Boštjan Nachbar bo v Turčiji eno najmočnejših orožij Memija Bečiroviča. Foto: EPA
Boštjan Nachbar bo v Turčiji eno najmočnejših orožij Memija Bečiroviča. Foto: EPA
Boštjan Nachbar, Efes Pilsen
Zadnjo sezono je Boštjan Nachbar odigral v Turčiji pri Efes Pilsnu. Foto: Euroleague
Na obisku pri Boštjanu Nachbarju

Če bo Dravograjčan, ki se te dni mudi v Kopru na tradicionalnem kampu za mlade košarkarje, ostal v Evropi, bo še leto dni igral za turški Efes Pilsen. Pivovarji iz Carigrada se bodo v skupinskem delu Evrolige pomerili z Olimpijo. Tako se bo Nachbar, ki se je leto dni tudi kalil v zmajevem gnezdu, vrnil v Ljubljano, tokrat sicer v Stožice.

Nachbar, ki je pred kratkim dopolnil 30 let, je igral že na svetovnem prvenstvu na Japonskem pred štirimi leti. Nastopil je tudi na treh evropskih prvenstvih (2003, 2005 in 2009). S svojimi izkušnjami bo še kako prav prišel selektorju Memiju Bečiroviču in bo eden izmed vodij nove pomlajene izbrane vrste.
-------------------------------------------------------------------------------
Kako se te dni pripravljate pred začetkom reprezentančnih priprav?
Že približno 14 dni treniram po individualnem programu. Tako lahko rečem, da sem že nekje od 20- do 30-odstotno pripravljen. Je pa res, da imam veliko dela s tem košarkarskim kampom. Tako sem skoraj od jutra do večera na igrišču, kar me vse skupaj zelo veseli.

Se je naporno tako po sezoni predčasno začeti pripravljati? Vsi vemo, da slovenska javnost veliko pričakuje po uspehu na evropskem prvenstvu.
Ni lahko. Sam sem imel približno deset dni časa, da se spočijem. Za tem sem se že začel pripravljati, zato da bi že na priprave prišel nekako pripravljen, da ne bi bil čisto iz pogona. Je kar kratka pavza in ni lahko. Imam pa veliko željo in motivacijo, če je to, pa greš lahko prek vsega.

Ostajate pri Efes Pilsnu? Dejali ste, da se želite vrniti v NBA?
Z Efesom sem se dogovoril, da če ostanem v Evropi, bom še eno leto igral pri njih. To sem jim obljubil. Tako, da sem trenutno igralec Efes Pilsna. Dogovorjeni pa smo, da bo v primeru ponudbe iz Lige NBA, ki mi bo všeč, klub odprt za pogajanje in me bo eventualno tudi spustil z neko manjšo odškodnino. V tem trenutku je to zame daleč najboljša opcija.

Kakšen je vaš komentar žreba Evrolige? Efes Pilsen je bil izžreban v isto skupino kot Union Olimpija.
Mislim, da ni lahke skupine. Imamo močne nasprotnike v svoji skupini. Predvsem sta tu CSKA in Panathinaikos kot najbolj znani vodilni imeni. Olimpijo težko komentiram. Vsi vemo, kakšne težave ima. Sploh se še ne ve, kdo bo igral in kdo bo trener. Želim si, da bodo sestavili ekipo, ki bo konkurenčna. Zame bo vrnitev v Ljubljano po desetih letih nekaj posebnega.

Vas kdaj tako "prime", ko ste na kampu, da bi se preizkusili kot trener? Mislite, da mora trener imeti igralske izkušnje?
Mislim, da, oziroma bom rekel, da to zelo pomaga. Verjamem, da če imaš za sabo igralske izkušnje, v določeni situaciji, ko si trener, veš oziroma "čutiš", kaj je najbolje storiti in katere poteze je treba potegniti. Vsekakor je to veliko bolje, kot če nisi bil nikoli v taki situaciji na igrišču, pred velikim številom ljudi. Mislim, da ne bom postal trener kakšne velike ekipe. Nimam posebne želje za to. Bolj me veseli delo z mladimi.

Na obisku pri Boštjanu Nachbarju