Slovenske košarkarice bodo poleti tretjič nastopile na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske košarkarice bodo poleti tretjič nastopile na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so v dosedanjem poteku kvalifikacij dobile vse štiri tekme in so le še korak oddaljene od tretjega zaporednega nastopa na EP-ju. V četrtek, 4. februarja, se bodo Grgićeve varovanke pomerile z Bolgarijo, za konec kvalifikacij pa še 6. februarja z Islandijo. Po dogovoru s selektorjem bo tokratni reprezentančni cikel izpustila Shante Evans. Na seznamu je trenutno 14 košarkaric, na reprezentančnem zboru 31. januarja pa se bo zbralo 12 igralk.

"Po uspešno odigranih prvih dveh kvalifikacijskih ciklih vsi že komaj čakamo, da se znova zberemo. S štirimi zmagami smo si na stežaj odprli vrata do tretje zaporedne uvrstitve na EP in na domačem parketu moramo v takšnem slogu kvalifikacije tudi končati. Želimo nadaljevati zmagovalno pot, končati na prvem mestu v skupini ter hkrati ti dve zadnji tekmi že delno izkoristiti kot nekakšne priprave na samo prvenstvo," je dejal Grgić.

V primerjavi z novembrskim ciklom in tekmami v Grčiji so med kandidatkami za reprezentančni dres znova Zala Friškovec, Tina Trebec in Eva Rupnik, na prvo priložnost v članskem dresu pa bo upala mlada Mojca Jelenc. Poleg Evansove med izbrankami ni Merise Dautović.

Grgić bo dvanajsterico košarkaric za tekmi proti Bolgariji in Islandiji določil po prejemu izvidov uvodnih testiranj v začetku naslednjega tedna. Reprezentanca se bo zbrala v nedeljo, 31. januarja.

Razširjeni seznam:
Nika Barič (Birevim Elezig, Turčija), Tina Cvijanovič (Delser LSB Videm, Italija), Lea Debeljak (ŽKK Cinkarna Celje), Zala Friškovec (KSC Szekszárd), Teja Goršič (Hannover, Nemčija), Tina Jakovina (Kangoeroes Mechelen, Belgija), Mojca Jelenc (ŽKK Cinkarna Celje), Aleksandra Krošelj (Kangoeroes Mechelen, Belgija), Eva Lisec (Dinamo Kursk, Rusija), Teja Oblak (USK Praga, Češka), Annamaria Prezelj (Quesos El Pastor, Španija), Eva Rupnik (Rheinland Lions Köln, Nemčija), Maruša Seničar (ŽKK Cinkarna Celje), Tina Trebec (Montbrison, Francija).

Skupina A, 3. kvalifikacijski cikel, Ljubljana

5. krog, četrtek, 4. februar, ob 16.15:
Slovenija - Bolgarija

6. krog, sobota, 6. februar, ob 17.00:
Slovenija - Islandija

Vrstni red: Slovenija 8, Grčija in Bolgarija po 6, Islandija 4 točke.

Na EP se uvrstijo zmagovalci skupin in pet najboljših drugouvrščenih.