred prvenstvom na stavnicah kotirali takoj za ZDA.

Slovenija z Avstralijo, v primeru uspeha sledijo Turki
V zgornjem delu je tudi Slovenija, ki se bo nedeljo ob 17. uri pomerila z Avstralijo. Če bo uspešna, jo najverjetneje v sredinem četrtfinalu čaka Turčija.

Lahka pot Američanov
Na papirju precej bolj predvidljiv je spodnji del tabele. ZDA se bodo najprej pomerile z Angolo, nato pa z zmagovalcem dvoboja Rusija - Nova Zelandija. Američani imajo torej do polfinala precej lahko pot.

Portoričani v zadnji sekundi rešili Kitajsko
Litva ne bi smela imeti večjih težav s Kitajsko, ki se je v izločilne boje uvrstila po pravem malem čudežu. Odločala je tekma med Portorikom in Slonokoščeno obalo. Če bi zmagal Portoriko, bi se uvrstil v osmino finala, a so Afričani presenetili in zmagali z 88:79. Nastal je krog treh ekip z izkupičkom 1:4, najboljši pa so bili Kitajci. Slonokoščeni obali je napredovanje preprečila trojka, ki so jo v zadnji sekundi tekme zadeli že odpisani Portoričani.

Veliki južnoameriški derbi
Zadnji dvoboj osmine finala bo eden izmed najzanimivejših, saj bosta med seboj obračunali južnoameriški sosedi Brazilija in Argentina.

OSMINA FINALA
Sobota ob 17.00:
SRBIJA - HRVAŠKA (1)
Ob 20.00:
ŠPANIJA - GRČIJA (2)
Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA (4)
Ob 20.00:
TURČIJA - FRANCIJA (3)

Ponedeljek ob 17.00:
ZDA - ANGOLA (5)
Ob 20.00:
RUSIJA - NOVA ZELANDIJA (6)
Torek ob 17.00:
LITVA - KITAJSKA (7)
Ob 20.00:
ARGENTINA - BRAZILIJA (8)