Glavno vprašanje je, v kakšni zasedbi bo v prihajajoči sezoni Union Olimpija. Foto: MMC RTV SLO
Glavno vprašanje je, v kakšni zasedbi bo v prihajajoči sezoni Union Olimpija. Foto: MMC RTV SLO

Vsaj na papirju je Olimpijina skupina najtežja. Cska z Matjažem Smodišem je serijski udeleženec Final foura in ima pod novim trenerjem Duškom Vujoševićem (pomočnik Sašo Filipovski) tudi letos velike ambicije. Prav tako na vrh meri grški prvak Panathinaikos, ki ga vodi Željko Obradović. Grki so prejšnjo sezono razočarali, saj se jim ni uspelo prebiti v četrtfinale. Tu sta še prvak Evropskega pokala (nekdanji pokal Uleb) Valencia in Efes Pilsen, za katerega igra Boštjan Nachbar in ki ga je prevzel nekdanji trener Cibone Velimir Perasović. Iz petega bobna so Ljubljančani dobili Armani Jeans Milano, kjer je sezono končal Sani Bečirovič.

Tekmovanje se bo začelo 20. oktobra, prvi del pa bo trajal do 23. decembra. Iz vsake skupine se v nadaljnje tekmovanje uvrstijo po štiri ekipe. Olimpija bo vse domače tekme igrala v novi dvorani v Stožicah.

"Čaka nas velikanski izziv in smelo gospodarjenje"
Janez Rajgelj
, direktor Uniona Olimpije: "Union Olimpija se je letos prvič znašla v zadnji jakostni skupini pred žrebom. Posledično lahka skupina zato ni bila možna. Z nasprotniki smo zadovoljni, saj gre za dva evropska velikana in večkratna evropska prvaka Panathinaikos in CSKA, Valencia je prvak Evropskega pokala, ostale ekipe pa so močni predstavniki svojih tekmovanj. Veseli me, da bodo evropski velikani nastopili v novi dvorani v Stožicah, kar je na žrebu omenil tudi prvi mož Evrolige Jordi Bertomeu, saj mnoga mesta dvorane gradijo, naša pa je dejansko pred odprtjem in v Barceloni smo tudi uradno naznanili, da se selimo v Stožice. Čaka nas velikanski izziv in iskanje pravih odločitev ter umno in smelo gospodarjenje v okviru naših zmožnosti. V kolikor tega ne bomo strogo izvajali, vemo, kakšne so lahko posledice. Zlasti, če se ozremo na bližnjo preteklost."

Helios in Krka morda celo drug z drugim
Istočasno je potekal tudi žreb pokala EuroChallenge, kjer bosta tekmovala Krka in Helios. Novomeščani so v redni del tekmovanja že uvrščeni (skupina E), tam pa bi se lahko srečali celo z Domžalčani, če bi ti v kvalifikacijah ugnali češki Prostejov. Kvalifikacijski tekmi bosta 29. septembra in 6. oktobra.

Skupina A: Caja Laboral, Maccabi, Partizan, Asseco Prokom, Žalgiris, kvalifikant

Skupina B: Olympiacos, Real Madrid, Unicaja, Virtus Roma, Brose Baskets (NEM), kvalifikant

Skupina C: Barcelona, Montepaschi Siena, Lietuvos Rytas, Fenerbahče, Cibona, Cholet

Skupina D: CSKA Moskva, Panathinaikos, Valencia, Efes Pilsen, Armani J. Milano, Union Olimpija