Dino Murič se bo poskušal v reprezentanci čim več naučiti. Foto: MMC RTV SLO
Dino Murič se bo poskušal v reprezentanci čim več naučiti. Foto: MMC RTV SLO
Dino Murič
Z Gimnazijo Šentvid je dvakrat postal prvak ŠKL-ja. Foto: MMC RTV SLO
Dino Murič
Z dobrimi igrami v dresu Parkljev si je Dino Murič prislužil vpoklic v izbrano vrsto. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Dražen Petrović
Dražen Petrović je Dinov košarkarski idol. Foto: EPA

"To je velika čast za vsakega mladega igralca. Je neko potrdilo, da sem dobro delal. Poleg tega pa še velika motivacija za naprej, za nadaljnje delo," je bil ob vpoklicu na priprave presrečen 20-letni Ljubljančan, ki je z Zoranom Dragičem glavni up slovenske košarke za prihodnost. Mlajši izmed bratov Dragič je približno sedem mesecev starejši od Dina.

Slovenski košarkarji so včeraj odpotovali na Kitajsko, kjer jih čaka prvi pripravljalni turnir s prvo tekmo v sredo proti Iranu. Murič bo edino krilo, saj sta Nachbar in Jagodnik ostala v Ljubljani.

Parklji prijetno presenečenje, Murič nosilec igre
199 centimetrov visoki krilni igralec se je izkazal v letošnjem državnem prvenstvu. Za ljubljanske Parklje je odigral 36 tekem in v povprečju dosegal skoraj 11 točk in šest skokov na srečanje. Parklji so se v Ligo Telemach prebili pred sezono iz druge lige in presenetili s končnim petim mestom: "S preteklo sezono sem zelo zadovoljen. Bil sem eden izmed glavnih nosilcev igre. Na koncu smo osvojili peto mesto, kar je dober rezultat, a je bilo nekaj grenkega priokusa, ker se nismo uvrstili v želeni polfinale. Generalno pa je bila sezona zelo uspešna."
Parklji imajo v svoji ekipi kar nekaj obetavnih igralcev. Bežigrajski klub je znan po odličnem delu z mladimi košarkarji, morda je trenutno po tem bolj uspešen le še mestni tekmec Slovan. Dino vso svojo kariero igra pri Parkljih: "Najprej sem treniral nogomet. Bil sem veliko višji od vrstnikov. Parklji, ki so takrat selekcionirali igralce, so me povabili na trening. Z bratom sva se z veseljem odzvala. Ker mi je bilo vse zelo všeč, sem se odločil, da ostanem pri košarki."
Nova bratska naveza v reprezentanci?
Po bratih Udrih in Lorbek sta letos prvič v izbrani vrsti tudi brata Dragič. Morda se v prihodnje omenjenim pridružita še brata Murič, saj tudi leto dni mlajši Edo kaže velik potencial. "Upam in želim si, da bo enkrat tako. Edo dobro napreduje, in če bo še naprej tako trdo delal, lahko enkrat pride tudi v reprezentanco, kar mu seveda tudi sam želim," je o morebitni združitvi moči v reprezentanci dejal starejši Dino.
Skupaj z bratom je Dino igral v reprezentanci mlajših članov, v kateri je bil tudi kapetan, na evropskem prvenstvu na Hrvaškem, od koder se je priključil pripravam članske selekcije. Izbrancem Bečiroviča se je pridružil nekoliko pozneje, tako da je izpustil uvodni del priprav na Rogli. S prilagoditvijo ni imel težav: "Ostali reprezentanti so me dobro sprejeli. Na začetku sem mislil, da bom imel nekoliko težav, saj še nisem bil na tako visokem nivoju, le v mlajših selekcijah. Predstavil sem se vsem in so me takoj vzeli medse kot čisto enakega. Vidi se, da so profesionalci in dobri ljudje."

Lep sprejem za novince
Pred tem je od novih soigralcev igral le z mlajšim od bratov Dragič. Zoran mu je tudi olajšal prihod v ekipo: "Bilo je veliko lažje, ker sva dva povsem novinca. Z Zoranom sva bila tudi skupaj v sobi na Ptuju. Sam sem izpustil prvi del priprav na Rogli. Zoran pa je že bil tam in mi je veliko pomagal. Povedal mi je, kako vse funkcionira. Zaradi njega mi je bilo vse še lažje."

Od priprav z že uveljavljenimi košarkarskimi imeni oba mladeniča veliko pričakujeta. Napredka se nadeja tudi Murič: "Pričakujem, da bom napredoval tako igralsko kot tudi zunaj parketa. Dal bom vse od sebe, da pomagam reprezentanci, kot je v moji moči. Vnesel bom to svojo energijo."

O prihodnosti po prvenstvu
Z dobrimi igrami v izbrani vrsti si lahko na široko odpre vrata v tujino. Trenutno še ni jasno, kje bo Murič igral v prihodnji sezoni: "Za zdaj še ne vem, kje bom igral. Prepustil sem menedžerju stvari. Tudi on mi je svetoval naj se ne obremenjujem. Po pripravah in prvenstvu, če pridem v ekipo, se bomo pogovarjali za naprej. Želim iti korak za korakom. Res pa je, da bi rad kmalu šel stopničko višje. Na višjo raven, da se lahko še bolje razvijam. Nekoč bi rad zaigral v velikem klubu, morda v kakšnem iz španske ali pa italijanske lige."
Dražen velik idol
Dino je nedvomno velik potencial in skupaj z Dragičem tisti, v katerega se najbolj upa za prihodnost. Če bo le delno stopil po poti, oziroma se držal načel svojega idola, košarkarskega genija in Amadeusa Dražena Petrovića, se za prihodnost res ni bati. "Moj košarkarski vzornik je bil vedno Dražen Petrović. Vedno je težil k višjim ciljem. Nikoli ni bil zadovoljen in vedno si je želel več in biti boljši. Zares izjemen košarkar," o geniju iz Šibenika pravi Ljubljančan.