Italijansko košarkarsko prvenstvo je končano, vendar prvaka ne bodo razglasili, tako da se vodilna ekipa Virtus Bologna ne more veseliti naslova. Foto: EPA
Italijansko košarkarsko prvenstvo je končano, vendar prvaka ne bodo razglasili, tako da se vodilna ekipa Virtus Bologna ne more veseliti naslova. Foto: EPA

La Gazzetta dello Sport poroča, da je vodstvo lige odločitev o koncu prvenstva že sprejelo in hkrati odločilo, da prvaka tako kot v večini držav ne bo razglasilo. Javnosti naj bi to sporočilo v prihodnjih dneh, ko naj bi italijanska vlada še dodatno zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z boleznijo covid-19.

Italijansko prvenstvo, v katerem sta preteklo sezono igrala Aleksej Nikolić in Gašper Vidmar, je sicer objavilo skrajni datum 16. maja, ko bi se tekmovanje lahko nadaljevalo, vendar se tako Lega Basket kot košarkarska zveza Italije zavedata, da za to ne obstajajo tehnični in zdravstveni pogoji. Ob prekinitvi je po 21 krogih s tekmo manj vodil Virtus Bologna (18 zmag, dva poraza) pred Sassarijem (16/5).

Vodstvo lige je po pisanju La Gazzette dello Sporta že začelo razmišljati o prihodnji sezoni, ko naj bi tekmovanje močno čutilo posledice pandemije. Italijansko košarkarsko prvenstvo bo imelo po prvih izračunih 40 milijonov evrov izgube, saj naj bi pokroviteljstvo ligi umaknili trije močni pokrovitelji.

Košarkarska tekmovanja je v Evropi odpovedalo enaindvajset držav – Avstrija, Belgija, BiH, Češka, Danska, Finska, Grčija, Irska, Islandija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovaška, Slovenija, Švica, Švedska, Ukrajina in ruska liga VTB. Prvaka so razglasili le v Litvi (Žalgiris) in na Poljskem (Anwil Wloclawek).