Brittney Griner se je znašal v zelo nezavidljivem položaju. Foto: AP
Brittney Griner se je znašal v zelo nezavidljivem položaju. Foto: AP

Na sodišču je poudarila, da ni želela kršiti ruskih zakonov, v naglici pri pakiranju pa so se vstavki za elektronsko cigareto z vsebnostjo konopljinega olja po pomoti znašli v njeni prtljagi.

Košarkarico Phoenix Mercuryja v ameriški ženski košarkarski ligi WNBA in ruskega Jekaterinburga so 17. februarja aretirali, potem ko so ji na moskovskem letališču Šeremetjevo zasegli prtljago zaradi posedovanja omenjenih vstavkov.

Sorodna novica Brittney Griner: Bojim se, da bom tu ostala za vedno

Obtožena je bila tihotapljenja prepovedanih mamil, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do 10 let zapora. Rusko sodišče ji je 28. junija podaljšalo pripor do 20. decembra, sojenje pa se bo nadaljevalo čez teden dni.

Primer ameriške košarkarice je poskrbel za dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom. Brittney Griner so v Rusiji aretirali le teden dni pred začetkom ruske invazije v Ukrajini, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji in poslale vojaško pomoč Kijevu.

Enaintridesetletna Američanka velja za ena najboljših strelk. Pred nadaljevanjem ligaške sezone v ZDA je igrala klubsko košarko v Rusiji, kar je običajna praksa ameriških košarkarskih zvezdnic, ki iščejo dodaten zaslužek.

Odgovorne osebe košarkarske lige WNBA se že več mesecev trudijo, da bi košarkarico pripeljale domov. Njen primer je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna predala celo organom, zadolženim za reševanje talcev.