Slovenija je na domačem EP-ju leta 2013 osvojila peto mesto, čez dve leti pa bo imela morda spet priložnost, da na velikem tekmovanju igra pred domačimi navijači. Foto: Sandi Fišer.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in generalni sekretar KZS-ja Rašo Nesterović sta se prejšnji mesec sešla z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom, ki je podprl zamisel, da bi Stožice po letu 2013 spet gostile evropsko prvenstvo.

S KZS-ja so Mednarodni košarkarski organizaciji FIBA Europe oddali tudi uradno kandidaturo za organizacijo ene od skupin EuroBasketa 2021. Podpora države je zelo pomembna, saj je treba Fibi Europa nakazati 2,5 milijona evrov.

"Državo smo zaprosili za donacijo oziroma neko vrsto posojila, saj si košarkarska zveza ne more privoščiti, da bi sama vnaprej nakazal Fibi Europe ta denar. To je praktično ves letni proračun zveze. Vemo pa iz izkušenj evropskega prvenstva 2013, da se ta vložek povrne po koncu prvenstva, ko pritečejo sredstva od prodaje vstopnic in pokroviteljev," pravi Erjavec.

Poleg Slovenije se za organizacijo evropskega košarkarskega prvenstva 2021 potegujejo še Češka, Estonija, Gruzija, Italija, Nemčija in Madžarska. Fiba Europe bo pregledala vse kandidature in končno odločitev objavila julija med evropskim prvenstvom za ženske v Srbiji.