Slovenke se bodo za uvod kvalifikacij pomerile z Madžarsko in Bolgarijo. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke se bodo za uvod kvalifikacij pomerile z Madžarsko in Bolgarijo. Foto: www.alesfevzer.com

Grški strokovnjak na slovenski klopi Georgios Dikaiulakos je namesto poškodovane Hane Ivanuša v zasedbo uvrstil Zalo Šrot.

Slovenke bodo lov na peti zaporedni nastop na EP-ju začele 9. novembra v madžarskem Sopronu ob 18. uri, prva domača tekma proti Bolgarkam pa jih čaka tri dni pozneje v ljubljanski dvorani na Kodeljevem ob 17.30.

Na prvem treningu je vadila trinajsterica košarkaric, zadnja se je ekipi pridružila Tina Jakovina. Poleg Ivanuše bodo Slovenke v prvem kvalifikacijskem oknu pogrešale tudi kapetanko Tejo Oblak, po odsotnosti na domačem evropskem prvenstvu pa se v zasedbo vračajo Aleksandra Krošelj, Maruša Seničar in Mojca Jelenc.

Ob udarni četverici Eva Lisec, Zala Friškovec, Ajša Sivka in Jakovina bodo pomembno vlogo odigrale izkušene Blaža Čeh, Tina Cvijanovič in Lea Debeljak. Premierni članski nastop bodo lovile tri novinke, saj so se izbrani vrsti prvič pridružile Lea Bartelme, Hana Sambolić in Alina Žitek.

Slovenske košarkarice s pomlajeno zasedbo lovijo uvrstitev na evropsko prvenstvo

"Izjemno lepo se je znova vrniti v reprezentanco. Veliko lažje je ekipi pomagati na igrišču, kot jo bodriti s tribune. Vesela sem, da je poškodba za mano, in nestrpno pričakujem novo reprezentančno zgodbo. Dekleta so odlično razpoložena, vzdušje je tako kot vedno odlično in verjamem, da se bo to preneslo tudi na parket. Časa do tekem ni veliko in hitro bomo zavihale rokave," je ob prihodu na priprave dejala Maruša Seničar.

"Sanje vsakega športnika so, da zaigra za člansko reprezentanco svoje države. Poziva sem bila izjemno vesela in komaj sem čakala, da se zberemo. Veseli me, da je selektor opazil moje igre, in naredila bom vse, da upravičim njegovo zaupanje. Verjamem, da se bom hitro vklopila v ekipo. Na treningih se bom borila, pokazala vse, kar znam, in čakala na svojo priložnost," je dodala Lea Bartelme.

V slovenski skupini B je še Finska, ki bo prva tekmica Slovenije v drugem kvalifikacijskem ciklu, ta pa bo na sporedu čez leto dni. Sklepni del kvalifikacij bo februarja 2025.

V kvalifikacijah za prvenstvo bo nastopilo 36 reprezentanc, vključno z vsemi štirimi gostiteljicami, ki pa so na prvenstvo neposredno že uvrščene in bodo zaradi tega igrale v isti kvalifikacijski skupini I. Preostalih 32 reprezentanc je razdeljenih v osem skupin s po štirimi ekipami. Te se bodo pomerile za zadnjih 12 mest, ki vodijo na prvenstvo.

Na tekmovanje bodo torej napredovale zmagovalke skupin ter štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. Te bodo razvrščene na podlagi uradnih Fibinih košarkarskih pravil, upoštevani pa bodo rezultati vseh odigranih tekem.

Evropsko košarkarsko prvenstvo za ženske bodo leta 2025 prvič gostile štiri države. Gostiteljice 40. EP-ja bodo Češka, Nemčija, Grčija in Italija.