Dražen Petrović je bil kapetan druge zlate generacije jugoslovanske košarke. Foto: EPA
Dražen Petrović je bil kapetan druge zlate generacije jugoslovanske košarke. Foto: EPA
Jure Zdovc je v Argentini odigral eno ključnih vlog pri osvojitvi naslova prvaka. Foto: RTV SLO
Toni Kukoč je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja, Dino Radja pa je reprezentanco spodbujal kar na berglah. Foto: RTV SLO
Prvi center reprezentance je bil Vlade Divac. Foto: RTV SLO
Dušan Ivković
Dušan Ivković je "plave" popeljal do tretjega naslova svetovnega prvaka. Foto: epa
Velimir Perasović
V ekipi je bil tudi izjemni ostrostrelec Velimir Perasović. Foto: EPA
Željko Obradović je bil v Argentini še v vlogi igralca. Foto: EPA

Ekipa Jugoslavije (po vrstnem redu številk na dresu, v oklepaju višina, letnica in kraj rojstva):
4 Dražen Petrović (197 cm, 1964, Šibenik)
5 Velimir Perasović (195 cm, 1965, Split)
6 Zoran Čutura (202 cm, 1962, Zagreb)
7 Toni Kukoč (207 cm, 1968, Split)
8 Žarko Paspalj (206 cm, 1966, Pljevlja)
9 Jure Zdovc (195 cm, 1966, Maribor)
10 Željko Obradović (180 cm, 1960, Čačak)
11 Radislav Ćurčić (206 cm, 1965, Čačak)
12 Vlade Divac (213 cm, 1968, Prijepolje)
13 Arijan Komazec (200 cm, 1970, Zadar)
14 Zoran Jovanović (210 cm, 1965, Beograd)
15 Zoran Savić (209 cm, 1966, Zenica)

Selektor: Dušan Ivković (1943, Beograd)


Sovjetska zveza močno oslabljena
Po 40 letih je Argentina, ki ji je pripadla čast organizirati prvo svetovno prvenstvo, ponovno pripravila turnir, a je bila tokrat organizacija na zelo slabi ravni. Jugoslavija je veljala za prvo favoritinjo, saj je na domačem evropskem prvenstvu leto poprej pometla z vso konkurenco. Poleg tega so se že začeli prvi politični premiki v Evropi. V Sovjetski zvezi so narodi želeli samostojnost in tako litovski košarkarji niso igrali za reprezentanco. Predvsem se je poznala odsotnost dveh zvezdnikov Šarunasa Marčulionisa in Arvidasa Sabonisa. Pomembno vlogo pa sta v izbrani vrsti poprej imela tudi njuna rojaka Rimas Kurtinaitis in Valdemaras Homičius. Kljub temu pa je na selektorskem stolčku sedel Vladas Garstas iz Litve.

NBA-jevci prišli nekoliko pozneje
Jugoslavija je v nasprotju s svojimi večnimi tekmeci v Argentino odpotovala v tako rekoč popolni postavi. Manjkal je le odlični Dino Radja, ki je bil v Zagrebu za Petrovićem najboljši posameznik izbrane vrste. Splitčanu je nastop preprečila poškodba, zamenjal ga je Jovanović. Nekateri Evropejci so se tedaj že podali v NBA in tako so se kapetan Petrović, Divac in Paspalj reprezentanci pridružili ob koncu priprav. V reprezentanci je bil tudi košarkar ljubljanske Olimpije Ćurčić.

Poraz s Portorikom hladen tuš, za spodbudo prišel Radja
"Plavi " so prvenstvo pričeli, v skupini A so igrali v Santa Feju, z zmago proti Venezueli (92:84). V drugi tekmi niso imeli težav z Angolo (92:79). Nato pa je prišel šok. Portoriko je v drugem polčasu nadoknadil 17 točk zaostanka in na koncu slavil z 82:75. "Duda" Ivković je že po prvih dveh srečanjih vedel, da v igri nekaj ni v redu. Pred odhodom v prestolnico Buenos Aires, kjer je bil drugi del tekmovanja, se je soigralcem na berglah pridružil Radja. Želel je spodbuditi kolege s svojo navzočnostjo in dokazati, da mu je nastop zares preprečila poškodba. S seboj je imel celo rentgenske posnetke, saj so se pojavila namigovanja, da naj bi spustil prvenstvo zaradi nejasnega klubskega statusa.
V drugem delu so se ponovno oblikovale skupine. Jugoslavija je najprej brez težav ugnala Brazilijo (105:86), sledila je lahka zmaga proti vseeno močni Sovjetski zvezi (100:77) in za konec še v ponovitvi zagrebškega finala EP-ja proti Grčiji (77:67). Ivkovićevi varovanci so se pobrali po porazu s Portorikom in so znova veljali za prve favorite.
V polfinalu z največjimi tekmeci za naslov
V polfinalu se je obetala prava poslastica. Jugoslavijo so pričakale ZDA s trenerjem Mikom Krzyzewskim in s poznejšima NBA-zvezdnikoma Alonzom Mourningom in Kennyjem Andersonom. Nezaustavljiv je bil Petrović, ki je dosegel 31 točk, blestel pa je predvsem pri metih izza črte. "Plavi " so na koncu zmagali z 99:91. ZDA so osvojile tretje mesto.

Lahka zmaga za naslov prvaka
Veliki finale so Jugoslovani silovito začeli in si hitro priigrali dvomestno prednost. Polčas so dobili z 52:34. Visoko razliko so do konca tekme brez težav zadržali (92:75). Najboljši strelec finala je bil Dražen z 20 točkami, Paspalj jih je vpisal 16, Kukoč, ki je bil izbran za najboljšega posameznika prvenstva, jih je dosegel 14, Zdovc pa 13. Za podprvake jih je največ, 15, prispeval ukrajinski NBA-jevec Aleksander Volkov.

Končni vrstni red:
1. Jugoslavija
2. Sovjetska zveza
3. ZDA
4. Portoriko
5. Brazilija
6. Grčija
7. Avstralija
8. Argentina
9. Italija
10. Španija
11. Venezuela
12. Kanada
13. Angola
14. Kitajska
15. Južna Koreja
16. Egipt