Samo Udrih ni s  Cibono podaljšal pogodbe. Foto: EPA
Samo Udrih ni s Cibono podaljšal pogodbe. Foto: EPA
Samo Udrih
Na Poljskem je Samo Udrih igral na prvem velikem tekmovanju. Foto: MMC RTV SLO
Samo Udrih
Samo Udrih upa, da bo reprezentanca pomagala rešiti klubsko situacijo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci klonili v zadnjih sekundah

Samo je na lanske evropskem prvenstvu dostojno nosil dres slovenske reprezentance. Kljub uspešnim igram na Poljskem pa 30-letni branilec ni uspel najti novega kluba. Tako se je vrnil na domačo Polzelo. Po polovici sezone je Šempetrčan le dobil ponudbo in preselil se je v Zagreb k Ciboni. Z "volkovi" je osvojil naslov hrvaškega prvaka, uvrstili pa so se tudi v finale Lige NLB, kjer jih je premagala Partizan z neverjetno trojko Dušana Kecmana. Samo in soigralci so potrebovali tudi po teden dni, da so "prišli k sebi".

Svoje mnenje o odhodu Bena Udriha lahko izrazite v MMC-jevi anketi.

Starejši izmed bratov Udrih zatrjuje, da bo pomlajeni reprezentanci poskušal pomagati po svojih najboljših močeh in bo dal vse od sebe ter poskušal izpolniti, kar mu bo naročil selektor Memi Bečirovič.


Kako ste zadovoljni s sezono pri Ciboni?
Osebno moram reči, da sem kar zadovoljen. Začela se je katastrofalno. Nisem našel kluba. Imel sem še pogodbo z Estudiantesom, ki sem jo prekinil V pravem času sem nato le dobil ponudbo pri Ciboni. Sicer šele januarja. Če potegnem črto, je bila sezona dokaj uspešna, z izjemno Lige NLB, kjer smo izgubili s Partizanom. Izgubili smo tudi pokal, a smo nato le dali "pikico" na i z naslovom državnega prvaka. Kar se individualnih predstav tiče, mislim, da bi bilo lahko veliko bolje, a sem vseeno zadovoljen.
Omenili ste tekmo s Partizanom. Je bilo razočaranje po tisti šokantni trojki veliko?
Definitivno. Razočaranje je bilo zares veliko. Nekateri igralci smo potrebovali tudi od sedem do osem dni, da smo dobili nazaj motivacijo in da smo šli lahko ponovno na trening. Bilo je težko.

Kako za naprej? Ostajate pri Ciboni?
Ne, ko se je sezona končala, je bila opcija, da ostanem. Potem so se zgodile spremembe. Prišel je nov trener in enostavno ne vem, kakšna je situacija. Trenutno sem še "free agent".

Verjetno pa bi radi klub dobili še pred prvenstvom?
Vsekakor. Upam, da bom pred prvenstvom že imel klub. Če pa ne, pa upam, da mi bo reprezentanca pomagala, da najdem dober klub.

Kaj lahko rečete o slovenski skupini?
Američani so definitivno favoriti. Brazilci so zelo neugodni. Igrajo nekoliko drugačno košarko, kot se jo igra v Evropi in bo tekma z njimi zelo težka. Hrvatov ne bom posebej izpostavljal. Mislim, da bo srečanje znova "na nož". Tekmi s Tunizijo in Iranom pa moraš dobiti. Nobeno srečanje ni lahko. Ne morem zdaj kar reči, to bomo zmagali. Tudi v te dve tekmi moramo iti sto odstotno. Sta pa na papirju zagotovo to najslabša nasprotnika.

Ste po sezoni imeli dovolj časa za počitek?
Ne, v bistvu res ne. Sezona se je končala šele 15. junija. Takoj sem šel na dopust. S punco sva šla v ZDA. Vrnil sem se šele par dni pred pripravami. Sem šel nekajkrat teči, ampak je to tudi vse.

Koga vidite kot pravega vodjo te ekipe? Je to morda Jaka Lakovič kot kapetan?
"Jale" je eden izmed vodij, je kapetan in že zelo dolgo v reprezentanci, že pravi simbol te. Pričakujem, pa ne zato, ker je moj brat, da bo letos Beno nosil največje breme. Upam, da pokaže iz kakšnega testa je. Na velikih tekmovanjih že dolgo ni pokazal, da je "prva liga".

Kje vidite vašo vlogo?
Pomagala bom reprezentanc, tako kot sem lani. Naredil bom, kar bo selektor od mene pričakoval, tako v obrambi kot v napadu. Bom dal od sebe, kar bo potrebno. Vem, da so tu nekateri igralci pred mano, ampak bom pomagal po najboljših močeh.

Po debiju na evropskem prvenstvu je pred vami še prvo svetovno. Ste zadovoljni z napredkom v zadnjih dveh sezonah?
Ja, kar se tiče reprezentance definitivno. Upam, da se bo to še na klubski strani spremenilo, da bom lahko šele glede tega rekel, da sem zadovoljen. Z reprezentanco pa vsekakor.

Slovenci klonili v zadnjih sekundah