Jakob Čebašek. Foto: www.alesfevzer.com
Jakob Čebašek. Foto: www.alesfevzer.com

Kot so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije, si je Luka Ščuka na četrtkovi polfinalni tekmi pokala Spar proti Heliosu po nerodnem padcu zlomil roko in bo s parketa odsoten najmanj pet tednov, Jurij Macura pa je moral odpovedati udeležbo zaradi zdravstvenih težav.

Sekulić je zato namesto njiju v reprezentanco vpoklical Čebaška (Minsk) in Mirtiča (Kansai Helios). Ta bo prvič del članske izbrane vrste.

Ob njiju so na seznamu igralcev, ki bodo v ponedeljek dopoldne opravili prvi trening, Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Žiga Dimec (Anwil Wloclawek), Gregor Hrovat (Dijon), Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun), Miha Lapornik (Herada San Pablo Burgos), Aleksej Nikolić (Chalon), Bine Prepelič (Charleroi), Klemen Prepelič (Galatasaray), Žiga Samar (Alba Berlin), Leon Stergar (Krka) in Mike Tobey (Crvena zvezda).

Tako četrtkova tekma proti Ukrajini kot nedeljska proti Izraelu se bosta v koprski Bonifiki začeli ob 18. uri.

Na evropsko prvenstvo bo napredovalo 24 od 32 sodelujočih reprezentanc oziroma po tri najboljše v posamezni skupini razen iz skupin, v katerih bodo igrali gostitelji prvenstva Latvija, Ciper, Finska in Poljska, ki so na prvenstvo neposredno že uvrščeni. V teh skupinah (skupine C, E, G in H) si bosta poleg gostiteljic napredovanje zagotovili še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

Poleg uvodnih februarskih tekem bodo kvalifikacije še v dveh kvalifikacijskih ciklih. V drugem se bo Slovenija dvakrat pomerila s Portugalsko, in sicer v gosteh 22. novembra in doma 25. novembra 2024. V zadnjem kvalifikacijskem ciklu pa bo reprezentanca dvakrat gostovala, 20. februarja 2025 se bo pomerila z Ukrajino in 23. februarja z Izraelom.

KVALIFIKACIJE ZA EP (M)
SKUPINA A, 1. in 2. krog

Četrtek ob 18.00 (Koper):
SLOVENIJA - UKRAJINA

Ob 20.15:
PORTUGALSKA - IZRAEL


Nedelja ob 18.00 (Koper):
SLOVENIJA - IZRAEL

UKRAJINA - PORTUGALSKA

Naslednje tekme bodo novembra.

Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz te skupine.