Mirko Novosel velja za najuspešnejšega hrvaškega trenerja vseh časov. Foto: www.alesfevzer.com
Mirko Novosel velja za najuspešnejšega hrvaškega trenerja vseh časov. Foto: www.alesfevzer.com

14 let je nosil dres zagrebške Lokomotive, pozneje Cibone, a največji pečat je v košarki pustil v trenerski vlogi. Je najzaslužnejši za vzpon Cibone, ki jo je prevzel leta 1976. Skupaj jo je vodil 11 let, volkovi pa so z njim za krmilom dvakrat postali evropski prvaki. Zatem je bil dve leti še trener Napolija.

V hrvaško prestolnico je leta 1984 pripeljal Dražena Petrovića in s tem postavil piko na i šampionski zasedbi Cibone. Košarkarski Mozart iz Šibenika je imel tedaj številne ponudbe, bil blizu prestopa v Partizana, toda zasluga Novosela je bila, da je oblekel modri dres.

Novosel velja za najuspešnejšega hrvaškega trenerja. Reprezentanco je na EuroBasketu 1993 vodil do brona, imel pa je tudi veliko zaslug, da je izbrana vrsta leto predtem zaigrala na olimpijskih igrah v Barceloni, kjer je osvojila srebrno medaljo. Uspehe je žel tudi z Jugoslavijo, saj je dvakrat z njo postal evropski prvak, enkrat svetovni podprvak, dobil pa je tudi olimpijsko srebrno in bronasto medaljo.

Izbran je bil tako v Hišo slavnih v Springfieldu – v njej je le sedem evropskih trenerjev, z Aleksandrom Nikolićem pa sta edina z območja nekdanje skupne države – kot tudi v Fibino hišo slavnih. Njegov sin Krešimir Novosel je tehnični direktor slovenskega prvaka Cedevite Olimpije.