Na evropskem prvenstvu na Poljskem je Španija premagala Slovenijo šele v podaljšku. Foto: EPA
Na evropskem prvenstvu na Poljskem je Španija premagala Slovenijo šele v podaljšku. Foto: EPA
Peter Vilfan
Peter Vilfan je konec junija v Stožicah že metal na koš. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Šešok
Slovenija bo kandidirala za EP leta 2013. Foto: MMC RTV SLO

Novico je za MMC potrdil predstavnik za odnose z mediji pri KZS-ju Anže Blažič. Tekma bo 10. avgusta. Španci ne gostujejo ravno pogosto, od leta 2006 do 2010 se bo to zgodilo šele tretjič. Ista tekmeca se bosta nekaj dni prej že pomerila na turnirju v Vitorii, ki bo med 6. in 8. avgustom. To sta za zdaj edina znana termina pripravljalnih tekem slovenske košarkarske reprezentance pred svetovnim prvenstvom, ki bo septembra v Turčiji.

V Stožicah bo prihodnje leto zrasel tudi nogometni stadion. Župan Ljubljane Zoran Janković je obljubil, da bodo nogometaši pred odhodom na SP na njem lahko odigrali trening tekmo.

Zoran Janković, župan Ljubljane: "To je najboljša izbira Košarkarske zveze Slovenije. Sam sem predlagal eno izmed treh ekip, ki so bile na EP-ju na Poljskem uvrščene pred nami, da bi videli, kakšno je razmerje moči na domačih tleh. Upam, da se bo tekme udeležil tudi kdo iz evropskih institucij in s tem videl, da lahko organiziramo evropsko prvenstvo. Dvorana bo narejena tako dobro, da bo lahko občinstvo vršilo velik pritisk na tekmeca."

Dušan Šešok, predsednik KZS-ja: "Počasi prehajamo v naslednje košarkarsko obdobje, kar je po dobrem evropskem prvenstvu, na katerem smo še dvignili sloves slovenske košarke, svetovno prvenstvo v Turčiji. Med te priprave sodi tudi tekma s Španijo, ki bo v novi dvorani v Stožicah, to, da se ta gradi v tem času pa meji že na znanstveno fantastiko. Gostovanje v Ljubljani bo za Špance šele tretje od leta 2006, kar dokazuje, kako pomembna je slovenska košarka v Evropi in svetu. V čast nam je, da smo uspeli privabiti tako ekipo, saj gre za košarkarsko velesilo, ki sodi med tri najboljše na svetu."

Jesús Bueno, direktor in generalni sekretar Košarkarske zveze Španije (FEB): "Za Košarkarsko zvezo Španije je velika čast, da sta nas Košarkarska zveza Slovenije in župan Ljubljane gospod Zoran Janković povabila na odprtje nove dvorane, na izvrstno tekmo kakršna bo pred slovenskimi navijači. Obe reprezentanci sta zelo močni in si pred svetovnim prvenstvom v Turčiji obetata veliko. Slovenska in španska zveza sta začeli tesneje sodelovati letos poleti, ko smo gostili turnir v Sevilli, kjer smo imeli tudi veliko časa za debate, kar se je izkazalo kot zelo pozitivno. Odločili smo se, da moramo večkrat skupaj delati na projektih, za katere velja, da so lahko uspešni ne glede na velikost države."