Dušan Ivković je leta 2018 Luki Dončiću podelil nagrado za najboljšega igralca na zaključnem turnirju Evrolige. Foto: EPA
Dušan Ivković je leta 2018 Luki Dončiću podelil nagrado za najboljšega igralca na zaključnem turnirju Evrolige. Foto: EPA

Kot poročajo srbski mediji, je Ivković umrl zjutraj ob 6.50 za posledicami herpesa in vode v pljučih.

Legendarni Duda je z reprezentanco Jugoslavije osvojil tri evropske naslove – leta 1989 v Zagrebu, dve leti pozneje v Rimu, ko je skupna država začela razpadati, in nato še leta 1995 v Atenah.

Leta 1990 je v Argentini z Juretom Zdovcem, Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađo, Vladetom Divcem in drugimi osvojil naslov svetovnega prvaka. Na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu je Jugoslavija pod njegovim vodstvom osvojila srebro.

Ivković je nato preporodil srbsko košarkarsko reprezentanco, katere trener je bil v letih od 2008 do 2013. V tem času je osvojil srebro na evropskem prvenstvu na Poljskem.

Ivković je vodil številne evropske velikane, med katerimi so bili Partizan, Paok, Olympicaos, CSKA in Anadolu Efes. Tam je leta 2016 tudi končal svojo kariero. Poslovil se je leta 2017 na tekmi vseh zvezd, ki so jo v njegovo čast organizirali v Atenah.

Dvakrat je osvojil Evroligo, obakrat z Olympiacosom. Leta 1997, ko je na poti do lovorike premagal tudi Olimpijo, in leta 2012. Z različnimi klubi je osvojil še tri evropske lovorike.