Rašo Nesterović, Goran Dragić, Luka Dončić in Aleksej Nikolić. Foto: BoBo
Rašo Nesterović, Goran Dragić, Luka Dončić in Aleksej Nikolić. Foto: BoBo
Režiser Goran Vojnović v filmu 2017 gledalce popelje v zakulisje evropskega košarkarskega prvenstva, na katerem je slovenska zlata reprezentanca s srčnostjo, vztrajnostjo in prijateljstvom nizala same zmage (v finalu je premagala še Srbijo) in se zapisala v zgodovino.
Režiser Goran Vojnović v filmu 2017 gledalce popelje v zakulisje evropskega košarkarskega prvenstva, na katerem je slovenska zlata reprezentanca s srčnostjo, vztrajnostjo in prijateljstvom nizala same zmage (v finalu je premagala še Srbijo) in se zapisala v zgodovino. "Film 2017 nam še enkrat pokaže, da je življenje bolj neverjetno od fikcije," pravi Vojnović. Foto: BoBo

Privilegij, da si film ogledajo prvi, so imeli že dopoldne otroci (skoraj 4000 jih je videlo film), pozdravil jih je tudi kapetan Goran Dragić. Večerna projekcija, na kateri so bili glavni junaki Carigrada 2017, je bila namenjena širšemu občinstvu.

V Stožice, kjer si je danes film na velikem platnu 21 x 11 metrov ogledalo skoraj 9000 gledalcev, je prišlo osem članov zlate reprezentance, vključno z glavnima zvezdnikoma kapetanom Goranom Dragićem in Luko Dončićem.

Poleg njiju so si v prvih vrstah film ogledali še Vlatko Čančar, Gašper Vidmar, Žiga Dimec, Matic Rebec, Aleksej Nikolić in Saša Zagorac. V Španiji sta ostala Klemen Prepelič in Anthony Randolph, Edo Murić in Jaka Blažič pa sta že odhitela na krajše počitnice, saj reprezentanco čez nekaj tednov čakajo novi izzivi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

"V tem scenariju je toliko zgodb, da je bilo kar težko vse spraviti v en film. Košarkarji so naredili začetniško napako, preveč so želeli povedati naenkrat," je v šali povedal režiser filma 2017 Goran Vojnović. Film, dolg 113 minut, je nastal v sodelovanju produkcijske hiše December in Košarkarske zveze Slovenije (KZS) ter s podporo Slovenskega filmskega centra.

Dončić: S takšnimi navijači je ogled filma nekaj posebnega

Dokumentarni film obnavlja zgodbo z EP-ja v Carigradu z besedami vseh dvanajstih igralcev, selektorja in njegovega trenerskega štaba ter vodstva reprezentance. Povzemajo jo tako, kot so jo doživljali sami, zato je precej drugačna od tiste, ki jo poznajo navijači, velikokrat pa bolj kot besede govorijo čustva.

Naslov evropskih prvakov v košarki iz leta 2017 je nedvomno največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa, ki je za mnoge prišel nenadejano. Doseglo ga je namreč moštvo s številnimi neznankami. Od mladega osemnajstletnega upa, ki je prvič oblekel reprezentančni dres, do novega selektorja.

Tudi Dragić in Dončić na premieri filma o evropskih prvakih
Premiera Vojnovićevega filma 2017 v Stožicah