Goran Jagodnik je v svoji karieri zamenjal številne klube, za prihodnjo sezono še nima angažmaja. Foto: MMC RTV SLO
Goran Jagodnik je v svoji karieri zamenjal številne klube, za prihodnjo sezono še nima angažmaja. Foto: MMC RTV SLO

Pravim mu vojak, ker mu ukažeš deset šprintov, on jih bo 12. Lahko je zgled vsem.

O Jaki Lakoviču
Jaka Klobučar, Primož Brezec, Goran Jagodnik
V reprezentanci s klopi vedno spodbuja igralce. Foto: Reuters
Iz pogovora z Goranom Jagodnikom
Košarkarji začeli priprave na SP

36-letni krilni košarkar je na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (2007 in 2009) predstavljal dobrodošlo osvežitev s klopi in koristno menjavo nekoliko bolj obremenjenim igralcem. Njegovi odliki sta odločnost in borbenost, pa tudi skrb za dobro vzdušje. Tega je bilo sicer sila malo v finalu srbskega prvenstva, kjer se je Jagodnik s Hemofarmom dobesedno boril proti Partizanu. "Škoda, da pride do tega, tisto kar se je dogajalo že leta prej, je enkrat moralo priti na plan," je bil njegov komentar ob začetku reprezentančnih priprav.

Sprva niste bili napovedani, da boste prišli na zbor v Ljubljano, kako, da ste spremenili odločitev?
Papirjev za registracijo na Fibo nisem podpisal. Klicali so me, da sem to moral oddati.

Kako se podajate na tole reprezentančno akcijo? Kaj pričakujete od nje?
Kot vsako leto: da se bomo dobro pripravili in naredili odmeven rezultat. Mislim, da imamo dobro ekipo z nekaj spremembami. Z nekim vzdušjem, ki smo ga imeli lani, s pristopom in tudi podporo s tribun upam, da nam bo uspelo. Imamo skupino, ki je atraktivna. Borili se bomo za drugo mesto s Hrvati in z Brazilci. Upam, da se bomo izognili Argentini in Srbiji v izločilnih bojih.

Ob koncu Zdovčevega mandata in z nastopom nekdanjega reprezentančnega direktorja Maria Kraljeviča v medijih ste tudi vi izrazili dvom o tem, kdo se bo še odzval na vabilo. Kako ste vi zadovoljni z izborom?
Manjkajo oba Lorbka in Smodiš, ki je bil lani z nami, vendar zaradi okoliščin zelo malo odigral. Verjamem, da bi bil tukaj, če bi bil zdrav. Škoda, ker sta to vrhunska igralca in dva nosilca te reprezentance. Smo pa zato na drugih položajih močnejši, velik del odgovornosti bo zdaj padel na branilce. Vedno se nekdo dvigne, ko nekoga ni.

Kaj pravite na izbor Memija Bečiroviča za selektorja?
Vsak ima pravico dobiti priložnost. Takšna je politika. Zdovc ni hotel več, Bečirovič je bil že lani kandidat, tako da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo tudi on prevzel reprezentanco. On je dokazal, da je v klubu sposoben delati dobro, verjamem, da tudi v reprezentanci. Saj se enako trenira, je pa tekmovanje malo drugačno. Vsak ima svojo vizijo, mi smo tisti, ki bomo igrali. On bo dal svoje ideje, mi jih bomo morali sprejeti.

Kaj bi lahko rekli o kapetanu Jaki Lakoviču?
Jaz se ga spomnim že s evropskega prvenstva v Turčiji leta 2001, ko je on prvič prišel v reprezentanco. Od takrat je stalni član. Dokazal je, da je igralec za velike klube, za velike tekme. Kar nekaj tekem je odločil. On je evropski prvak in devet, deset let nosilec reprezentance. V vseh teh letih je v svojih klubih eden glavnih igralcev, letos v Barceloni, tudi zaradi iztrošenosti po EP-ju na Poljskem, ni odigral takšne sezone, kot je sposoben. Mislim, da je sicer napredoval v šalah, je eden glavnih šaljivcev. Pošten fant, ni kaj, predan košarki. Vidi se, da že osem, devet let igra v tujini. Tudi to, ko se družiš z ljudmi z vsega sveta, te naredi boljšega človeka. Nimam nobene pripombe čez njega. Pravim mu vojak, ker mu ukažeš deset šprintov, jih bo on 12. Lahko je zgled vsem.

Boste tudi letos vi najbolj skrbeli za vzdušje v reprezentanci?
Nekaj mladih fantov je tu, verjamem, da so tudi oni dobro podkovani v tem pogledu. Vzdušje bo spet dobro, saj je okostje isto. Nekaj je novih fantov, vendar mislim, da ne bo težav.

Klubska sezona je za vami, tudi z nekaj iskricami v finalu med Hemofarmom in Partizanom. Nekaj ste jih tudi vi povzročili. Vaš komentar?
Na koncu je izpadlo "zelo grdo". Je bilo pa le vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo, ker je vsaka tekma med tema ekipama na robu incidenta. Svoje naredijo še utrujenost, pomembnost finala in vse. Na koncu se zgodi tisto, kar se ne bi smelo zgoditi. Je pa res, da ni bilo lepo videti. Bolj ali manj smo se samo prerivali, ni bilo nekih udarcev, morda je Vesely dobil "eno pošteno", drugo je bilo pa vse bolj amatersko. Videlo se je, da se nobeden ne zna tepsti, da smo se bolj prerivali. Škoda, da pride do tega, tisto, kar se je dogajalo že leta prej, je enkrat moralo priti na plan.

Kakšne so vaše klubske ambicije v prihodnje? Najvišja raven, toda kaj to pomeni?
Jaz sem malo hendikepiran s tem EMŠO-m, vsak, ki kupuje, pogleda leta. Verjamem, da si bom z igrami v pripravljalnem delu našel nekaj, kar me bo zadovoljilo.

Pravim mu vojak, ker mu ukažeš deset šprintov, on jih bo 12. Lahko je zgled vsem.

O Jaki Lakoviču
Iz pogovora z Goranom Jagodnikom
Košarkarji začeli priprave na SP