Jasno je, da se je z odhodom Jureta Zdovca, morda celo še pred njim, končala tudi direktorska vloga Marijana Kraljeviča, ki je bil za projekt Poljska 2009 med najbolj zaslužnimi za po imenih najbolj zvenečo slovensko reprezentanco v zadnjih letih. Kakšnih nepredvidvljivih odpovedi ni bilo ... Foto: MMC RTV SLO
Jasno je, da se je z odhodom Jureta Zdovca, morda celo še pred njim, končala tudi direktorska vloga Marijana Kraljeviča, ki je bil za projekt Poljska 2009 med najbolj zaslužnimi za po imenih najbolj zvenečo slovensko reprezentanco v zadnjih letih. Kakšnih nepredvidvljivih odpovedi ni bilo ... Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc
Jure Zdovc in Marijan Kraljevič imata v košarkarskem smislu zagotovo veliko skupnih pogledov in mnenj. Foto: MMC RTV SLO

Mislim, da ni prav, da se po tistem našem uspehu, tisti "pozitivni zgodbi", nihče ne oglaša. Ne vidim razloga, zakaj se to ne bi nadgrajevalo. Ampak oni imajo očitno neke svoje interese, ki meni niso jasni.

Memi Bečirovič
Vroč favorit za naslednika Jureta Zdovca na selektorskem stolčku je Memi Bečirovič. Na KZS-ju bodo jutri razrešili dileme. Foto: MMC RTV SLO

Za celoten štab, šest ljudi, sem iskal 24.000 evrov neto. Tega mi niso odobrili. Rekli so, da je gospodarski položaj slab. Dali so mi 20.000 evrov bruto. To je smešno! Da bi uspela sestaviti ekipo in privabila kondicijskega trenerja Nikolića ter tega Grka (Dedasa, op. a.), ki ga je imel Jure v mislih, sva se z Juretom odpovedala honorarju in ga namenila njim.

Matjaž Smodiš
Bo Matjaž Smodiš kot kapetan reprezentanco vodil tudi na SP-ju? Foto: MMC RTV SLO

"Naravna selekcija" je na koncu pokazala svoje. Vsak je nekaj dodal v ta mozaik. Smodiš s svojo osebnostjo in karizmo, ki je nenadomestljiva. Golemac, ki na parketu na trenutke mnogim ni bil všeč, vendar je bil duša te ekipe. Dvigoval je vse te fante, ko so bili utrujeni in niso imeli svojega dneva. "Breza" s svojimi komentarji ...

Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je košarkar, okoli katerega bi moral tudi novi selektor graditi reprezentanco. Foto: EPA

S košarkarji imam še vedno kontakt, ampak se o tem ne pogovarjamo. Jaz sem izklučen iz tega. Imamo druge teme, saj se poznamo 15, 20 let. Jim pa ne gre v glavo, zakaj prihaja do tega oz. so šokirani.

Slovenski košarkarji so septembra s svojimi igrami in uspehi poskrbeli za pravo evforijo, ki pa je je iz dneva v dan vse manj. Foto: EPA

Mislim, da je to izgovor, da se temu na lep način izogne. Pred prvenstvom sem pritiskal na Avanza, da se podpiše z Juretom za več let. Po tekmi s Hrvaško v četrtfinalu EP-ja sem to ponovil. Ni bilo nobenega odgovora. Zakaj? Ne vem. Mislim, da je tu glavni razlog: zahtevamo vrhunski rezultat, imamo vrhunske igralce, nočemo pa plačati trenerja. Ne glede na to, za kakšen znesek gre. Vsaj nekaj bi morali ponudi. Če se primerjamo s takšnimi reprezentancami, kot so Španija, Srbija itn., lahko rečem, da ima "Duda" Ivković 250.000 evrov brez strokovnega štaba. Vujošević ima na črnogorski klopi 150.000 evrov. Ne vidim razloga, zakaj ne bi bil tega deležen Jure in imel profesionalno pogodbo kot povsod.

Marijan Kraljevič in Matej Avanzo
Marijan Kraljevič je prst uperil na vrh Košarkarske zveze Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Nekoliko najbrž zaradi tega, da "izlije" dušo, predvsem pa v poduk, na kakšnih temeljih je košarkarska reprezentanca na Poljskem dosegla največji uspeh v zgodovini. Da ne bo pomote: priprave so bile vrhunsko organizirane, vodja reprezentanc Matej Avanzo pa je še pred začetkom prvenstva poudaril tudi dobrodelnost nekaterih sodelavcev. Klub temu je nekdanji dolgoletni reprezentančni center postregel z nekaterimi presenetljivimi podatki: med drugim sta s selektorjem Juretom Zdovcem svoje delo opravljala brezplačno. Svojemu deležu od 20.000 evrov bruto, kolikor je bilo namenjenih celotnemu šestčlanskemu (!) strokovnemu štabu, sta se odpovedala v korist drugih.

Kraljeviču je od navdušenja, ki smo ga pri njem videli ob začetku priprav 24. julija na Rogli, ostalo bore malo oz. nič: "Težko je bilo po toliko letih 'negativizma' to reprezentanco postaviti, in da se zdaj, ko smo naredili en uspeh, to konča, mi enostavno ni logično. Sem žalosten, ker ne gre tja, kamor smo si vsi želeli." Kam si želi Košarkarska zveza Slovenije, bo jasno že jutri, ko bo predstavila novo strokovno vodstvo reprezentance, s katerim bo nastopila na svetovnem prvenstvu v Turčiji prihodnje leto. Le ugibamo lahko, koliko igralcev iz letošnje postave se bo tudi takrat odzvalo na reprezentančni klic ...

Slovenska reprezentanca se je lani v tem času že sestavljala z obiski pri posameznih košarkarjih. Kako je s tem letos?
Ne vem, kaj se dogaja. Moram povedati, da nisem imel zadnje tri mesece prav nobenega stika z vodstvom reprezentance oz. sem se samo enkrat po telefonu pogovarjal z Matejem Avanzom, a je šlo za zasebne stvari. V medijih sem bral o Juretu (Zdovcu, op. a.) in špekulacijah o novih trenerjih. Nimam pojma.

Ste vi še vedno direktor reprezentance ali ne?
Uradno me ni nihče odslovil, niti me ni nihče klical. Lani me je Iztok Rems ob zbiranju reprezentance povabil na pogovor in sva govorila, kdo bi bil za to reprezentanco najbolj kompetenten. Jaz sem imel v mislih Jureta, tudi on se je s tem strinjal. Jure je bil na koncu selektor, mene pa so "postavili" za športnega direktorja. Če zdaj pogledamo, pa gremo v obratnem vrstnem redu. Mene kot športnega direktorja nihče ni nič vprašal. Mogoče se strinjam z novim selektorjem ali pa ne oz. sploh ne vem, kdo bo. Ampak to ni moja stvar, kar pomeni, da so me samodejno "dali ven".

Zakaj Zdovca ni več na selektorskem stolčku po vašem mnenju? Zakaj ni več te trenerske ekipe?
Zakaj ni mene zraven, zakaj nihče ni klical, kolikor vidim, niti Mahoriča niti Aliloviča? Odgovor boste morali iskati nekje drugje. Mislim, da ni prav, da se po tistem našem uspehu, tisti "pozitivni zgodbi", nihče ne oglaša. Ne vidim razloga, zakaj se to ne bi nadgrajevalo. Ampak oni imajo očitno neke svoje interese, ki meni niso jasni.

Z Zdovcem sta postavila model vrhunskega strokovnega vodstva članske reprezentance, ki bi se lahko obdržal tudi v prihodnje. Morda tudi brez vaju ... Zakaj ga ne more biti več? Res ni več poleg Mahoriča niti Aliloviča niti kondicijskega trenerja Nikolića?
Ne morem vam odgovoriti, ker nimam nobene podlage. Zdaj se nekaj z imeni obrača. Videl sem intervju s Tomom (Mahoričem, op. a.), tudi njega nihče ni poklical. Meni bi se zdelo logično, da bi, če je že Jure odpovedal, njega povabili na pogovor. Je dober trener, bil je zdraven in pozna to ekipo. Po neki hierarhiji bi se moralo njega vprašati kot prvega pomočnika.

Po kakšnem dogovoru oz. s kakšnimi pogodbami je vse skupaj potekalo?
Rems, za to sem se mu tudi javno zahvalil, me je lani oktobra povabil zraven. Bil sem počaščen. Šlo je samo za ustni dogovor. Jaz osebno za vse te štiri mesece nisem prejel nobenega nadomestila. Ko sva z Juretom sestavljala to ekipo, je bilo zelo težko, ker nismo imeli nobenih sredstev. Ne bi rad izpostavljal, da je finančna zgodba v ospredju, ampak vse smo oddelali zaradi časti. Kot gospod Šešok rad poudari, reprezentanca ni vir zaslužka. Mi smo to častno oddelali.

Kaj to pomeni?
"Nula". Zastonj. V celoti.

Vsi?
Jaz in Jure sva delala povsem zastonj. Odgovorno trdim, da je edina stvar, ki sem jo prejel, 1.600 evrov nagrade za četrto mesto. Vsi smo dobili po 1.600 evrov, ostalo je bilo zastonj.

Kar se tiče celotnega strokovnega kadra?
Za celoten štab, šest ljudi, sem iskal 24.000 evrov neto. Tega mi niso odobrili. Rekli so, da je gospodarski položaj slab. Dali so mi 20.000 evrov bruto. To je smešno! Da bi uspela sestaviti ekipo in privabila kondicijskega trenerja Nikolića ter tega Grka (Dedasa, op. a.), ki ga je imel Jure v mislih, sva se z Juretom odpovedala honorarju in ga namenila njim.

Kako se vi spominjate letošnje reprezentančne akcije, pravzaprav najuspešnejše v zgodovini?
Zelo pozitivno. Mislim, da smo dejansko postavili vse tako, kot je treba. Moram poudariti, da je bil sam potek priprav vrhunsko organiziran. Imeli smo vse pogoje. Igralci so bili zelo motivirani. Ustvarilo se je moštvo, in to nas je neslo naprej. Iz tekme v tekmo. Mislim, da nas je bilo lepo gledati. Zakaj tega ni in tudi ne bo, ne vem.

Kako komentirate, da se po takšni evforiji vse v bistvu ruši?
Zame osebno je to razočaranje. Težko je bilo po toliko letih "negativizma" to reprezentanco postaviti. Da se zdaj, ko smo naredili en uspeh, to konča, enostavno ni logično. Sem žalosten, ker ne gre tja, kamor smo si vsi želeli. Zdaj je bil žreb SP-ja. Namesto, da bi se pogovarjali o nasprotnikih, se pogovarjamo o stvareh, ki niso všeč niti meni niti javnosti ne bodo. Ampak tako je bilo. Zakaj? Ne vem.

Vi pa z zvezo sami niste stopili v stik?
Ne vidim razloga, da bi. Če sem bil zastonj, me nič ne veže. Če sem nekomu naredil "posel" in obljubljeno od začetka do konca izpolnil, lahko pričakujem le zahvalo oz. da se ta pozitivna zgodba nadaljuje.

Kako je bilo na pripravah za EP? Kdo je bil pomemben člen? Smodiš kot kapetan? Kdo je najbolj pripomogel k vzdušju?
Mislim, da vsak posameznik. Ekipa je bila tako izbrana. "Naravna selekcija" je na koncu pokazala svoje. Vsak je nekaj dodal v ta mozaik. Smodiš s svojo osebnostjo in karizmo, ki je nenadomestljiva. Golemac, ki na parketu na trenutke mnogim ni bil všeč, vendar je bil duša te ekipe. Dvigoval je vse te fante, ko so bili utrujeni in nismo imeli svojega dneva. "Breza" s svojimi komentarji itn. Enostavno je prevladalo moštvo. Tudi zunaj igrišče smo se pogovarjali o košarki, kar je zelo pomembno. Iz dneva v dan smo rasli. Žal mi je le kolajne ...

Kaj je bilo s Sašo Vujačičem? Kako po nekaj mesecih komentirate njegov odhod, nekatere stvari so očitno ostale nerazčiščene ...
Resnica je nekje vmes. Saša je prišel poškodovan in ni bil 100-odstoten. Verjeli smo, da bomo z njim dobili dodano vrednost, ki je pri njem nesporna. Moral jo je dokazati. Bil je dober v NBA-ju, kjer se igra druga košarka. Fantje ga konec koncev ne poznajo. Mora si pridobiti zaupanje, tu je največ manjkalo na njegovi strani. Motiv je gotovo imel, vendar neke fleksibilnosti ... Žal mi je. Imeli bi dejansko enega igralca več.

Ni bilo pa nobenih iskric med njim in ostalim delom moštva?
Ne. Tisto, kar je bilo pisano pred Mariborom, so bila samo namigovanja, ki nimajo zveze z ničemer.

Kar se SP-ja tiče, očitno ne veste veliko, ker vas ne kontaktirajo, ampak, ali je res, da je Beno Udrih že odpovedal nastop na SP-ju? Kakšna ekipa se bo sestavila?
Ne vem. To prepuščam ljudem, ki zdaj vodijo to. Nimam nobenega vpogleda v to. S košarkarji imam še vedno kontakt, ampak se o tem ne pogovarjamo. Jaz sem izključen iz tega. Imamo druge teme, saj se poznamo 15, 20 let. Jim pa ne gre v glavo, zakaj prihaja do tega oz. so šokirani.

Lahko rečemo, da se je z Zdovčevo končala tudi vaša zgodba?
Povedal sem, kako je od lanskega leta vse skupaj potekalo. Če sem športni direktor, jaz nekako izbiram trenerja. Zahtevam tega in tega, ker je to moj izbor. Zdaj pa nimam nobenega vpliva oz. nič ne vem. Oni gredo pa v obratni smeri: izbrali bodo selektorja in potem športnega direktorja. Pojma nimam ...

Bi potem prišli zraven?
Mislim, da ne. Preveč grenkobe je prisotne. Že to, da se mi ni nihče oglasil v teh mesecih, se mi ne zdi korektno. Če nisi od začetka zraven z glavo in srcem, tukaj nimaš kaj iskati.

Je bil edini razlog Zdovčevega odstopa dejstvo, da ne more hkrati voditi še Uniona Olimpije?
Mislim, da je to izgovor, da se temu na lep način izogne. Pred prvenstvom sem pritiskal na Avanza, da se podpiše z Juretom za več let. Po tekmi s Hrvaško v četrtfinalu EP-ja sem to ponovil. Ni bilo nobenega odgovora. Zakaj? Ne vem. Mislim, da je tu glavni razlog: zahtevamo vrhunski rezultat, imamo vrhunske igralce, nočemo pa plačati trenerja. Ne glede na to, za kakšen znesek gre. Vsaj nekaj mu je treba ponuditi. Če se primerjamo s takšnimi reprezentancami, kot so Španija, Srbija, itn., lahko rečem, da ima "Duda" Ivković 250.000 evrov brez strokovnega štaba. Vujošević ima na črnogorski klopi 150.000 evrov. Ne vidim razloga, zakaj ne bi bil tega deležen Jure in imel profesionalno pogodbo kot povsod.

Če bi mu bila ponujena profesionalna pogodba, bi Zdovc ostal zraven?
Zagotovo bi imel KZS v izhodišču več možnosti kot zdaj. To je moje mnenje. Lahko naštevam naprej: Litovec v grški reprezentanci je plačan 550.000, Španec pol milijona, Jure pa dela zastonj. Zakaj?

Kako je bilo s košarkarji?
Nič. Dobili so nagrade za četrto mesto. Imeli smo dnevnice, ki so se jim nekateri odpovedali v dobrodelne namene. Denar ni glavni razlog, vendar se pri njem vse začne in konča. Če je bilo teh 24.000 evrov preveč za strokovni štab, potem se sprašujem, kako in kaj naprej. Lahko pa rečem, da imajo zveze znotraj naše države profesionalce. Igralci so podpisani in plačani glede na dosežke. Naši igralci, razen zavarovanja, ki ga imajo ...

Kakšna je verjetnost, da na SP-ju nastopimo s podobno reprezentanco kot na Poljskem?
Ne vem. S fanti bi se moral o tem pogovarjati. S tistimi, s katerimi smo si blizu, se slišimo, z ostalimi ne.

Vendar ste najbrž kakšne odzive vseeno dobili?
Vprašali so me, kaj bo z mano. Čudno se jim zdi vse skupaj. Najbolj blago rečeno je žalostno.

Mislim, da ni prav, da se po tistem našem uspehu, tisti "pozitivni zgodbi", nihče ne oglaša. Ne vidim razloga, zakaj se to ne bi nadgrajevalo. Ampak oni imajo očitno neke svoje interese, ki meni niso jasni.

Za celoten štab, šest ljudi, sem iskal 24.000 evrov neto. Tega mi niso odobrili. Rekli so, da je gospodarski položaj slab. Dali so mi 20.000 evrov bruto. To je smešno! Da bi uspela sestaviti ekipo in privabila kondicijskega trenerja Nikolića ter tega Grka (Dedasa, op. a.), ki ga je imel Jure v mislih, sva se z Juretom odpovedala honorarju in ga namenila njim.

"Naravna selekcija" je na koncu pokazala svoje. Vsak je nekaj dodal v ta mozaik. Smodiš s svojo osebnostjo in karizmo, ki je nenadomestljiva. Golemac, ki na parketu na trenutke mnogim ni bil všeč, vendar je bil duša te ekipe. Dvigoval je vse te fante, ko so bili utrujeni in niso imeli svojega dneva. "Breza" s svojimi komentarji ...

S košarkarji imam še vedno kontakt, ampak se o tem ne pogovarjamo. Jaz sem izklučen iz tega. Imamo druge teme, saj se poznamo 15, 20 let. Jim pa ne gre v glavo, zakaj prihaja do tega oz. so šokirani.

Mislim, da je to izgovor, da se temu na lep način izogne. Pred prvenstvom sem pritiskal na Avanza, da se podpiše z Juretom za več let. Po tekmi s Hrvaško v četrtfinalu EP-ja sem to ponovil. Ni bilo nobenega odgovora. Zakaj? Ne vem. Mislim, da je tu glavni razlog: zahtevamo vrhunski rezultat, imamo vrhunske igralce, nočemo pa plačati trenerja. Ne glede na to, za kakšen znesek gre. Vsaj nekaj bi morali ponudi. Če se primerjamo s takšnimi reprezentancami, kot so Španija, Srbija itn., lahko rečem, da ima "Duda" Ivković 250.000 evrov brez strokovnega štaba. Vujošević ima na črnogorski klopi 150.000 evrov. Ne vidim razloga, zakaj ne bi bil tega deležen Jure in imel profesionalno pogodbo kot povsod.