Amar Alibegović je pred prihodom v Evropo igral v severnoameriški študentski ligi. Foto: AP
Amar Alibegović je pred prihodom v Evropo igral v severnoameriški študentski ligi. Foto: AP

Gre za sina slovitega Teomana Alibegovića, enega najboljših košarkarjev v zgodovini slovenske reprezentance, Amar pa igra za bosansko reprezentanco. Z Ljubljančani je podpisal pogodbo, ki velja do konca sezone 2023/2024.

"Izredno srečen sem, da sem se pridružil tako velikemu klubu z bogato zgodovino. Komaj čakam, da pridem v Ljubljano in da s soigralci začnemo trenirati ter da v vseh tekmovanjih dosežemo čim več zmag," je ob tem povedal Alibegović.

Sorodna novica Omić bo še naprej kraljeval pod Olimpijim košem

Bečirović: Ima prostor za napredovanje
"Amar Alibegović je zelo nadarjen košarkar, spremljali smo ga že kar nekaj časa in veseli smo, da nam ga je uspelo pripeljati v Ljubljano, kjer ga bomo lahko v dresu Cedevite Olimpije spremljali vsaj prihodnji dve sezoni. Ima izkušnje z igranjem v 7DAYS EuroCupu, ne nazadnje je z Virtusom v pretekli sezoni tudi osvojil naslov prvaka tega tekmovanja, zato nam bo zagotovo v veliko pomoč v obeh mednarodnih ligah, v katerih nastopamo. Veseli pa tudi to, da ima še obilo prostora za napredovanje v vseh segmentih svoje igre, in z veseljem bomo spremljali njegov napredek v dresu zmajev," je povedal športni direktor Sani Bečirović.

Golemac: Odlično bomo sodelovali
Trener Jurica Golemac je dodal: "Zelo srečni smo, da nam je uspelo Amarja prepričati, da se nam pridruži v Cedeviti Olimpiji. Gre za kakovostnega, mladega igralca, ki igra z veliko energije, obenem pa ima veliko izkušenj. Dobro pozna Ljubljano, hkrati pa mi poznamo njega. Prepričani smo, da bomo odlično sodelovali in da je pred nami dobra skupna sezona."

Alibegović je z ekipo iz Bologne leta 2021 osvojil naslov italijanskega državnega prvaka ter naslov italijanskega superpokalnega prvaka, v sezoni 2021/22 pa je Virtus Bologna postal prvak Evropskega pokala. V 7DAYS EuroCupu je zaigral na 18 tekmah, od tega jih je osem začel v udarni peterki Virtusa. V povprečju je dosegal 5,3 točke, 2,4 skoke in 0,6 asistence. V italijanskem državnem prvenstvu je zaigral na 26 tekmah, dosegal pa je 8,5 točke in 4,0 skoke na tekmo.

Amar Alibegović je bil del reprezentance Bosne in Hercegovine do 20. leta, od leta 2019 dalje pa je tudi del članske reprezentance, za katero je zaigral v kvalifikacijah za svetovni prvenstvi leta 2019 in 2023 ter v kvalifikacijah za EuroBasket 2022.