Kerem Tunceri je Turke popeljal v finale svetovnega prvenstva, kjer bodo tekmeci košarkarji ZDA. Foto: EPA
Kerem Tunceri je Turke popeljal v finale svetovnega prvenstva, kjer bodo tekmeci košarkarji ZDA. Foto: EPA
Turki so na letošnjem prvenstvu tekme že v prvem polčasu odločali v svojo korist, njihovo moč je v četrtfinalu občutila tudi Slovenija. Toda v polfinalu je Srbija omrtvila njihovo igro in samo veliki sreči se lahko zahvalijo, da so se izvlekli. Foto: EPA
Nenad Krstić
Nenad Krstić je Mednarodno košarkarsko zvezo pozval, naj se vpraša, kaj se je dogajalo v zadnji četrtini. Njegova peta osebna napaka je bila vsekakor zelo dvomljiva ... Foto: EPA

Na svetovnem prvenstvu je Turčija v nepozabni tekmi Srbijo premagala s 83:82 in se uvrstila v finale. Odločilni koš je pol sekunde pred koncem s polaganjem dosegel Kerem Tunceri, potem ko je srbska obramba pozabila nanj. "To ni bil noben taktični načrt, to je bila samo sreča. Srečno smo se izvlekli, saj so Srbi igrali bolje," je priznal turški selektor Bogdan Tanjević.

V carigrajskem kotlu našel pot do obroča
Še dolgo bodo ljubitelji košarke razpravljali, zakaj so Srbi dopustili, da se Tunceri sprehodi pod koš. Novi turški junak je odločilni trenutek videl takole: "Imel sem prostor za polaganje in ga izkoristil. V zadnjih sekundah ne veš, kaj se dogaja okrog tebe, nič ne vidiš, nič ne slišiš. Borili smo se do konca in bili nagrajeni, izgubljali smo, vendar se vrnili. Dvoboj je bil fascinanten!"

Sodniki na strani Turčije
Srbska reprezentanca se ni mogla sprijazniti z dvomljivimi sodniškimi odločitvami. Najočitneje so se na stran gostiteljev prvenstva postavili na koncu - Nenadu Krstiću so zelo dvomljivo dosodili prekršek nad Erdenom, v naslednjem napadu pa koš Novice Veličkovića za vodstvo 82:81 niso "nagradili" še z enim prostim metom, čeprav je bil nad njim storjen prekršek.

Sreča obrnila hrbet
Selektor Srbije Dušan Ivković je spet odlično pripravil svojo ekipo in tekmecu ni dopustil, da se razigra. Toda na koncu je zmanjkalo nekaj izkušenj in zlasti sreče: "Ko smo prišli na osem točk prednosti, sem s skrajnimi napori miril igralce. Izgubili smo koncentracijo, na koncu nam je sreča obrnila hrbet. Zadnji točki smo prejeli slučajno. Pričakovali smo, da bo šla žoga do Turkogluja, kar se je tudi zgodilo. A žogo je izgubil in je srečno prišla do Tuncerija."

Umazani triki
Ivković sodnikov ni omenjal, saj je najbrž dobro vedel, na katero stran se bodo postavili pred 17 tisoč glasnimi navijači sredi Carigrada. Toda ko so pred novinarje stopili igralci, je kar vrelo iz njih in nekateri so komaj zadrževali solze. "To je najtežji poraz v moji karieri. Mi ga udarimo po roki, on se drži za oko," je umazane trike (v tem primeru centra Asika) opisal Novica Veličković.

Srbi hitro v bonusu
Nenad Krstić se je jezil zaradi številnih dosojenih osebnih napak, zaradi česar je bila Srbija v zadnji četrtini hitro v bonusu, s čimer je tekmec ob osebni napaki izvajal proste mete. "Vem, da je neumno govoriti o sodnikih, toda ... Jaz sem dobil pet osebnih, Kosta Perović štiri, Novica Veličković štiri. Vse te osebne so bile sankcionirane s prostima metoma. Naj se tudi Fiba vpraša, kaj se je dogajalo!"