Slovenijo v Izraelu vodi obetavni trener Dejan Jakara. Foto: Gašper Papež
Slovenijo v Izraelu vodi obetavni trener Dejan Jakara. Foto: Gašper Papež

Slovenija je prvenstvo začela s porazom proti Grčiji (90:79), nato je sledila velika zmaga nad favorizirano Litvo (84:72), za konec pa še tesen poraz s Poljsko (80:77), ki jo je tudi potisnil na zadnje mesto v skupini. S prvega so šli naprej Litovci. V vrsti Dejana Jakare, sicer trenerja Heliosa, je bil v prvem delu prvenstva statistično najboljši posameznik njegov klubski varovanec Nejc Klavžar, ki je z 19,7 točke najboljši strelec izbrane vrste. 17 točk v povprečju daje Olimpijin David Kralj, ki je prvi podajalec moštva.

Španci so bili v skupini C prvi. Reprezentanci sta se do zdaj na turnirjih mlajših članov pomerili devetkrat, tri zmage pa so vknjižili Slovenci. Ob morebitni zmagi nad favorizirano Španijo se bo Slovenija uvrstila med najboljših osem izbranih vrst, sicer jo čaka boj za obstanek v diviziji A. V nižji rang se bodo preselile tri reprezentance.

V tej kategoriji je Slovenija že dvakrat postala evropski prvak – 2000 in 2004 –, osvojila pa je še dve medalji, a zadnjo pred 13 leti v Turčiji. V zadnjih letih ni konkurenčna za vrh, vedno se praktično bori za obstanek med elito, vmes pa je tudi že igrala v diviziji B. Tudi Španija ima v tej kategoriji dva naslova.

Osmina finala, danes ob 19.30:
ŠPANIJA - SLOVENIJA